Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Engelse cockerspaniël - vrolijke speurneus met charme

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Ein Cocker Spaniel liegt auf dem Boden

Brutaal, soms een beetje eigenwijs en buitengewoon liefdevol: deze vrolijke Britse bundel temperament verovert de harten stormenderhand. De Engelse cockerspaniël is flexibel, vriendelijk en speels. Geen wonder dat hij al jaren in de top tien van meest populaire rashonden in Duitsland staat. Wie weet? Misschien word je ook verliefd op deze levendige, altijd kwispelende en goedgehumeurde charmeur.

Loading...

Passie voor speuren en instinctief spelen

Geschriften uit de 14e eeuw doen vermoeden dat er toen al een vroege variant als jachthond bestond en de Engelse cockerspaniël is een van de oudste spaniëlrassen. Spaniëls worden ook genoemd in de werken van Shakespeare. Er werd onderscheid gemaakt tussen fieldspaniëls en de kleinere variant cocking- of cockerspaniëls.

De carrière van de moderne Engelse cockerspaniël begon in de 19e eeuw in Britse jachtkringen. Als jachthond volgde het behendige dier gevogelte en klein wild in het kreupelhout en dreef dat naar zijn bezitter zodat deze de dieren in het vizier kreeg. In 1885 werd de eerste spaniëlclub opgericht en werden rasstandaarden vastgesteld. De Engelse cockerspaniël wordt sinds het midden van de jaren veertig erkend als onafhankelijk ras en is een veelgevraagde werkhond bij het zoeken naar drugs.

Karakter van de Engelse cockerspaniël

Wat betreft het karakter van de Engelse cockerspaniël, hij is een mensgebonden, ongecompliceerde gezinshond. Hij is aanhankelijk en knuffelig, houdt van spelen en stoeien. Hij verspreidt een goed humeur met zijn opgewekte karakter. Soms kan hij koppig zijn. Hij is buitengewoon aanhankelijk naar zijn mensenfamilie toe, maar sluit ook snel vriendschap met vreemden en is niet geneigd tot wantrouwen. De Engelse cockerspaniël is een echte blaffer, wat te danken is aan zijn taak als hond voor de jacht en het samendrijven van vee. Hiermee moet rekening worden gehouden in gehorige flatgebouwen.

Het opvoeden en houden van de Engelse cockerspaniël

Je kunt koppigheid tegengaan: met consistente training en door de zwaktvan de Engelse cockerspaniël voor lekkernijen uit te buiten. Op deze manier leert het dier heel snel dat zijn baasje niet met zich laat sollen. Hij zal enthousiast meewerken als je hem uitdaagt met mentale stimulatie en taken voor zijn gevoelige speurneus. Dankzij zijn behendige en levendige temperament vind je in de Engelse cockerspaniël een vrijetijdsbegeleider bij het joggen, fietsen en andere buitenactiviteiten.

Vooral de Engelse cockerspaniël houdt van apporteerspelletjes en doet vol energie en enthousiasme mee met agility-sport en zwemmen. Met voldoende beweging buiten is de Engelse cockerspaniël ook geschikt voor huishoudens zonder eigen toegang tot een tuin.

Ein Cocker Spaniel läuft über eine Wiese.

Verzorging van de Engelse cockerspaniël

Voor de vachtverzorging moet je dagelijks borstelen en ongeveer elke twee maanden een trimbeurt bij de hondenkapper plannen. In het bijzonder de oorgebieden met de lange hangoren moeten voortdurend worden verzorgd om ontstekingen te voorkomen en vreemde voorwerpen zoals grassprieten tijdig te detecteren. Cockerspaniëls zijn nooit vies van een extra hapje. Zorg ervoor dat de hond niet te dik wordt. Andere gezondheidsproblemen zijn incidentele tumorvorming en evenwichtsstoornis, het zogenaamde congenitaal vestibulair syndroom. Cockerwoede, een neiging tot spontane agressie, vermoedelijk als gevolg van een genetisch defect, komt slechts zelden voor. De levensverwachting van de Engelse cockerspaniël is erg variabel en ligt tussen de tien en 17 jaar.

Bij ons vind je de beste producten voor jouw Engelse cockerspaniël!

Naar de hondenproducten

Profiel Engelse cockerspaniël

Ras
Engelse cockerspaniël
Oorsprong
Groot-Brittannië
Classificatie
Jacht-, apporteer- en waterhonden
Grootte
Reu 39 tot 41 centimeter schouderhoogte - teef 38 tot 39 centimeter schouderhoogte
Gewicht
12,5 tot 14,5 kilo
Anatomie
Compacte, middelgrote, licht aflopende rug, diepe borst, sterke poten, staart op rughoogte gedragen, grote poten
Ogen
Lang, niet prominent, donker met een zachte, alerte uitdrukking
Oren
Lange hangende oren
Vacht en kleur
Vacht vlak liggend, zacht, dicht en zijdeachtig, aan oren, buik en staart langere vacht; kleuren zwart, rood, bruin met varianten
Kenmerken
Bovengemiddeld reukvermogen
Karakter
Knuffelig, speels, loyaal, pittig
Verzorging
Borstel of kam dagelijks, trim langharige gebieden elke twee maanden
Gezondheid
Neiging tot het ontwikkelen van tumoren, congenitaal vestibulair syndroom (evenwichtsstoornis gecombineerd met gevoelloosheid), frequente oogziekten b.v. loslaten van het netvlies, allergieën, oorontstekingen, zelden cockerwoede

Vind de juiste producten voor jouw Engelse cockerspaniël

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren