Bescherming tegen ongedierte en teken voor katten
Tekenmiddel voor katten: bescherm jouw trouwe viervoeter tegen bloedzuigers
Tekenmiddel voor katten: Zo komt jouw dier van de parasieten af
Afhankelijk van het ras hebben katten een sterk verlangen naar vrijheid. Als jouw dier regelmatig de natuur intrekt, is extra voorzichtigheid geboden. Want er bestaat het risico dat hij door een teek wordt gebeten. Teken leven in kreupelhout, struiken, tuinen, op bosbodems en vooral in hoog gras. De parasiet kan zichzelf vastbijten en gevaarlijke ziekten zoals de ziekte van Lyme overbrengen. Omdat je met jouw dier in een kleine ruimte woont, bestaat er ook een risico op infectie voor jou als eigenaar van de kat. Om deze reden is het belangrijk ervoor te zorgen dat katten adequaat en preventief tegen ongedierte worden beschermd.
Tekenbescherming voor katten: minimaliseer het risico door regelmatige behandeling
Om preventieve maatregelen tegen de bloedzuigers te nemen en het risico op infectie in de kiem te smoren, dien je jouw buitenkat minimaal één keer per maand te behandelen met een tekenmiddel, een zogenaamde spot-on. Dit wordt in de nek van de kat aangebracht. De werkzame stof dringt vervolgens via de talgklieren in de huid. De nek is het meest geschikt voor de procedure omdat het voor jouw kat moeilijk is om af te likken.
In plaats van een spot-on kun je jouw kat ook een teken- en vlooienband omdoen – zolang het dier dat niet als onprettig ervaart. De halsbanden zijn met een werkzame stof bedekt die teken en vlooien weghoudt. Welk alternatief je ook kiest: bijzonder voordelig zijn producten die niet alleen effectief zijn tegen teken, maar ook geschikt zijn als vlooienbescherming voor katten. Op deze manier wapen je jouw dier tegen verschillende soorten ongedierte.
Trouwens: Lang niet alle tekenwerende middelen die voor honden zijn ontwikkeld, zijn ook geschikt voor katten. Katten missen vaak een bepaald enzym, wat betekent dat hun lichaam het medicijn niet naar wens kan verteren. Als je jouw kat een tekenmiddel voor honden geeft, kunnen de bijwerkingen ernstig zijn. Speciaal voor katten ontwikkelde tekenmiddelen vind je in de MAXI ZOO webshop.
Dit is wat je bij een tekenbeet moet doen
Als je een buitenkat houdt, moet je de vacht regelmatig op teken controleren. Als je een bloedzuiger in de vacht van je trouwe viervoeter ontdekt, moet je deze voorzichtig en zo snel mogelijk verwijderen met behulp van een pincet of – nog beter – met een tekentang of een tekenhaak. De betreffende benodigdheden zijn te vinden in de MAXI ZOO-webshop. Het kan zijn dat jouw kat absoluut niet enthousiast reageert wanneer hij deze procedure moet ondergaan. Kalmeer jouw trouwe viervoeter daarom van tevoren. Als je merkt dat je niet de hele teek eruit hebt getrokken en een deel van de parasiet nog in de huid zit, moet je een dierenarts raadplegen. Gebruik in geen geval huismiddeltjes zoals lak of olie, want deze kunnen giftig zijn voor jouw kat.