Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Gebaarde collie - speelse bundel energie met donzige vacht

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een Bearded Collie zittend in een bloemenweide

De gebaarde collie is een van de meest actieve honden die er bestaan: hoe meer beweging en bezigheden deze viervoeter met de weelderige vacht heeft, hoe beter. Gedreven door zijn oorspronkelijke herdersinstinct houdt hij zijn roedel nog steeds graag bij elkaar en is hij de perfecte gezinshond: ondernemend, speels, aanhankelijk en trouw.

Loading...

Betrouwbare herdershond uit de Schotse Hooglanden

De gebaarde collie stamt af van de traditionele herdershonden van Schotland: in de Schotse Hooglanden werden de ruige viervoeters eeuwenlang gebruikt als ijverige hoeders van de schaapskudden. De eerste schriftelijk vermelding van de gebaarde collie vinden we in een hondenencyclopedie uit 1895. Al vóór de Eerste Wereldoorlog was hij te zien op tentoonstellingen. We hebben de gebaarde collie zoals we die nu kennen te danken aan de Schotse hondenliefhebber G. Olive Willison, die na de Tweede Wereldoorlog begon met het fokken van deze levendige honden. De gebaarde collie werd in 1967 internationaal erkend als ras.

Karakter van de gebaarde collie

De gebaarde collie heeft altijd actie nodig. Daarom is hij het meest geschikt voor sportieve en ondernemende mensen. De pittige viervoeter met de donzige vacht is nieuwsgierig, attent, intelligent en heeft absoluut een taak nodig. Als gezinshond is hij aanhankelijk, speels en een trouwe vriend voor kinderen. De levendige energiebundel heeft nauw contact met zijn baasjes nodig. Hij voelt zich het prettigst als zijn hele ‚kudde’ bij elkaar is.

De gebaarde collie opvoeden en houden

De gebaarde collie wil zijn baasje graag een plezier doen. Niettemin heeft hij ook zo zijn eigen ideeën en probeert hij deze soms af te dwingen. Met een consequente en liefdevolle opvoeding kun je van hem een betrouwbare en gehoorzame metgezel maken. Voldoende bezigheden zijn belangrijk voor het welzijn van deze stormachtige hond: behalve met lange wandelingen en uitgebreide spelletjes kun je de gebaarde collie ook uitdagen met hondensporten of simpele hondentrucs. Sporten zoals agility, dogdancing of hondenfrisbee zijn geschikt. Als de gebaarde collie fysiek en mentaal niet voldoende wordt gestimuleerd, raakt hij snel verveeld en komt hij op de proppen met domme ideeën, oftewel ongewenst gedrag. De ideale omgeving voor de gebaarde collie is een huis op het platteland met veel ruimte. Als je hem in de stad wilt houden, moet je elke dag minstens twee uur met hem in de natuur doorbrengen. Vanwege hun gevoeligheid en goedmoedigheid worden honden van dit ras ook opgeleid tot therapiehonden.

Verzorging van de gebaarde collie

De dikke, weelderige vacht moet je regelmatig, het liefst meerder malen per week borstelen. Ondanks zijn dichtheid vervilt de vacht niet snel. De vacht wordt niet getrimd.

Bijzonderheden van de gebaarde collie

Net als bij veel ander hondenrassen, komt ook bij de gebaarde collie overfokken voor. Zo hebben overgefokte honden bijvoorbeeld een veel te lange vacht, waaronder het lichaam volledig verdwijnt, en zijn ze van nature nerveus en schrikachtig. Als je op zoek bent naar een gebaarde collie-puppy, moet je je wenden tot een gerenommeerde en verantwoorde fokker die gebaarde collies fokt die aan de normen voldoen. Adressen vind je op de website van de VDK (Vereniging Beroepsmatige Kennelhouders).

Bij ons vind je de beste producten voor je gebaarde collie!

Naar de hondenproducten

Profiel Gebaarde collie

Ras
Gebaarde collie
Oorsprong
Groot-Brittannië
Classificatie
Herdershonden en drijfhonden
Grootte
Schofthoogte: 53 tot 56 centimeter (reu), 51 tot 53 centimeter (teef)
Gewicht
18 tot 27 kilogram
Anatomie
Slank, maar toch sterk
Ogen
Meestal donkere, wijd uit elkaar staande ogen
Oren
Middelgrote, weelderig harige, hangende oren
Vacht en kleur
Sterk, steil haar met een dikke ondervacht, kleurvariëteiten: grijs, bruin, zandkleurig, zwart, met of zonder witte vlekken
Kenmerken
Heel actief
Karakter
Goedaardig, speels, trouw, bereid om te leren
Verzorging
Regelmatige vachtverzorging
Gezondheid
Klachten door overfokken mogelijk - kies voor een verantwoorde fokker

Vind de juiste producten voor je gebaarde collie

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren