Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Portugese waterhond - uitstekende zwemmer en gezinshond

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Ein Portugiesischer Wasserhund sitzt auf der Wiese

De Portugese waterhond stond op het punt van uitsterven - en decennia later bereikte hij het Witte Huis als gezinshond van de Obama’s. Gelukkig erkende een vissersmagnaat de waarde van dit prachtige hondenras in de jaren dertig van de vorige eeuw en versterkte het in de fokkerij. Tegenwoordig is het ras een kennerstip voor gezinnen die een hond willen die van beweging houdt, aanhankelijk is en gek is op water en kinderen.

Loading...

Portugese waterhond: Zonder water gaat het niet

De eerste verwijzingen naar de Portugese waterhond – officieel Cão de Água Português – komen uit kloosterdocumenten uit de 11e eeuw. eeuw naar Europa. De auteur beschreef de redding van een drenkeling door een vissershond na een schipbreuk. Volgens de traditie hielpen de honden al mee om verloren visnetten uit de zee te halen en mensen te redden. De Portugese waterhond heeft zelfs speciale zwemvliezen om effectiever te kunnen zwemmen en duiken.

In de afgelopen decennia hebben deze speelse, niet harige en altijd goedgehumeurde honden een vaste plaats verworven onder de gezinshonden.

Het karakter van de Portugese waterhond

De Portugese waterhond is een geslaagde combinatie van werk-, begeleidings- en gezinshond. Hij is intelligent, om niet te zeggen zeer slim, erg actief, nieuwsgierig en mensvriendelijk. Hij kent geen agressie, maar wél verveling. Hij brengt een ongelooflijke hoeveelheid “will to please” met zich mee – de wil om te behagen – maar als niemand zich om hem bekommert, kan hij ook zijn eigen weg gaan.

Als hij echter vanaf het begin goed gesocialiseerd en consequent opgevoed is, kan deze waterhond met groot aanpassingsvermogen zijn sterke punten laten zien: hij heeft een gematigd jacht- en bewakingsinstinct – de perfecte voorwaarde voor gezamenlijke hondensport, uitstapjes, hondentrucs en nog veel meer. De Portugese waterhond leeft al eeuwen als onderdeel van zijn tweebenige familie en houdt van kinderen. Op jonge leeftijd kan hij echter te stormachtig zijn voor kleine kinderen.

De Portugese waterhond opvoeden en houden

Je moet rekening houden met de bewegingsvreugde en intelligentie van de Portugese waterhond. Deze veeleisende viervoeter vereist een hoge mate van fysieke en mentale activiteit. Of het nu gaat om lange wandelingen, hondensport zoals agility en dummywerk of speurspelletjes – bied je begeleider een gevarieerd programma aan.

Eén ding mag natuurlijk niet ontbreken: het water. Deze Portugezen zijn gek op zwemmen en voorwerpen uit het water apporteren. Ze maken daarbij nauwelijks verschil tussen zomer en winter. Ze zijn zich ook niet bewust van waterkwaliteit, stroming en andere gevaren. Zorg er dus altijd voor dat je hond alleen op daarvoor geschikte plaatsen gaat zwemmen.

Verzorging van de Portugese waterhond

De Portugese waterhond heeft een vacht vergelijkbaar met die van de poedel, die je elke 4 tot 8 weken moet laten scheren. Daarnaast moet je de vacht meerdere keren per week borstelen en elke dag bevrijden van klitten, takjes en andere “gevonden voorwerpen”. Zoals alle gekrulde honden, is de waterhond vatbaar voor oorontstekingen als het haar in de oren niet wordt verwijderd. Na het baden moet de binnenzijde van de oren absoluut worden gedroogd.

Bijzonderheden van de Portugese waterhond

De populaire Portugees wordt beschouwd als een robuust, langlevend ras uit stabiele foklijnen. Er zijn enkele erfelijke ziekten die moeten worden uitgesloten als onderdeel van het selectieproces. Het is daarom aan te raden om een pup te kopen van een gerenommeerd en erkend ras. In dit geval voldoen de ouderdieren en de kennel aan belangrijke toelatingscriteria. Een waterhond zonder gezondheidsproblemen kan 12 tot 15 jaar oud worden.

Bij ons vind je de beste producten voor jouw Portugese waterhond!

Naar de hondenproducten

Profiel Portugese waterhond

Ras
Portugese waterhond / Cão de Água Português
Oorsprong
Portugal
Classificatie
Waterhonden
Grootte
43 tot 57 centimeter schouderhoogte
Gewicht
16 tot 22 kilogram
Anatomie
Harmonieus, gespierd, bijna vierkant
Ogen
Lang, donker met een open blik
Oren
Kort, driehoekig en rondom de kop
Vacht en kleur
Robuuste, gekrulde vacht zonder ondervacht, kleuren: wit, zwart en bruin, evenals spikkels daarvan
Kenmerken
Bijna alle Portugese waterhonden zijn te herleiden naar de reu "Leao"
Karakter
Bijna alle Portugese waterhonden zijn te herleiden naar de reu "Leao"
Verzorging
Zeer intelligente, mensvriendelijke en fantastische zwemmer
Gezondheid
Enkele erfelijke ziekten (testen bij fokdieren)

Vind de juiste producten voor jouw Portugese waterhond

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren