Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Mudi - verantwoordelijke herdershond en speels familielid

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Mudi Hund steht auf einer Wippe

De mudi is een buitengewoon getalenteerde herdershond die dankzij zijn vriendelijke karakter en speelsheid ideaal is als gezinshond. Hij is open en aanhankelijk naar zijn mensenroedel toe en een geweldige speelkameraad voor kinderen. De actieve en intelligente viervoeter heeft echter voldoende activiteit nodig, hij zorgde immers oorspronkelijk de hele dag zelfstandig voor kuddes schapen en vee.

Loading...

Veelzijdige herder en bewaker

De mudi staat onder kleine boeren en herders in Hongarije bekend als “het manusje van alles”. Hij hoedt zelfstandig het vee of bewaakt betrouwbaar het huis. Het ras is waarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen de Hongaarse herdershonden en kleine exemplaren van de Duitse herdershonden. De hardwerkende en toegewijde mudi wordt sinds 1966 erkend als ras door de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Het karakter van de mudi

Mudi’s zijn gewend om zelfstandig te werken. In hun Hongaarse thuisland brengen de dieren de kudde naar de wei, bewaken ze de hele dag en begeleiden ze ‘s avonds zelfstandig terug naar de stal. Deze activiteit vereist intelligentie en het vermogen om beslissingen te nemen. Hoewel de trouwe viervoeter zich graag ondergeschikt maakt aan de soevereine en liefdevolle leiding van zijn baasje, behoudt hij altijd een zekere onafhankelijkheid, die deel uitmaakt van zijn charme.

De zelfverzekerde en waakzame hond is een loyale en aanhankelijke metgezel die actief bezig wil zijn, maar ook graag met kinderen speelt en graag knuffelt. Hij bouwt een zeer nauwe band op met zijn mensenroedel, waarmee hij zoveel mogelijk tijd doorbrengt en die hij trouw beschermt.

De mudi opvoeden en houden

Mudi’s zijn op zich gemakkelijk te trainen honden omdat ze volgzaam zijn en graag met mensen samenwerken. Voorwaarde hiervoor is een goede socialisatie vanaf de geboorte, die ook in zijn nieuwe thuis moet worden voortgezet. Begin met trainen als de pup eenmaal bij je is gesetteld. Het is het beste om de hond mee te nemen naar de puppyles en later naar de hondenschool. De opvoeding slaagt als het liefdevol en consequent wordt uitgevoerd door een persoon die de hond accepteert als het “alfadier”. Als jouw mudi je vertrouwt, is hij een geweldige metgezel die zijn talenten in bijvoorbeeld hondensport kan demonstreren.

Deze behendige Hongaar wil spelen, rennen en mentale opdrachten oplossen. Een verveelde mudi kan apathisch en agressief worden. Dus als je mudi geen boerderijdieren bij jou kan hoeden, moet je genoeg tijd hebben om hem bezig te houden. Ook al heeft hij absoluut geen veeleisende houding, hij leeft het liefst in een huis met een tuin of in een groot appartement. Maak lange wandelingen met hem in de natuur en geef hem constant nieuwe taken. Na voldoende activiteit overdag, komt de mudi graag een avondje knuffelen met het gezin op de bank.

Verzorging van de mudi

De mudi heeft geen complexe verzorging nodig. Doorgaans is het voldoende om hem wekelijks te borstelen. Tijdens het wisselen van de vacht worden dagelijks borstelbeurten aanbevolen om afgestorven haar te verwijderen.

Bij ons vind je de beste producten voor jouw mudi!

Naar de hondenproducten

Profiel Mudi

Ras
Mudi
Oorsprong
Hongarije
Classificatie
Herdershonden en drijfhonden
Grootte
Middelgroot, schouderhoogte 38 tot 47 centimeter
Gewicht
8 tot 13 kilogram
Anatomie
Harmonieuze en vierkante proporties, wigvormig hoofd
Ogen
Diep donker
Oren
Oren rechtopstaand, ver uit elkaar staand
Vacht en kleur
Halflang bont, kleuren: grijs, zwart, blauw-merle, askleurig, bruin, wit
Kenmerken
Zorgt voor de kudde zonder fysiek contact
Karakter
Waakzaam, moedig, onafhankelijk, vriendelijk, aanhankelijk, speels, slim, leergierig
Gezondheid
Jong, origineel ras, zonder bekende erfelijke ziekten; de dieren mogen geen hondensporten beoefenen of trappen beklimmen voordat ze volgroeid zijn

Vind de juiste producten voor jouw mudi

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren

Overzicht van andere onderwerpen