Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Hokkaido: gevoelige metgezel met rechtvaardigheidsgevoel

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Ein Hokkaido an der Leine.

De Hokkaido is een uitstekende jacht- en waakhond, maar voor zijn opvoeding zijn ervaren handen vereist. In de regel luistert de gevoelige hond uitsluitend naar één baasje, die hij duidelijk als roedelleider moet accepteren. Als de Hokkaido goed gesocialiseerd is en een diepe band heeft opgebouwd met zijn mensen, toont hij zich een trouwe en loyale metgezel.

Loading...

De oorsprong van de Hokkaido

De Hokkaido dankt zijn naam aan het Japanse eiland waar zijn voorouders, waarschijnlijk tijdens de Kamakura-periode, naartoe kwamen in het gezelschap van immigranten uit Honshu. Een andere naam voor de sterke viervoeter is Ainu-Ken. De Ainu zijn de inheemse bevolking van Hokkaido; ze fokten de dieren voor de jacht op wild en beren. De berenjacht was van vitaal belang voor de Ainu – en de dappere Hokkaido’s die het opnamen tegen de roofdieren werden in hoog aanzien gehouden. Om deze reden werd het ras in 1937 uitgeroepen tot “monument van de natuur”. In hetzelfde jaar kreeg het de naam “Hokkaido”. De honden zijn in Europa zeldzaam.

Het karakter van de Hokkaido

De middelgrote, sterke hond wordt als extreem gevoelig beschouwd en heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Hij kan koppig of zelfs agressief reageren op een behandeling die hij als oneerlijk beschouwt. Om deze reden vereist het opvoeden veel ervaring met honden en intuïtie.

Tegelijkertijd is hij een zogenaamde ‘eenmanshond’, een hond die slechts één roedelleider als baas accepteert. Andere gezinsleden kunnen, mits ze hem met respect behandelen, op zijn bescherming rekenen, maar in geen geval op zijn gehoorzaamheid. Bovendien is de trotse jachthond geen knuffeldier en is slechts onder voorwaarden geschikt als gezinshond.

De moedige Hokkaido neemt wanneer hij vreemden ontmoet een voorname, terughoudende houding aan, maar kan bij dreiging van gevaar ook snel en zonder waarschuwing reageren. Hij is buitengewoon loyaal en volgzaam ten opzichte van de aanvaarde roedelleider.

Het opvoeden en houden van de Hokkaido

De Hokkaido heeft een consistente en tegelijkertijd uiterst sensitieve opvoeding nodig vanaf de puppyleeftijd. Hij bouwt een hechte band op met zijn enige baasje en wil dat je hem soeverein leidt. Dit vereist echter ook een goede socialisatie. Daarom zou je een Hokkaido alleen bij een absoluut gerenommeerde fokker moeten kopen.

Hokkaido’s kunnen het best worden gehouden door ervaren hondenbezitters. Ze zijn bijzonder actief en hebben een enorm uithoudingsvermogen. Lange wandelingen in de vrije natuur zijn een dagelijkse plicht. Bovendien is het voor de Japanners nodig om op een voor hun soort geschikte wijze te worden gehouden in een huis met een grote tuin waarin ze rond kunnen zwerven. De intelligente dieren hebben elke dag mentale en fysieke inspanning nodig en zijn ideale metgezellen tijdens de jacht.

Verzorging van de Hokkaido

Borstel twee tot drie keer per week zachtjes de harde dekvacht en de dichte ondervacht, tijdens de rui elke dag. De oren en tanden vereisen een tot twee keer per week een grondige reiniging. Zorg dat je Hokkaido reeds als puppy gewend raakt aan de dagelijkse verzorging. Hij zal het dan voortaan als vriendelijke aandacht op waarde weten te schatten.

Kenmerken van de Hokkaido

De Hokkaido wordt beschouwd als een extreem robuust en veerkrachtig ras dat zijn behoefte aan beweging moet kunnen bevredigen, zelfs in sneeuw en vrieskou.

Omdat de Hokkaido buiten Japan zeer zeldzaam is, bestaat er een zeker risico op inteelt en dus op erfelijke ziekten. Let er bij de aanschaf op dat je de puppy bij een verantwoorde fokker koopt.

Bij ons vind je de beste producten voor je Hokkaido!

Naar de hondenproducten

Profiel Hokkaido

Ras
Hokkaido (Ainu-Ken)
Oorsprong
Hokkaido/Japan
Classificatie
Spitsen en honden van het oertype
Grootte
Middelgroot, schofthoogte 45,5 tot 51,5 centimeter
Gewicht
15 tot 25 kilogram
Anatomie
Robuust, gespierd, evenwichtige lichaamsverhoudingen, gekrulde staart
Ogen
Donker, klein en spleetvormig
Oren
Rechtopstaande, naar voren gerichte oren
Vacht en kleur
Harde en steile dekvacht met een dichte en lichte ondervacht, kleuren: zwart, rood/lichtbruin, reebruin, wit
Kenmerken
Bijzonder schoon
Karakter
Gevoelig, alert, intelligent, volhardend, loyaal, trots, voornaam
Gezondheid
Wordt beschouwd als een robuust ras; risico op inteelt; koop alleen bij een gerenommeerde fokker die de stamboom documenteert

Vind de juiste producten voor je Hokkaido

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren