Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

De Welsh terriër - een metgezel met een sterk jachtinstinct die houdt van beweging

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Welsh Terrier Hund springt in die Luft

De Welsh terriër is een van de zeldzaamste terriërrassen ter wereld. De wortels zouden terug kunnen gaan naar de Kelten. In de afgelopen decennia is zijn taak veranderd. Van jachthond is hij gezelschapshond geworden. De intelligente kleine honden zijn lieve gezinsleden, maar stellen hoge eisen aan hun baasjes qua opvoeding en fysieke en geestelijke stimulering. Iedereen die dit kan en wil opbrengen, heeft een trouwe, robuuste metgezel aan zijn zijde!

Loading...

Een oud ras in een modern jasje

Over de oorsprong van de Welsh terriër wordt onder historici fel gediscussieerd. Veel experts zijn van mening dat de ‘Welshie’ rechtstreeks teruggaat op de honden van de Kelten. Tijdens de invasie van de Romeinse soldaten trokken de Kelten zich terug in de bergen van Wales. Ze hadden hun zwarte en bruine, robuuste honden bij zich. In de eeuwen die volgden, namen deze vroege terriërs de taak op zich om huizen en erven vrij te houden van ratten, vossen en dassen. Tot op de dag van vandaag is de Welsh terriër nauw verbonden met Wales. Helaas is het aantal fokkers gestaag afgenomen. Het vinden van een puppy is als het zoeken naar een naald in een hooiberg.

Het karakter van de Welsh terriër

De Welsh terriër is een intelligente, aanhankelijke en coöperatieve hond. Zijn ‘will to please’ is – ongebruikelijk voor een terriër – sterk ontwikkeld. Dit, en zijn bereidheid om een nauwe band met zijn mensen te onderhouden, maakt de Welsh terriër tot een gemakkelijk te trainen hond. Hij vindt het heerlijk om deel uit te maken van een gezin en ontwikkelt een merkbaar instinct om te waken en te beschermen. De meeste honden van dit ras zijn erg waakzaam en melden luidruchtig elke bezoeker. Ze zijn terughoudend en sceptisch tegenover vreemden, maar meestal niet agressief. Als hun eigen mensen echter worden bedreigd, zal deze kleine terriër niet aarzelen om hen te verdedigen. Een Welsh terriër kent namelijk geen angst. Een goede socialisatie en een consistente opvoeding zijn belangrijk om de onafhankelijkheid van de compacte terriërs in goede banen te leiden.

De Welsh terriër opvoeden en houden

De Welsh terriër is alles behalve saai. Ondanks zijn handzame formaat heeft hij veel beweging nodig. Als hij genoeg beweging krijgt, voelt een Welsh terriër zich zelfs in een stadsappartement op zijn gemak. Een huis met een tuin voldoet echter beter aan zijn behoefte om te bewaken. Deze terriërs zijn hardnekkige hardlopers en slaan ook als metgezel bij het fietsen, joggen of paardrijden een goed figuur.

Er is één aspect waarmee je rekening moet houden wanneer je de Welsh terriër los laat lopen: het jagen zit hem in het bloed. Zorg er vanaf het begin voor dat je terriër je commando om terug te keren niet kan negeren en op jacht gaat. Het is het beste om je jonge hond aan een sleeplijn te houden totdat je er absoluut zeker van kunt zijn dat hij altijd kan worden teruggeroepen.

Naast fysieke inspanning heeft de Welsh terriër ook taken voor het hoofd en de neus nodig. Hij vindt bijna alles leuk – of het nu hondenfrisbee, agility, dummy-spelletjes of mantrailing is. Bij hondentrucjes kan de slimme viervoeter echt schitteren en je complimenten verdienen.

Verzorging van de Welsh terriër

De Welsh terriër heeft grof dekhaar en een dikke ondervacht. De trimvacht moet meerdere keren per jaar professioneel worden getrimd. Voor de ondervacht is regelmatig borstelen absoluut noodzakelijk. Wanneer hij zo wordt verzorgd, verhaart de vrolijke terriër nauwelijks. Er zijn nauwelijks rastypische ziekten bekend van deze robuuste honden. Met een geschikt dieet en voldoende lichaamsbeweging kunnen Welsh terriërs wel 13 jaar oud worden.

Bij ons vind je de beste producten voor je Welsh terriër!

Naar de hondenproducten

Profiel Welsh terriër

Ras
Welsh terriër
Oorsprong
Wales, Groot-Brittannië
Classificatie
Terriër
Grootte
39 centimeter schouderhoogte
Gewicht
9 tot 9,5 kilogram
Anatomie
Compact en gespierd
Ogen
Middelgroot en donker
Oren
Klein, met gebogen uiteinde
Vacht en kleur
Robuuste trimvacht in black en tan
Kenmerken
Kindvriendelijk, zeldzaam ras, is graag de enige hond in een huishouden
Karakter
Actief, intelligent, aanhankelijk en alert
Gezondheid
Robuust ras met weinig aanleg voor ziekten

Vind de juiste producten voor je Welsh terriër

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren