Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Hondenfluittraining - instructies voor succesvol apporteren

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Een vrouw roept haar hond met een hondenfluitje

De hondenfluittraining is een beproefde en praktische oefenmethode om de hond te roepen wanneer hij losloopt, zelfs over lange afstanden, zonder je eigen stem te verheffen. Het trainingsproces is eenvoudig. Het vereist alleen consistentie en een beetje geduld. Lees hier de instructies voor hondenfluittraining met tips om je hond effectief met het fluitje te roepen!

Loading...

Het hondenfluitje heb je altijd bij je

Veel honden horen het ritselen van een zak met traktaties in de keuken als ze in de tuin spelen. Zelfs de klik bij het openen van een blik hondenvoer ontgaat hen niet, zelfs niet met gesloten deur. Aan de andere kant lijken onze viervoeters plotseling Oost-Indisch doof te worden als ze de bevelen “Hier!”, “Kom!”, of zelfs hun eigen naam horen. Er zijn veel redenen waarom honden de neiging hebben om de gesproken commando’s niet te horen. Gedeeltelijk is het te wijten aan de menselijke stemmen zelf, en gedeeltelijk aan de frequentie van de gebruikte commando’s, die niet altijd een duidelijke betekenis hebben voor de hond.

De hondenfluittraining komt voort uit het werken met jacht- en herdershonden die over lange afstanden geroepen moeten worden zonder visueel contact en buiten het bereik van de stem.

En zo kunnen de voordelen van trainen met de hondenfluit worden samengevat:

  • Veiligheid en rust wanneer de hond los loopt door gehoorzaamheid bij terugroepen
  • Onderbreking van een ongewenste handeling door de hond (bv. jagen op dieren)
  • Meer vrije ruimte voor de hond bij het buiten lopen
  • Terugroepen op grote afstand
  • Neutrale commandotoon zonder emotie en stemverandering

Met name het laatste punt is een groot voordeel van het hondenfluitje dat niet onderschat mag worden. Wanneer je namelijk commando’s roept, zijn er altijd emoties zoals angst, boosheid of ongeduld in verborgen die je hond heel goed registreert en waardoor hij misschien niet terug wil komen, uit angst of frustratie om gestraft te worden. Ook zijn onze vocale modulatie en uitspraak niet altijd hetzelfde, om nog maar te zwijgen van het feit dat mensen de neiging hebben om vulwoorden en variaties te gebruiken bij het uitspreken van commando’s. Het hondenfluitje daarentegen geeft altijd een duidelijk, neutraal en constant signaal af.

Elke hond kan de hondenfluitcommando's leren

In principe kunnen alle commando’s voor je hond zoals “Zit!”, “Plaats!” of “Stop!” met het hondenfluitje geconditioneerd worden. Het belangrijkste commando voor het hondenfluitje is zeker “Hier!” of “Kom hier!” Omdat dit het signaal is dat het meest wordt gebruikt als de hond buiten is en over grotere afstanden moet werken.

Je kunt het beste samen met je pup of jonge hond het hondenfluitje trainen. Maar ook oudere en zelfs heel oude honden kunnen prima getraind worden op de commando’s van de hondenfluit. Voorwaarde hiervoor is: zoals altijd veel (meer) geduld, kalmte en consequent gedrag. Maar je inspanningen zullen zich na een bepaalde tijd terugbetalen en ervoor zorgen dat je wandeling met de hond vanaf dat moment veel ontspannener verloopt!

Begin stap voor stap met hondenfluittraining en in eerste instantie bij je thuis, waar de hond weinig afleiding heeft. Denk goed na welk signaalcommando je voor het terugroepen wilt gebruiken: een enkele lange toon of misschien vier korte opeenvolgende tonen? Het maakt eigenlijk niet uit welk hondenfluitcommando je kiest. Maar hou je aan de toon of toonreeks die je hebt gekozen en gebruik het hondenfluitje alleen voor training en niet alleen voor de lol! Je hond heeft de eerste drie of vier weken nodig om te wennen aan het hondenfluitcommando.

Ga als volgt te werk bij het trainen met het hondenfluitje:

  • als je hond naast je staat, fluit dan met het hondenfluitje en geef hem meteen een speciale beloning. Het moet echt iets bijzonders zijn waar je trouwe viervoeter erg dol op is, bijvoorbeeld stukjes worst, kaas of gedroogde lever.
  • Verhoog de moeilijkheid van de oefening door nu te fluiten als je hond wordt afgeleid. Gebruik het hondenfluitje aanvankelijk alleen voor lichte, en later ook voor sterkere afleidingsprikkels.
  • Oefen het met je hond in verschillende situaties, in verschillende kamers en op verschillende tijdstippen van de dag.
  • Altijd na het (zelfde en eenduidige) fluitsignaal krijgt je leerling zijn supertraktatie. Als de bek van je hond al nat wordt zodra je het hondenfluitje in de mond stopt, dan hebben jullie allebei alles goed gedaan.

Vergeet ook niet om de portie traktaties van de maaltijden af te trekken, zodat je hond niet te dik wordt. En vraag niet te veel tegelijk van je trouwe viervoeter. Wees geduldig en oefen nog een paar weken met hem thuis voordat je verder gaat met “buiten” apporteren. Als je hond buiten nog niet naar het fluitsignaal luistert en niet bij je terugkomt, scheld hem dan niet uit, maar doe een trainingsstapje terug. Ongeduldig herhaaldelijk fluiten is daarbij taboe!

De keuze van het juiste hondenfluitje

Er zijn veel verschillende hondenfluitjes op de markt. Ze verschillen in ontwerp, materiaal en fluitfrequentie. Sommige zijn hoorbaar voor mensen, maar andere alleen voor honden (en andere dieren). Het maakt niet uit voor welke je kiest, het is wel belangrijk het bij dat model te houden. Dit garandeert dat je altijd dezelfde toon of frequentie gebruikt als waarmee je hond geconditioneerd is.

Tip: het is beter om een bekend merk hondenfluitje te kiezen, omdat dit de kans groter maakt dat je jaren later hetzelfde model weer kunt kopen. Bedenk wel dat bij een nieuw type fluitje de hondentraining mogelijk opnieuw moet worden geoefend.

Icoontje Hondje Spelen

 

In onze winkel vind je hondenfluitjes voor je lieveling

Naar de winkel

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren