Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Opspringen bij je hond afleren – stap voor stap uitgelegd

15.05.2023 - Leestijd: 5 minuten

Hond kijkt aandachtig naar de wijsvinger van zijn baasje

Je bent wellicht bekend met de volgende situatie. Iemand keert zich vriendelijk naar je hond en spreekt hem bemoedigend toe, en daar liggen de poten van je labrador al op zijn schouders. Of je opgewonden cockerspaniël springt vrolijk tegen een bang kind op dat op het punt staat om in huilen uit te barsten. Dit zijn situaties die zelfs een echte hondenliefhebber kunnen irriteren. Maar niet alleen vanwege deze of soortgelijke scènes moet je je hond verbieden om tegen mensen op te springen. In deze gids lees je waarom honden opspringen en hoe je je hond dat kunt afleren!

Loading...

Waarom opspringen al voor puppy's belangrijk is

Het opspringen bij honden ontwikkelt zich al in de vroege puppyleeftijd. Zo spring je puppy tegen zijn moeder en andere volwassen honden op om de aandacht te trekken. Tegelijkertijd maakt hij zich echter ook aan hen ondergeschikt, om daar iets voor terug te krijgen. De puppy likt uitgebreid aan de lippen van de volwassen honden. Volwassen wolven laten de puppy dan uit hun bek mee-eten of ze accepteren gewoon zijn vreugdevolle onderwerping en zijn hem goed gezind. Voor puppy’s, jonge honden en honden van een lagere rang die in roedels leven, is dit gedrag essentieel om te overleven.

Zelfs volwassen dieren zien vrolijk likken van de lippen als een welkomstteken en een vreedzaam gebaar. En ze zouden graag dezelfde vreugde en onderwerping willen brengen aan hun baasje en alle goedbedoelende mensen. Maar onze “snuiten” zijn veel te hoog voor hen. Daarom springen de vrolijk opgewonden honden tegen ons op.

Opspringen als natuurlijk sociaal gedrag? Niet alleen!

Als je hond van vreugde tegen jou of anderen opspringt, betekent dit allereerst dat hij goed sociaal gedrag vertoont. Maar de hond springt niet alleen onbaatzuchtig tegen je op, hij wil ook ergens om bedelen. Het hoeft niet altijd eten te zijn. Het kan ook gaan om spelen, aandacht of aaien.

Je zult zien dat ook jonge honden opspringen. Ze verkennen speels hun sterke punten en rangorde en willen groter lijken door te springen. Dergelijke spelletjes kunnen ook ontaarden in serieuze overheersingsgevechten. Ten slotte zijn er waakhonden die opspringen om hun prooi te pakken te krijgen of een vijand aan te vallen. Je moet met dit gedrag rekening houden, vooral als je een grote dominante hond hebt – en deze tijdens de training tijdig corrigeren. Als je het niet zeker weet, kan een ervaren hondentrainer snel het verschil zien tussen een vriendelijke begroeting en respectloze dominantie.

Niet iedereen vindt een vrolijk tegen je opspringende hond even leuk.

Het ritueel van vriendelijke begroeting en onderwerping kan ook slecht eindigen als de begroetende persoon overweldigd is. Een oudere persoon of kinderen kunnen gemakkelijk worden omvergeworpen door een grotere hond en daarbij zelfs ernstig gewond raken. Kinderen die niet aan honden gewend zijn, kunnen zo bang zijn dat ze een blijvende angst voor de dieren ontwikkelen. Modderige pootjes kunnen een dure outfit in een mum van tijd verpesten, wat kan leiden tot een onaangename aanklacht tegen de hondeneigenaar.

Wanneer een hond tegen mensen opspringt, is dat zijn normale aard, maar je moet het niet tolereren.

Oefeningen om het opspringen af te leren

Je moet het opspringen zo vroeg mogelijk verbieden, hoewel de juiste mate bij puppy’s en jonge honden

belangrijk is. De junior zal zeker proberen om zijn vreugde en ongeduld uit te drukken door tegen je op te springen. Hij wil je op deze manier zover krijgen dat je met hem speelt of de bal gooit. Met de volgende oefeningen kun je je hond duidelijk maken dat je hem zult negeren wanneer hij tegen je opspringt.

Oefeningen om het opspringen af te leren

  • Draai je zonder een woord te zeggen weg van je hond
  • Wacht met het spel, het voer, de beloning of de begroeting tot je hond is gestopt met opspringen.
  • Let in deze situatie niet op je hond. Geen oogcontact, geen aanraking en – belangrijker nog: niet toespreken.
  • Zelfs een “stop” of een “nee” kan een motivatie zijn voor je hond om in een moment van opwinding tegen iemand op te springen.

Alternatieven bieden om oefeningen met een positieve noot af te sluiten

Dit gedrag, dat op zichzelf correct is, kan de band tussen jou en je jonge hond of puppy echter negatief beïnvloeden, vooral als het te hard wordt uitgevoerd. Je hond wil je tenslotte graag een plezier doen. Het is daarom net zo belangrijk om alternatieven te oefenen.

Een alternatief ritueel zou het oefenen van een commando zoals “zit” kunnen zijn. Pas als de hond op commando is gaan zitten, ontvangt hij een beloning (een traktatie of een aai). Deze oefening vereist absolute consistentie in het omgaan met je hond omdat hij graag gehoor geeft aan de drang om op te springen.

Wat moet je doen als een volwassen hond blijft opspringen?

Een volwassen hond afleren om op te springen is lastig en vereist dat je consequent en absoluut kalm bent. Omdat je hier aan beide kanten lang bestaande negatieve gedragspatronen moet doorbreken – zowel bij jezelf als bij je hond. Als de volwassen hond tegen je opspringt, kan dat gebaar verzoening, dominantie, plagerij of een overblijfsel uit de puppytijd betekenen.

Ook in dit geval moet je de hond categorisch negeren en je demonstratief van hem afkeren. Je volwassen hond kent echter al de commando’s “nee” of “stop” en kan deze in verband brengen met verboden. Gebruik deze commando’s en benadruk ze door voorzichtig de voorpoten van de hond vast te pakken en naar de grond te trekken. Als de hond eenmaal is gekalmeerd of zelfs is gaan zitten, is er een passende beloning – in de vorm van een mooi compliment, zijn favoriete speeltje of een traktatie.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren