Er zijn veel hondensporten - welke is de juiste voor mijn hond?
15.05.2023 - Leestijd: 6 minuten
Als je aan hondensport denkt, denk je waarschijnlijk in de eerste plaats aan lichamelijke fitheid en lichaamsbeweging voor viervoeters. Maar hondensport is zoveel meer: het betekent plezier, hersenwerk, prestatie, competitie, opvoeding en sociale interactie. Bovendien versterkt de tijd die samen wordt doorgebracht de band tussen hond en baas. We stellen je de tien populairste hondensporten voor. Welke van deze sporten de juiste is voor je viervoeter en waar je op moet letten, kun je hier lezen.
Welke criteria zijn doorslaggevend voor de keuze van de hondensport?
Niet elke hondensport past bij elk hond-mens-team. Voordat je met je trouwe viervoeter gaat rondsnuffelen in een van de hondensporten uit ons overzicht, moet je jezelf het volgende afvragen:
Vragen voor viervoeters | Vragen voor tweevoeters |
---|---|
Heeft je hond de juiste schouderhoogte? | Heb je genoeg tijd voor een nieuwe hobby? |
Past de sport bij zijn ras? | Wat zijn de kosten voor cursussen? |
Past de sport bij de leeftijd van je hond? | Moet er materiaal worden aangeschaft? |
Past de sport bij de gezondheidstoestand van je hond? | Bestaat deze hondensportmogelijkheid bij je in de buurt? |
Voldoet de hondensport aan de voorkeuren van je hond? | Is er een proefles? |
Kan de training negatief gedrag versterken? | Voldoet de hondensport aan je voorkeuren? |
Bij veel hondensporten worden de viervoeters in speciale groepen ingedeeld – bijvoorbeeld agility voor kleine honden, speurwerk voor senioren of sportgroepen voor honden met een handicap. Aangezien hondensporten vaak door verenigingen worden georganiseerd, zijn de kosten meestal beperkt. In sommige gevallen is een uitrusting noodzakelijk – bijvoorbeeld een harnas van hoge kwaliteit voor het trekhondensporten. Licht je van tevoren goed in: tijdens evenementen of open dagen kun je veel informatie krijgen over verschillende verenigingen en sommige verenigingen bieden proeflessen aan. Je moet de tijd die nodig is voor een dergelijke hobby niet onderschatten: als je eenmaal bent begonnen met het trainen van je hond, kun je niet zomaar stoppen omdat je geen tijd meer hebt. De training regelmatig op- en afbouwen is noodzakelijk voor fysiek veeleisende sporten.
Tip van de redactie: Ben je op zoek naar een hondensportvereniging bij je in de buurt? Op internet kun je gemakkelijk een hondensportvereniging bij je in de buurt vinden.
Waar moet je rekening mee houden voor je van start kunt gaan?
Over het algemeen mogen alleen gezonde, lichamelijk volgroeide honden worden getraind. Kleine honden worden soms beschouwd als een volwassen hond na de 14e levensmaand, grote hondenrassen hebben hier twee jaar voor nodig. Je kunt je jonge hond op een speelse manier kennis laten maken met de sport – maar overbelast hem nooit. Als je hond bewegingsafwijkingen vertoont, moet je zeker naar de dierenarts gaan. Dergelijke afwijkingen zijn bijvoorbeeld als hij één achterpoot optrekt bij het veranderen van tempo, sterk met zijn heupen zwaait bij het lopen of niet meer verder wil na even stilstaan.
Voor de volgende fysiek veeleisende hondensporten wordt over het algemeen aangeraden om vooraf een gezondheidscontrole door een dierenarts te laten uitvoeren:
- Trekhondensport
- Agility
- Obedience
- Rally Obedience
- Canicross
Vooral voor oudere honden kan het nuttig zijn hun conditie te laten controleren door een hondenfysiotherapeut. Als je dat wenst, kun je ook een individueel trainingsplan krijgen. Maar zelfs bij fitte, jonge honden moet de trainingsintensiteit altijd langzaam worden opgebouwd. Honden kunnen ook spierpijn krijgen! Warm je viervoeter voor de training op met eenvoudige loop- en strekoefeningen. Laat hem nooit voluit gaan als hij net uit de kofferbak is gesprongen. Na de training verdient je trouwe viervoeter een coolingdown met knuffels en strelingen!
Voor en na de trainingssessie: hier moet je op letten
Opwarmen/stretchen:
zorg voor wat rek- en strekoefeningen door je hond met zijn voorpoten op een bank of trap te laten klimmen. Houd een traktatie hoog boven zijn neus, zodat hij zich ervoor moet strekken. Dit rekt de lange rugspieren en de nek.
Afkoelen/coolingdown met massagebal (egelrol):
maak hiermee cirkelvormige bewegingen langs de rug en de ledematen, vooral de heupen en de dijen. Langzaam en met zachte druk. Dit stimuleert de bloedcirculatie en ontspant.
Agility
Bij agility-training gaat het om behendigheid, snelheid en coördinatievermogen. Je trouwe viervoeter moet in een snel tempo een parcours afleggen volgens bepaalde regels: over horden, door tunnels, rond slalompalen en over steile wanden. Agility is geschikt voor grote en kleine en lichamelijk fitte honden. Voor honden met een handicap of rasspecifieke beperkingen is er een vertraagde variant: degility-training.
Obedience
dit gaat over succesvolle communicatie tussen hond en eigenaar. In verschillende situaties moeten twee- en viervoeters bewijzen dat ze een goed op elkaar ingespeeld team zijn. Naast het onder de knie krijgen van commando’s, moet de hond verschillende voorwerpen apporteren en ook op afstand gehoorzamen. Obedience is geschikt voor alle honden – vooral die met een zogenaamde “will to please”. Rally Obedience is trouwens een soort mix van agility en obedience!
Speurwerk en mantrailing
Bij het zoeken naar een spoor volgt de viervoeter een echt grondspoor, bij het mantrailen oriënteert hij zich uitsluitend op de individuele geur die door de sporenlegger is achtergelaten. Dit neuswerk is uitermate geschikt voor jachthonden, maar ook voor andere snuffelneuzen.
Dummytraining
Dummytraining richt zich op de natuurlijke instincten van je hond: zijn sterke speelinstinct, zijn jachtneiging en het plezier om te achtervolgen, op te sporen en dingen terug te brengen (apporteren). Het is geschikt voor alle honden, kan in voldoende mate worden beoefend, zelfs met jonge honden en vooral retrievers zijn hier dol op!
Treibball
Bij treibball drijft je hond acht ballen van verschillende grootte (de schapen) binnen 15 minuten achter elkaar in een doel (de wei). Je geeft zelf de aanwijzingen aan je hond door gebruik te maken van je stem. Treibball valt eigenlijk onder het takenpakket van herdershonden, maar is geschikt voor alle gezonde honden.
Dogdancing
Bij dogdancing werken hond en baas een choreografie uit op bijpassende muziek op basis van gehoorzaamheid, trucs en kunstjes. Aangezien dit wordt aangepast aan de individuele mogelijkheden van je hond, is deze sport geschikt voor alle honden.
Trekhondensport
De term trekhondenport is een algemene term voor een hele reeks hondensporten. Dit omvat bijvoorbeeld bikejøring, skijøring of sledehondensporten. Bij al deze sporten moet de hond – alleen of in een span met meerdere honden – iets achter zich aan slepen. Trekhondensport is geschikt voor grotere, lichamelijk fitte honden die graag rennen en groen licht hebben gekregen van de dierenarts.
Canicross
Canicross is iets voor gezonde, grotere honden die goed kunnen rennen en voor sportieve, ambitieuze baasjes. Het is een vorm van veldlopen waarbij de eigenaar met zijn hond verbonden is door middel van een elastische band die aan de heupgordel is bevestigd en waarmee de hond hem zowel op vlak terrein als bergopwaarts kan trekken. Als dit te heftig voor je is: er bestaat ook caniwandelen.
Longeren met je hond
Net als in de paardensport lopen de honden bij het longeren met of zonder band langs een afgebakende cirkel en moeten zij verschillende commando’s opvolgen, oefeningen uitvoeren en visuele signalen herkennen. Gehoorzaamheid en communicatie staan hier centraal. Aangezien de intensiteit zeer variabel is, is longeren geschikt voor alle grote en kleine honden.
Doga als ontspanning
Wat dacht je van een beetje ontspanning met doga na de sportsessie? Doga betekent yoga met de hond. Het gaat hierbij niet zozeer om het doorlopen van individuele asana’s, maar meer om samen tijd door te brengen, fysieke nabijheid en rust te creëren zodat hond en mens samen kunnen ontspannen. Elke hond kan doga beoefenen. De enige voorwaarde: voor een groepscursus moet de viervoeter sociaalvaardig en ontspannen zijn – met andere woorden, een doggy.