Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Dwergschnauzer: waakzame metgezel met een hart voor kinderen

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Hund mit Bart

De dwergschnauzer is klein, maar zeker geen knuffelige hond. Hij wordt beschouwd als slim, attent en staat open voor veel taken. Het liefst bewaakt hij het huis en de tuin. Als hij als puppy goed gesocialiseerd is, blijkt deze stevige, kleine hond de perfecte metgezel te zijn voor actieve gezinnen. En het beste? Met optimale vachtverzorging verhaart hij nauwelijks.

Loading...

Van rattenvanger tot populaire gezelschapshond

Het fokken van schnauzers is terug te voeren tot de 15e eeuw. In die tijd waren er van dit ras echter alleen grotere varianten. Pas tegen het einde van de 19e eeuw verscheen de dwergschnauzer voor het eerst op het toneel. Of hij nu een kruising was met de kleinste vertegenwoordigers van zijn grote familieleden (de middelgrote of de reuzenschnauzer) of met kleine honden zoals de affenpinscher is tot nu toe onduidelijk. Het feit dat de dwergschnauzer qua karakter enigszins verschilt van zijn grote broers, spreekt in het voordeel van de tweede theorie. Aanvankelijk werd de kleine, compacte schnauzer vooral gebruikt voor de jacht op ratten. Sinds enkele decennia wordt hij voornamelijk als gezelschapshond gehouden.

Karakter van de dwergschnauzer

De dwergschnauzer is een levendige, zelfverzekerde en intelligente hond. Hij heeft verbazingwekkende moed voor zijn postuur en bewaakt zijn huis met grote ijver. Het ras blaft graag en zeer opmerkzaam. Het is belangrijk om zijn waakhondactiviteiten in een vroeg stadium op de goede weg te krijgen, anders kan je dwergschnauzer beslissen welke gasten welkom zijn in het huis en welke niet. Zijn grote zelfvertrouwen kan de kleine viervoeter een zekere koppigheid geven. Hoewel hij in wezen een meewerkende, makkelijk te trainen hond is, gaat hij graag zijn eigen gang als er geen duidelijke lijn getrokken wordt in de training. Grondige socialisatie van de nieuwsgierige pup is essentieel voor een goede start.

De dwergschnauzer opvoeden en houden

Houd bij het kiezen van een dwergschnauzer rekening met het sterke waakinstinct. Als hij voldoende beweging krijgt, is er niets tegen op het wonen in een klein appartement. Als dit echter in een drukbezocht wooncomplex is, kan het gebeuren dat je hond constant opgefokt is en veel blaft. Een stillere omgeving en liefst een tuin zijn beter geschikt voor de kleine schnauzer. Ondanks zijn kleine formaat heeft de dwergschnauzer veel beweging en denkwerk nodig. Deze onvermoeibare hardloper geniet van zoekspelletjes of dummytraining. Vooral in hun jonge jaren tonen deze honden een merkbaar jachtinstinct. Met een sleeplijn kun je je metgezel onder controle houden en tegelijkertijd aan zijn gehoorzaamheid werken. Hij is altijd bereid om iets nieuws te leren, dus breng hem een paar hondentrucs bij; een gezamenlijke activiteit waar hij zich vol enthousiasme op zal storten.

Verzorging van de dwergschnauzer

De dwergschnauzer heeft een grove, langere topvacht en een dikke ondervacht. Afhankelijk van de structuur van de vacht moet je hem misschien meerdere keren per jaar trimmen of scheren. Welke methode het best is, moet een professionele hondenkapper beslissen op basis van de vachtstructuur van je hond. Houd de baard kort of maak hem elke dag na het eten schoon, anders ontstaan er onaangename geurtjes. Er zijn enkele erfelijke ziekten bij de dwergschnauzer die een verantwoorde fokker kan uitsluiten door de ouderdieren te testen. Vraag voordat je een puppy koopt naar de rasvereniging en de tests die zijn uitgevoerd. Neem je zoektocht naar een gerenommeerde fokker serieus. Een goed verzorgde dwergschnauzer kan 15 jaar oud worden.

Bij ons vind je de beste producten voor je dwergschnauzer!

Naar de hondenproducten

Profiel Dwergschnauzer

Ras
Dwergschnauzer
Oorsprong
Duitsland
Classificatie
Duitse pinscher en schnauzer
Grootte
30 tot 36 centimeter schofthoogte
Gewicht
5 tot 9 kilogram
Anatomie
sterk, gespierd en harmonieus
Ogen
middelgroot, donker, ovaal, met borstelige wenkbrauwen
Oren
driehoekig, hoog aangezet en naar voren geplaatst
Vacht en kleur
stevige topvacht en dichte ondervacht in de kleuren wit, zwart-zilver, zwart en peper en zout
Kenmerken
met goede verzorging verhaart en ruikt hij nauwelijks
Karakter
alert, intelligent, speels en dol op kinderen
Verzorging
regelmatige vachtverzorging vereist (trimmen of scheren)
Gezondheid
robuust ras met aanleg voor enkele erfelijke ziekten die door de fokkerij uitgesloten moeten worden

Vind de juiste producten voor je dwergschnauzer

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren