Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

De dwergpoedel: een gewiekste clown met veel talenten

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Ein Zwergpudel beim Gassi gehen.

De dwergpoedel gaat met zijn baasje door dik en dun en wijkt niet van zijn zijde. Deze kiene viervoeter is intelligent, grappig en een ideale gezinshond. Hij houdt van beweging, een soortspecifieke bezigheid en een lang knuffeluurtje op de bank. Omdat hij zijn baasjes altijd een plezier wil doen, is hij gehoorzaam en buitengewoon aardig.

Loading...

Een echte charmeur uit Frankrijk

Zoals bij zoveel hondenrassen, is de exacte oorsprong van de poedel onbekend. Het staat echter vast dat het ras uit Frankrijk komt, waar poedels ‘caniche’ worden genoemd. Naast de dwergpoedels zijn er Franse poedels, kleine poedels en toypoedels. Ze verschillen alleen van elkaar in formaat. Het dwergpoedelras werd in 1930 erkend.

Oorspronkelijk was de poedel een enthousiaste jachthond die werd gebruikt bij de jacht op eenden, patrijzen en fazanten. Hij is nauw verwant aan de Franse waterhond, de barbet, ook een gepassioneerd jager. In de 19e eeuw werd de poedel als het ware ‘veredeld’: als speelse en gewiekste gezelschapshond vond hij toegang tot veel Europese hoven. Een echte ster werd de dwergpoedel in het circus. Zijn leergierigheid, zijn talent voor kleine trucjes en zijn vaak onbedoelde komische gestuntel leverde hem onder de circuskoepel keer op keer enthousiast applaus op.

Het karakter van de dwergpoedel

De dwergpoedel is zeker niet alleen maar een clown: zijn sociale vaardigheden zijn bijzonder goed ontwikkeld en hij is buitengewoon gevoelig. Hierdoor wordt hij vaak als therapiehond opgeleid en is hij veel op scholen of andere instellingen te vinden. Ook als reddingshond voltooit hij missies. Deze trouwe metgezel kan uitstekend overweg met kinderen; hij is speels, maar tegelijkertijd kalm, geduldig en evenwichtig. Tegenover zijn familie is hij heel aanhankelijk. En hij maakt zijn baasjes altijd aan het lachen met zijn intelligentie, zijn gewiekstheid en acrobatische trucs.

Een dwergpoedel opvoeden en houden

De dwergpoedel is van nature erg gehoorzaam en leergierig en wil zijn eigenaar graag een plezier doen. Dat maakt het opvoeden gemakkelijk. Desalniettemin moet je al tijdens de puppyleeftijd consequent met hem zijn. De kleine clown heeft niet veel ruimte nodig, maar wel voldoende beweging en fysieke en mentale activiteit: hij houdt van water en lange wandelingen. Zijn artistieke talent komt in hondensporten zoals dog dance, behendigheidstraining of mobyclass volledig tot zijn recht. Kleine hondentrucjes zoals een pootje geven of op zijn achterpoten staan kun je hem ook thuis aanleren. Dankzij hun prachtige vacht en trotse houding zijn poedels een van de populairste showhonden.

Een dwergpoedel verzorgen

Het enige dat bij het houden van dit hondenras een hoop werk is, is de verzorging van de vacht. De vacht moet meerdere keren per week grondig worden gekamd en elke zes tot acht weken worden geschoren omdat het haar constant terug groeit. Het grote voordeel: de dwergpoedel verliest geen haar. Laat ze als puppy wennen aan het borstelen, zodat het een vertrouwd ritueel wordt tussen hond en baasje.

De leukste producten voor je dwergpoedel vind je bij ons!

Naar de hondenproducten

Profiel Dwergpoedel

Ras
Dwergpoedel
Oorsprong
Frankrijk
Classificatie
Gezelschapshond
Grootte
28 tot 35 centimeter schofthoogte, geen verschillen tussen reu en teef
Gewicht
3 tot 6 kilogram
Anatomie
slank, atletisch
Ogen
donkere, licht schuine amandelogen
Oren
lange, slappe oren
Vacht en kleur
twee varianten: kroespoedels met krullend haar, koordpoedels met koorden tot 20 centimeter lang, kleuren: zwart, wit, grijs, bruin, reebruin, abrikoos
Kenmerken
erg intelligent en gewiekst
Karakter
leergierig, slim, aanhankelijk, kindvriendelijk
Verzorging
regelmatige vachtverzorging

Vind de juiste producten voor je dwergpoedel

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren