Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Havanezer: slimme charmeur op vier poten

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Een Havanezer die rent

Als een vachtbal met een haarspeld om zijn ogen vrij te houden, zal de havanezer op het eerste gezicht misschien niet iedereen aanspreken, maar een tweede blik is bij hem zeer de moeite waard. Deze stevige, kleine honden met hun zijdezachte vacht zijn slim, speels en waaks. Lange wandelingen, spannende speeltoestellen en slimme hondentraining dagen hen op een geschikte manier uit. Havanezers zijn gek op hun bank, maar het zijn geen bankhangers!

Havanezer, de lieve viervoeter uit Cuba

Het enige erkende hondenras dat uit Cuba komt, stamt eigenlijk helemaal niet van het Caribische eiland. De oorsprong van de havanezer ligt namelijk in het westelijke Middellandse Zeegebied. Het ras behoort officieel tot de groep bichons. Tot op de dag van vandaag is er onenigheid over de voorouders van de havanezer; of die nu de bolognezer, de maltezer of de nu uitgestorven Bichon Tenerife waren. Maar wellicht was er in Cuba in de 16e eeuw een Cubaans hondenras genaamd Blanquito de la Habana, dat later werd gekruist met poedels. Eén ding is in ieder geval zeker: de havanezer zou er vandaag niet zijn als liefhebbers van het ras niet op tijd enkele fokdieren uit het suikereiland hadden gesmokkeld. Omdat in plaats van in Cuba het fokken lange tijd voornamelijk in de VS plaatsvond. Tegenwoordig is het kleine hondenras wereldwijd geliefd.

Het karakter van de havanezer

De havanezer heeft een diep verankerd enthousiasme voor zijn familie. Hij is vrolijk, vriendelijk en aanhankelijk. Knuffelen is als een levenselixer voor deze kleine, pluizige hond. Veel honden van dit ras houden er niet van om te veel alleen gelaten te worden. Als dat wel gebeurt, kunnen ze blijven blaffen, het huis bevuilen en spullen kapot kauwen. Havanezers zijn zeer behendige, intelligente honden die fysiek en mentaal uitgedaagd willen worden. Havanezers zijn waakzaam en melden bezoekers betrouwbaar aan. Ze zijn verre van agressief – integendeel: als ze onzeker zijn, proberen ze een spel van de situatie te maken. Het is dan de taak van het baasje om de kleine hond te behoeden voor onaangename ontmoetingen. Havanezers hebben nauwelijks jacht- of beschermingsinstincten. In sommige foklijnen vertonen de dwergen echter bewakende eigenschappen. Aangezien hiermee bij het trainen rekening moet worden gehouden, kun je het beste met je fokker overleggen voordat je hem koopt.

Opvoeden en houden van de havanezer

Hoe klein en lief de havanezer ook is, hij heeft een duidelijke, consistente opvoeding nodig. Deze slimme honden profiteren van elke nalatigheid en geven hun wereld vorm zoals ze willen. Dit geldt ook voor het terugroepen bij het wandelen. Als hondeneigenaar moet je je eerst goed vertrouwd maken met het ras voordat je er een koopt. Daarna moet je meteen naar een hondenschool gaan om een professionele training te volgen. Naast de korte wandelingen is een lange wandeling verplicht. Ook bij het rennen naast de fiets of de paarden doen deze dwergen ijverig mee. Ze houden van taken waarbij ze hun intelligentie kunnen gebruiken. De havanezer staat graag in het middelpunt van de belangstelling: volgzaam en altijd gretig om zijn baasje te plezieren. Daarom kun je de hond gemakkelijk leren gehoorzaam te zijn en hem tegelijkertijd intellectueel uitdagen. Ook van dog dancing, dus dansen met de hond, raakt de kleine helemaal enthousiast. Zoekspelletjes en dummytraining vinden ze geweldig. In de behendigheidstraining schitteren havanezers met hun bewegingsvreugde en hun talent voor snelle reacties.

Verzorging van de havanezer

De verzorging die nodig is voor de havanezer mag niet worden onderschat. De zijdeachtige vacht kan het beste dagelijks geborsteld worden en indien nodig regelmatig gewassen. Omdat de vacht van de havanezer snel groeit, ontwikkelen zich snel ongemakkelijke klitten. Door zijn oorsprong in het Caribisch gebied, is deze kleine pluizenbol perfect aangepast aan hoge temperaturen en kan hij ook goed overweg met warm zomerweer. In de winter hebben veel ‘havi’s’ de neiging om het snel ijskoud te hebben, ondanks hun ogenschijnlijk dikke vacht. Een geschikte winterjas is daarom onmisbaar bij koud, nat weer.

Kenmerken en gezondheid

De havanezer wordt als een redelijk robuust ras beschouwd. Er zijn enkele erfelijke ziektes die vaker voorkomen in bepaalde foklijnen. Deze omvatten retinale dysplasie (RD), hart- en leveraandoeningen, cataract (grijze staar) en patellaire dislocatie. Het is daarom belangrijk om bij het kiezen van een fokker goed op de fokkerij-eisen te letten. Fokkers dienen hun fokdieren op deze ziekten te laten testen.
Met goede zorg, een aan de leeftijd aangepaste belasting en de juiste voeding, kan de havanezer meestal 16 jaar oud worden.

De beste producten voor je havanezer vind je bij ons!

Naar de hondenproducten

ProfielHavanezer

Ras
Havanezer
Oorsprong
Cuba
Classificatie
Werk- en gezelschapshonden, categorie Bichons
Grootte
23 tot 27 centimeter
Gewicht
3,5 tot 6 kilogram
Anatomie
rechthoekig, compact, slank
Ogen
amandelvormig, groot en donker, met een vrolijke uitstraling
Oren
hangende oren met lang haar
Vacht en kleur
zijdezacht, licht gekruld, beige in alle tinten
Kenmerken
haar moet worden vastgebonden om de ogen vrij te houden
Karakter
intelligent, actief, speels, uitbundig, blaffend, waakzaam
Gezondheid
sommige erfelijke ziekten zoals hart- en longaandoeningen, retinale dysplasie (RD), cataract (grijze staar) en patellaire dislocatie

Vind de juiste producten voor je havanezer

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren