Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Norfolkterriër: een vrolijke bundel energie met jachtinstinct

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Norfolk Terrier Hund steht auf einem Hügel

De Norfolkterriër maakt een ongelooflijk sympathieke eerste indruk met zijn lange, golvende vacht en grappige kop. Het duurt niet lang voordat de terriër een kat ontdekt en er ondanks al je geroep achteraanrent. Deze levendige jachthond is een echte uitdaging qua opvoeding, maar tegelijkertijd ongelofelijk lief: een kleine hond met veel karakter!

Loading...

Een terriër met een bewogen geschiedenis

Terriërs hebben in Groot-Brittannië een lange traditie. Al in de middeleeuwen hielden ze steden en landgoederen vrij van ratten en vossen. Totdat het huidige ras van de Norfolkterriër opkwam, waren er veel kruisingen met vergelijkbare rassen. Pas in de vorige eeuw werd de Norfolk officieel gepresenteerd. Het enige verschil met de Norwichterriër zijn de omgevouwen oren. Deze stoere, kleine hond is al bijna 100 jaar geen jachthond meer, maar een populaire gezins- en gezelschapshond. Dankzij hun charme kost het hen geen enkele moeite om hun baasjes om de poot te winden en dat helpt hen vaak weg te komen met een of andere streek die ze hebben uitgehaald.

Karakter van de Norfolkterriër

Kort samengevat: de Norfolkterriër is een deugniet! Deze kleine honden zijn slim, brutaal en hebben een sterk karakter. Opgeven is geen optie, of het nu gaat om het achtervolgen van een jachtobject of het luisteren naar commando’s. Ze hebben hun eigen willetje. Als rattenvanger had het ras veel moed en zelfvertrouwen nodig en deze kenmerken hebben ze nu als gezelschapshond nog steeds. Ze bewaken hun huis en hun mensen met veel volume, want blaffen is iets dat ze echt graag doen. Tegenover familieleden en vooral kinderen laten deze kleine rauwdouwers zich van hun zachte kant zien. Het zijn geduldige huisgenoten die meedoen met alle grappige streken en graag spelen. Een goede socialisatie is een must bij de Norfolkterriër. De hondenschool en -trainer zullen echter ervaring moeten hebben met de kenmerken die typisch zijn voor terriërs.

Opvoeden en houden van de Norfolkterriër

De Norfolkterriër, gefokt voor onafhankelijkheid, is erg intelligent en in staat om te leren. Zijn ‘will to please’ is echter niet zo sterk ontwikkeld. Voor zijn opvoeding moet vanaf de dag dat hij in huis komt een duidelijke lijn worden getrokken, een lijn die consequent nageleefd moet worden. Wie wat dat betreft de teugels laat vieren, kan al snel een kleine tiran in huis hebben die aan meubels en schoenen knaagt, constant blaft en de tuin overhoop graaft.

Je moet bij het opvoeden bijzondere aandacht besteden aan het jachtinstinct. Samenleven met katten en kleine dieren is over het algemeen moeilijk. Laat je Norfolkterriër nooit alleen met andere in huis wonende viervoeters waar ze bij kunnen. Buiten moet je er rekening mee houden dat je terriër wegrent zodra hij wild spot. Met een sleeplijn bescherm je je hond en het wild tegen letsel. Het is het beste als je Norfolkterriër een taak krijgt. Hondentrucjes, trek- en zoekspelletjes liggen hem het best. Wees voorzichtig met zeer actieve spellen zoals apporteren met een bal of behendigheidstraining. Deze kunnen het adrenalineniveau van je terriër verhogen en hem door laten draaien in plaats van uitputten.

Verzorging van de Norfolkterriër

De robuuste, lange vacht van de Norfolkterriër heeft een stevig dekhaar dat twee tot drie keer per jaar getrimd moet worden. Scheren wordt niet aanbevolen. Om dat lange haar schoon en vrij van klitten te houden, moet je het meerdere keren per week grondig borstelen. Dit vermindert ook het haar in huis. Met een goede verzorging kan de Norfolkterriër wel 15 jaar oud worden.

Bij ons vind je de beste producten voor je Norfolkterriër!

Naar de hondenproducten

Profiel Norfolkterriër

Ras
Norfolkterriër
Oorsprong
Groot-Brittannië
Classificatie
Terriër
Grootte
23 tot 25 centimeter schofthoogte
Gewicht
5 tot 5,4 kilogram
Anatomie
compact en gespierd
Ogen
donker en middelgroot
Oren
driehoekig en hoekig
Vacht en kleur
langharig met grof dekhaar, kleuren van zwart en bruin tot talrijke tinten bruin tot beige
Kenmerken
nauw verwant aan de Norwichterriër
Karakter
sterk karakter, eerlijk, actief en jaagt graag
Gezondheid
robuust ras met weinig erfelijke ziekten (tests bij fokdieren)

Vind de juiste producten voor je Norfolkterriër

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren