Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Cairnterriër: vriendelijke terriër uit de ruige bergen van Schotland

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

De kleine hond van de Cairn Terrier die in een gebied van bloemen staat

De Schotten houden van terriërs en hebben naast andere rassen ook de cairnterriër gefokt. De hond moest veelzijdig, attent, moedig en toch vriendelijk zijn voor zijn eigen gezin. De harige Schot voldoet aan al deze eisen en overtuigt met een geslaagde mix van hardheid en aanhankelijkheid. De cairnterriër is een goede keuze voor gezinnen die ‘veel hond’ voor een klein formaat willen.

Loading...

Een terriër met een grote wil om te behagen

Een hard klimaat bepaalt het leven in de Schotse Hooglanden. Al in de middeleeuwen hielpen honden mensen met jagen, hielden ze de boerderij vrij van ratten en vossen en lieten ze vroegtijdig de komst van vreemden en bezoekers weten. De cairnterriër komt uit de Hooglanden en heeft zich daar aangepast aan een zuinig leven met lange, actieve dagen. Deze terriërs waren en zijn gewaardeerde en geliefde familieleden die een vaste rol en taak op een boerderij op zich nemen. In het Verenigd Koninkrijk is het ras nu populair als gezinshond.

Het karakter van de cairnterriër

De cairnterriër is een ‘stoere hond’ in de ware zin van het woord. Hij ziet moedig alle gevaren onder ogen, of het nu een marter, vos of rat is. Deze terriër kent geen angst: daarom is hij erg zelfstandig en beslist graag zelf. In het dagelijks leven kan dit er zeker toe leiden dat de gezelschapshond beslissingen neemt voor zijn baasje. In vergelijking met andere terriërrassen, is de cairnterriër echter alleszins redelijk en gemakkelijk op te voeden. Zijn hechte band met de familie en zijn bereidheid om samen te werken zijn stevig verankerd in zijn genetisch erfgoed. Hij brengt graag tijd door met zijn mensen, of het nu gaat om spelletjes, lange wandeltochten door de natuur, of gezellig op de bank hangen.

Het opvoeden en houden van de cairnterriër

Omdat de cairnterriër vrij korte poten heeft, mag hij in de eerste paar maanden van zijn leven geen trappen beklimmen of van hoogtes springen, bijvoorbeeld van de bank. Afgezien daarvan is hij, zoals de meeste kleine honden, vroegrijp en ontwikkelt hij snel een merkbare eigen wil. Hij heeft vanaf het begin duidelijke regels en consequent leiderschap nodig. Veel cairns houden van graven en zijn echte ontsnappingsartiesten. Zorg ervoor dat je tuin hondenveilig is!

Typisch voor terriërs heeft de cairn ook een uitgesproken jachtinstinct. Omdat hij echter tegelijkertijd ook graag wil behagen, kun je er gemakkelijk aan werken. Zorg er vanaf het begin voor dat zijn jacht geen succes oplevert. Als je de hond de eerste maanden los laat lopen, is een sleeplijn een waardevol hulpmiddel. Alleen wanneer je erop kunt vertrouwen dat hij reageert wanneer je hem terugroept, wordt het tijd voor je trouwe viervoeter om de wereld zonder lijn te verkennen. Met ren-, scheur- en prooispellen biedt je je hond een geschikt alternatief voor de jacht en versterk je tegelijkertijd je band met het dier.

Verzorging van de cairnterriër

Cairnterriërs hebben een ruwe, maar niet ruige vacht. Als ze regelmatig geborsteld worden, verliezen ze nauwelijks haar. Hun getrimde vacht moet zo’n drie tot vier keer per jaar professioneel met de hand bijgeknipt worden. De vacht mag niet worden geschoren! Je moet de oren, ogen en nagels minstens één keer per week controleren. Deze sympathieke kleine honden kunnen tot 17 jaar oud worden.

Bij ons vind je de beste producten voor je cairnterriër!

Naar de hondenproducten

Profiel Cairnterriër

Ras
Cairnterriër
Oorsprong
Groot-Brittannië
Classificatie
Terriër
Grootte
23 tot 33 centimeter schofthoogte
Gewicht
4,5 tot 6,8 kilogram
Anatomie
compact, rechthoekig met een relatief grote kop en hoge staart
Ogen
donker, met een alerte, aandachtige blik
Oren
kort, driehoekig en meestal nieuwsgierig gespitst
Vacht en kleur
donzige, langere vacht met een fijne structuur; in vele lichte en donkere bruine en grijze tinten met tijgerstrepen (brindle)
Kenmerken
bedreigd hondenras met weinig fokkers in België
Karakter
nieuwsgierig, open, vriendelijk en altijd in een goed humeur
Verzorging
zeer makkelijk te verzorgen (borstelen, nagels knippen en oren schoonmaken)
Gezondheid
incidentele aanleg voor oogziekten

Vind de juiste producten voor je cairnterriër

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren