Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

West Highland white terrier - charmant buitendier met een cultstatus

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Nahaufnahme eines West Highland White Terrier.

In de jaren negentig werd de West Highland white terrier jachthond een echte modehond. De sneeuwwitte pluizige kop met de knoopogen veranderde in een populaire gezinsgenoot. Maar met de hand op het hart: wie wordt er nu niet op slag verliefd op de Westie? Door zijn aanhankelijke en grappige karakter zul je direct dol zijn op dit kleine hondje en zijn waakzame zelfvertrouwen. De levendige Westie is zeker geen schoothondje.

Loading...

Van vossenhol tot reclamester

In de Schotse Hooglanden waren de terriers gespecialiseerd in de vossenjacht. Omdat ze hun prooi tot in hun holen moesten volgen, mochten de honden niet te groot worden. Kolonel Edward Donald Malcolm wordt beschouwd als de oprichter van de West Highland white terrier. Hij schoot per ongeluk zijn eigen hond, een bruine Cairnterriër, neer tijdens een jacht en was zo ontzet dat hij vanaf dat moment alleen nog honden fokte die qua kleur van wild te onderscheiden waren – bij voorkeur met een witte vacht. De felle kleur van hun weerbestendige vacht maakte de nieuwe terriers duidelijk herkenbaar, zelfs in het beruchte Britse mistige weer. Rasstandaarden voor het fokken van de West Highland white terriers bestaan sinds 1905. Tegenwoordig worden de Westies voornamelijk als gezinshond gebruikt. In de jaren negentig ontdekten de media de sterkwaliteiten van deze terriër: overal waar een schattig hondje nodig was, verscheen de West Highland white terrier op het scherm. Dit veroorzaakte een echte Westie-boom.

Karakter van de West Highland white terrier

Het karakter van de West Highland white terrier kent vele typische terriërkenmerken. De honden zijn waakzaam, dapper en zelfverzekerd. Hun eigen ego is veel groter dan hun kleine lichaampje. Ze hebben een zeer aantrekkelijke charme, zijn slim, vrolijk en brutaal. Ze tonen grote genegenheid voor hun baasje en zijn tegen andere dieren vrolijk, zelfverzekerd en niet agressief. De goede verdraagzaamheid is te danken aan de rasgeschiedenis: als roedelhond moest de West Highland white terrier goed kunnen samenwerken binnen het team. Ook kinderen vinden meestal een speelkameraadje in de Westie, als ze leren op de juiste manier met hem om te gaan.

Het opvoeden en houden van de West Highland white terrier

Zoals de meeste terriërs, heeft de Westie een eigenzinnig karakter, waardoor de opvoeding consistentie en strikte grenzen vereist. De West Highland white terrier is een zeer actieve en levenskrachtige hond met een uitgesproken jachtinstinct. Veel beweging en spelen zijn elementair om het dier volledig te belasten en fysiek uit te dagen. Vooral met zoek- en volgspelletjes en gehoorzaamheidstraining komt de hond tot zijn recht, want zijn passies zijn speuren en snuffelen. De West Highland white terrier meldt op betrouwbare wijze elk incident in zijn eigen huis en tuin. Zijn blaffend enthousiasme maakt hem niet per se een vriend van alle buren in flatgebouwen. Door zijn kleine formaat is hij over het algemeen geschikt als huisgenoot in een huurhuis. Trouwens: aangezien de Westie nauwelijks haar verliest, kan hij ook voor mensen met een allergie in aanmerking komen.

Ein Westie Hund läuft über eine Wiese.

Verzorging van de West Highland white terrier

De West Highland white terrier is over het algemeen een hond met een zeer robuuste gezondheid. Je moet echter wel op zijn huid letten, die tot allergieën en uitdroging neigt. Geef je hond een zorgvuldige vachtverzorging met dagelijkse kam-en-borstel-rituelen waarbij je de losse haren eruit trekt. De West Highland white terrier mag niet worden geschoren, alleen bijgeknipt! Je moet je hond ook niet te vaak wassen en alleen met een speciale terriërshampoo. De Westie is gevoelig voor hitte en moet in de zomer altijd een schaduwplekje op kunnen zoeken. Gezondheidsbeperkingen zoals ontwrichting van de knieschijf en gevoeligheid van de lever en urineleiders zijn zeldzaam.

De beste producten voor je West Highland white terrier vind je bij ons!

Naar de hondenproducten

Profiel West Highland white terrier

Ras
West Highland white terrier
Oorsprong
Schotland
Classificatie
Terriër
Grootte
23 tot 30 centimeter schouderhoogte
Gewicht
6 tot 10 kilogram
Anatomie
sterk lichaam, diepe borst, vlakke rug, staart rechtop
Ogen
zwarte knoopogen
Oren
V-vormig, spits gedragen
Vacht en kleur
dubbele vacht, dicht, golvend en weerbestendig; wit van kleur
Kenmerken
zwarte neus
Karakter
grappig, wilskrachtig, moedig en aanhankelijk
Verzorging
regelmatig borstelen, kammen; ongeveer elke drie maanden trimmen
Gezondheid
gevoelige huid en oren, vatbaar voor problemen met knieschijven, tanden, urineleiders en lever

Vind de juiste producten voor je West Highland white terrier

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren