Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Bostonterriër: de vriendelijke ‘Amerikaanse heer’

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Boston Terrier liggend in een weide

De bostonterriër is een Amerikaans hondenras dat de laatste jaren snel aan populariteit wint. Deze slanke honden zijn heel mensvriendelijk, speels en gemakkelijk op te voeden. Het uitgesproken plezier dat ze beleven aan beweging, hun stormachtige karakter en de tendens tot doorfokken met gevolgen voor de gezondheid, maken deze Amerikanen echter tot een veeleisend ras dat slechts onder voorwaarden kan worden aanbevolen.

Loading...

Een terriër, of toch niet?

De oorsprong van de bostonterriër is te vinden in de rassen Engelse terriër, witte Engelse terriër en Engelse buldog. Hun kruising resulteerde in een intelligente, aanhankelijke gezelschapshond die van de jacht houdt en gemakkelijker op te voeden was dan vorige generaties. Aan het begin van de negentiende eeuw ontdekte de hogere klasse in Boston de sympathieke honden als gezelschapshonden en legde daarmee de basis voor de huidige bostonterriër. In de loop van de tijd concentreerden fokkers zich op de lichtere fokdieren en veranderden ze de kop zodat deze steeds grotere ogen en een kortere snuit kreeg. De bostonterriërs zijn enorm populair, vooral in de VS, en zijn de mascottes van talloze scholen en universiteiten.

Karakter van de bostonterriër

Hoewel de bostonterriër zijn verwantschap in zijn naam met zich meedraagt, heeft hij tegenwoordig nauwelijks nog de hardheid, jachtlust en koppigheid die typisch zijn voor terriërs. Integendeel, hij is een vriendelijke, goedgehumeurde, open hond die in elke vreemde meteen een vriend ziet. Tegelijkertijd is hij alert en laat hij met opgewonden blaffen horen dat er een bezoeker aankomt. Reuen kunnen een bepaalde beschermingsdrang ontwikkelen, teven hebben minder moeite met veel bezoek. De grote aanhankelijkheid van de honden maakt het moeilijk ze alleen te laten. Als het alleen blijven niet al op vroege leeftijd veel wordt geoefend, kan het gebeuren dat een bostonterriër continu blaft of zelfs objecten vernietigt als hij alleen gelaten wordt.

Het opvoeden en houden van de bostonterriër

De bostonterriër is een hond met een goed aanpassingsvermogen die net zo gelukkig kan worden in een kleine stadswoning als in een huis met een tuin. Belangrijk zijn voldoende beweging en mentale uitdaging. Hij houdt van bijna alle sporten, of het nu behendigheidstraining, dog dancing, hondenfrisbee of hondentrucjes zijn. Ook wat langere afstanden rennen als metgezel bij het paardrijden of fietsen, of als kameraad op lange wandeltochten, deze slanke viervoeter doet het met veel plezier. Als de snuit echter erg kort is, kunnen ademhalingsproblemen optreden. Vermijd lange en inspannende tochten bij warm weer.

Van de bostonterriër wordt gezegd dat hij graag samenwerkt. Toch verraadt zich af en toe zijn afkomst als terriër. Vooral tijdens de puberteit kan het voorkomen dat je hond je bevelen negeert of openlijk in twijfel trekt. Hij heeft vanaf de eerste dag na zijn intrek een duidelijke lijn nodig, zodat hij zijn rol in het gezin kan vinden. Om samen te leven met hele jonge kinderen is deze stormachtige hond niet de beste keuze.

Verzorging en gezondheid

De korte, stevige vacht is buitengewoon makkelijk te onderhouden. Borstel de vacht gewoon één keer per week en controleer daarbij ook gelijk de oren, ogen, nagels en tanden.

De fokdoelen van de bostonterriër liggen de laatste jaren steeds meer onder vuur. De ernstig verkorte snuit en de daaruit voortvloeiende ademhalingsbeperkingen worden beschouwd als een relevante belemmering van het welzijn van het dier. Veel rasvrienden eisen dat men bij het fokken weer uitgaat van de originele bostonterriër en dat er een einde komt aan het ongecontroleerd doorfokken. Dit fokken vindt immers niet plaats onder de auspiciën van de rasverenigingen en er wordt minder aandacht besteed aan de gezondheid en bepaalde rasstandaarden. Als je voor dit ras kiest, overweeg dan om een gerenommeerde fokker te kiezen die de vriendelijke honden met langere snuiten fokt.

Bij ons vind je de beste producten voor je bostonterriër!

Naar de hondenproducten

Profiel Bostonterriër

Ras
Bostonterriër
Oorsprong
VS
Classificatie
Gezelschapshond
Grootte
38 tot 43 centimeter schofthoogte
Gewicht
6,8 tot 11,4 kilogram
Anatomie
compact, hoogbenig en sterk
Ogen
groot tot zeer groot, donker
Oren
middelgroot, driehoekig, naar boven staand
Vacht en kleur
kort en robuust; kleuren gestreept of gevlekt (zwart, gestreept, seal)
Kenmerken
sterk doorgefokt ras met ademhalingsproblemen
Karakter
gelukkig, actief, alert en intelligent
Gezondheid
aanleg voor ziekten gerelateerd aan ademhaling, ogen, hart, oren en gewrichten
Verzorging
wekelijks borstelen en controle en reiniging van de oren en ogen

Belangrijke opmerking over de fokkerij

In sommige landen is wet- en regelgeving van kracht die een fokverbod aanbeveelt voor haarloze, extreem kortharige rassen (zogenaamde brachycefale rassen) en andere rassen met extreme kenmerken wat betreft de lichaamsbouw (zeer lange rug, ernstig kromme benen, veranderingen in de wervelkolom, overmatige vachtgroei, enz.) die een gezond leven onmogelijk maken.

Verantwoorde huisdiereigenaars die van nature veel belang hechten aan een gezond, ongeschonden leven van hun trouwe viervoeter, zouden deze aanbevelingen zeker in overweging moeten nemen bij het kiezen van een geschikt ras. Dit zou evengoed mee moeten wegen als de uitgesproken karaktereigenschappen van het ras.

Vind de juiste producten voor je bostonterriër

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren