Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Franse bulldog - van rattenbijter tot familiehond

28.02.2024 - Leestijd: 9 minuten

Een puppy speelt met een bal

Sinds enige tijd is de Franse Bulldog een van de populairste hondenrassen. Geen wonder, want bijna niemand kan zijn charme en speelsheid weerstaan. Met hun evenwichtige karakter zijn de „Frenchies” ook geschikt voor een leven in de stad, mits je rekening houdt met hun bewegingsdrang. Helaas gaat de vraag naar populaire rassen vaak gepaard met nalatigheid bij het fokken, wat bij veel Franse bulldoggen heeft geleid tot kortademigheid. Lees hier interessante feiten over deze intelligente karakterhond.

Loading...

Herkomst in het arbeidersmilieu

Franse bulldogs behoren, net als mopshonden en Duitse doggen, tot de Molossische familie. Hun Engelse voorouders werden gefokt voor bloedige bijtgevechten totdat deze in de 19e eeuw bij wet werden verboden. Bulldogs kwamen in Frankrijk aan als metgezellen van Britse textiel gastarbeiders en waren aanvankelijk typische werkhonden, koetsiershonden en slagershonden, die als taak hadden ratten te bijten. Ze werden gekruist met tamme mopshonden, spitz en terriers. Uit deze bonte mengeling van rassen ontstond het uiterlijk van de moderne Franse Bulldog, waardoor de kleine krachtpatsers al snel populair werden in andere sociale klassen en in artistieke kringen. Vanaf dat moment werd het ras steeds populairder bij de rijken en aristocraten. In 1880 werd in Parijs de eerste rasvereniging opgericht en werd een systematische fokstandaard ontwikkeld. Aan het begin van de 20e eeuw werd de overkoepelende organisatie Fédération Cynologique Internationale (FCI) opgericht, die hondenrassen in verschillende groepen verdeelt. Franse bulldogs behoren tot FCI-groep 9 „Gezelschapshonden“. Ook de mopshond en de Cavalier King Charles Spaniel behoren tot deze FCI-groep.

Franse bulldog kleuren en grootte

De kleuren van de Franse bulldog zijn gevarieerd: bont, gestroomd of ongestroomd, van egaal fawn tot gradaties als koffie-met-melk of rood. Volgens de rasrichtlijnen zijn kleuren als black en tan en bijvoorbeeld bruine, blauwe of grijze Franse bulldogs niet gewenst. Door zwart te verdunnen, lijken de honden blauw, maar ze zijn eigenlijk grijs. Bij veel hondenrassen is deze kleur echter verboden, omdat zij kunnen lijden aan de zogenaamde kleurmutatie alopecia. Deze ziekte zorgt ervoor dat de betroffen honden al hun vacht verliezen. Volwassen Franse bulldogs bereiken een schouderhoogte tot 35 centimeter en een gewicht van acht tot 14 kilogram. Over het algemeen zijn de vrouwtjes iets kleiner en lichter dan de mannetjes.

Profiel Franse bulldog

Ras
Franse bulldog
Herkomst
Frankrijk
Classificatie
Gezelschapshonden
Grootte
schouderhoogte tot 35 centimeter
Gewicht
8 tot 14 kilogram
Lichaamsbouw
compact, gespierd, beweeglijk, "vierkante" kop met korte neus en snuit, gedraaide staart.
Ogen
licht uitstekend
Oren
rechtopstaande vleermuisoren
Vacht en kleur
fijn, kort, uniform fawn in alle schakeringen, bont, gestroomd, ongestroomd; ongewenste kleuren: muisgrijs, bruin, black en tan
Speciale kenmerken
gevoelig voor hoge temperaturen en kou, schuw voor water
Karakter
intelligent, speels, knuffelig, goedaardig, evenwichtig en moedig
Verzorging
Borstelen, speciale zorg nodig voor oren, ogen en huidplooien
Gezondheid
Ogen en oogplooien gevoelig, neiging tot voedselallergieën, kortademig.

Temperament en aard: Hoe gevaarlijk is een Franse bulldog?

Karakteristieke vleermuisoren, gerimpeld voorhoofd en hangende lippen: Ook de Franse variant van de bulldog ziet er een beetje grimmig uit. Maar deze indruk is misleidend. Het temperament van de Franse bulldog is evenwichtig en goedmoedig, maar ook levendig en eigenzinnig. De alerte en trouwe Franse bulldog is een ideale gezelschapshond en wil altijd dicht bij zijn baasjes zijn. Deze hond is aanhankelijk, knuffelig en zeer sociaal met kinderen. Hij heeft absoluut direct familiecontact nodig en is niet geschikt om in een kennel te worden gehouden. De Franse bulldog slaapt veel liever snurkend naast (of in) het bed. Franse bulldogs zijn goede waakhonden, maar hebben weinig jachtinstinct. Ook het contact met vreemden en andere dieren is liefdevol en ongecompliceerd. Qua karakter zijn Franse bulldogs echte vrolijke wezens, die een liefdevolle hand nodig hebben, een sterke band met mensen ontwikkelen en zich graag aanpassen aan het levensritme in het gezin. Hij is niet geclassificeerd als gevaarlijk en is dus geen vechthond of lijsthond.

Zijn Franse bulldogs moeilijk op te voeden?

Het houden van de Franse bulldog is ongecompliceerd, zelfs voor mensen zonder ervaring met honden. De Franse bulldog is door zijn grootte en gemakkelijke omgang ook geschikt als hond voor een flat. Maar spaar hem van te veel traplopen. Niettemin heeft het dier voldoende beweging en speelsessies nodig. Je moet wel oppassen dat de hond zich niet laat meeslepen door plotselinge uitbundigheid. Er zijn geen rasspecifieke moeilijkheden bij de training van de Franse bulldog – afgezien van het feit dat het moeilijk is om niet te worden ingepalmd door de charme van de hond. Consequent zijn in de training is absoluut noodzakelijk, zodat de hond je als de baas accepteert. Tegelijkertijd zijn Franse bulldogs volgzaam en altijd bereid hun baasjes een plezier te doen. Wees dus niet zuinig met lof!
Door hun levendige aard houden Franse bulldogs van ravotten en spelen, maar ze mogen niet overbelast worden vanwege de kortademigheid van het ras. Het zijn geen sportliefhebbers en ze zijn niet geschikt voor wedstrijdsporten zoals fietsen of joggen. De kortgefokte snuit kan leiden tot overbelasting en ademhalingsproblemen, de hond kan de lichaamstemperatuur niet meer regelen door te hijgen en oververhitting dreigt. Daarom is het beter dat de Franse bulldog zich in de zomer bij hoge temperaturen terugtrekt op een schaduwrijke plek en niet permanent met de kinderen in de tuin gaat ravotten. Dit hondenras is ook geen goede zwemmer. De kleine poten en de relatief grote kop zijn daarvoor niet zo geschikt. Niettemin zijn Franse bulldogs dol op water en zijn ze blij met een klein plonsbadje in de zomer om af te koelen.
Dit alles betekent echter niet dat gematigde hondensporten niet mogelijk zijn met deze levendige krachtpatsers. Dogdance, agility of tracking zijn sporten waarbij de Franse bulldog zich echt kan uitleven. Hier gaat het namelijk om spel en plezier en niet om duurzame prestaties.

Franse bulldog kopen: Waarop moet ik letten?

Door hun liefdevolle karakter zijn Franse bulldogs bij uitstek geschikt voor gezinnen met kinderen, maar ook voor alleenstaanden in stadsflats en oudere actieve mensen. Om hun gewrichten te beschermen, mogen de honden met hun korte poten echter niet overmatig trappen lopen. Een huis met een lift of een appartement op het gelijkvloers zijn ideaal. De levensverwachting van de dieren is ongeveer 12 jaar. Overweeg vóór de aankoop of je de hond gedurende deze periode een goed tehuis kunt bieden, ook als je levensomstandigheden veranderen.

Als je een Franse bulldog wil kopen, is het belangrijk dat je naar een serieuze fokker gaat die alleen gezonde ouderdieren fokt, de dieren vanaf het begin liefdevol socialiseert en ook na de aankoop een open oor heeft voor je vragen. Ook als hij jou als nieuwe eigenaar onder de loep neemt, is dat altijd een goed teken, want hij zoekt tenslotte de beste thuis voor zijn protegés. Voordat je een Franse bulldog pup koopt, kan je die bij een goede fokker meestal een paar keer bezoeken voordat de pup voorgoed met jou mee naar huis gaat.

Franse bulldogs met neus

Als je een Franse bulldog van een fokker wil kopen, is het vooral belangrijk dat zowel de ouders als de pup vrij kunnen ademen. Let erop dat de Franse bulldog geboren is met een langere neus. Dit werd namelijk door modegrillen steeds kleiner gefokt, wat leidt tot ademhalingsproblemen bij de dieren en gevolgen heeft voor hun gezondheid. Een te korte neus maakt het bijvoorbeeld onmogelijk voor honden om hun lichaamstemperatuur via de ademhaling te regelen. Dit komt omdat er geen koeling van de slijmvliezen is door de korte neus. Bovendien maken ook een te lang zacht gehemelte en te nauwe neusgaten de ademhaling moeilijker. Bij grote hitte of inspanning bestaat dus het risico van een levensbedreigende hitteberoerte. Bij Franse bulldogs kan de anatomie van de luchtpijp ertoe leiden dat deze bij grote inspanning in elkaar valt (trachea collaps genoemd). Het resultaat is ademnood, die snel gevaarlijk wordt voor de hond. Ook als je een Franse bulldog mix wil, moet je op een langere neus letten.

Hoe lang duurt het voordat een Franse bulldog volgroeid is?

De Franse bulldog is een vrij klein hondenras in vergelijking met de Engelse bulldog en is meestal volgroeid op de leeftijd van ongeveer één jaar. Dan weegt hij tussen de acht en 14 kilogram en bereikt hij een schouderhoogte van maximaal 35 centimeter.

Ein Französisches Bulldoggenbaby schaut direkt in die Kamera.

Wat kost een Franse bulldog als pup?

Hoeveel een Franse bulldog kost, kan niet in het algemeen worden gezegd. De prijs hangt onder meer af van de respectieve fokker en kan variëren naar gelang van de vraag.

De juiste voeding voor Franse bulldogs

Het kleine en sterke hondenras met zijn korte poten en compacte bouw heeft de neiging tot overgewicht. Daarom zijn voldoende beweging en gezond hondenvoer met een hoog vleesgehalte de basisvoorwaarden voor een actief en vitaal leven. Overschakelen op ander hondenvoer moet altijd langzaam gebeuren, omdat Franse bulldogs door hun ras vaak gevoelig zijn voor winderigheid en maagproblemen. Gebruik ook vetarme producten voor lekkernijen en tussendoortjes. Konijnenoren en runderoren zijn ideaal en maken de tanden schoon.

Verzorgingstips voor Franse bulldogs

De vachtverzorging van de kortharige hond is zeer eenvoudig, maar de Franse bulldog is gevoelig voor kou en nattigheid. Net als bij andere honden met huidplooien is het belangrijk het gezicht zorgvuldig te verzorgen en de voorhoofdsplooien proper en glad te houden om ontstekingen te voorkomen. Een bekend gezondheidsprobleem: De Franse bulldog is gevoelig voor voedselallergieën. Let daarom goed op de voeding van uw viervoeter en de ingrediënten van het voer. Het is belangrijk om je Franse bulldog te kopen bij een fokker die ook oog heeft voor fokgerelateerde erfelijke ziekten. Oren en ogen worden bij dit hondenras vaker door ontsteking aangetast dan bij andere rassen. Door de platte gezichtsvorm, de grote vleermuisoren en de schattige kraaloogjes hebben deze gebieden meer aandacht nodig. Het beste is om de oren elke dag te controleren en zo nodig schoon te maken. Vooral de plooi onder het ooglid moet altijd droog worden gehouden, omdat dit de optimale voedingsbodem is voor bacteriën en een oorzaak voor ontstekingen.

Belangrijke opmerking over de fokvorm van de Franse bulldog

In het „Qualzuchtgutachten“ (deskundigenrapport over „kwelfokkerij”), dat in 1999 in opdracht van de Duitse bondsregering en met medewerking van de dierenbescherming is opgesteld, wordt een fokverbod aanbevolen voor haarloze rassen met een extreem korte kop (de zogenaamde brachycefale rassen) en andere rassen waarbij extreme lichaamsbouw (zeer lange rug, sterk gebogen poten, veranderingen aan de ruggengraat, overmatige vachtgroei, enz.) een gezond leven onmogelijk maken.

Als verantwoordelijke huisdiereigenaar, die natuurlijk veel belang hecht aan een gezond, onbekommerd leven van zijn viervoeter, moet je bij de keuze van een geschikt ras evenveel rekening houden met deze aanwijzingen als met je wens naar uitstekende karaktereigenschappen.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren