• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Verlanglijst
  • Winkelmandje

Franse bulldog - van rattenjager tot gezinshond

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een puppy speelt met een bal

De Franse bulldog is al geruime tijd een van de meest populaire hondenrassen. Geen wonder, want bijna niemand kan hun charme en speelsheid weerstaan. Met hun uitgebalanceerde karakter zijn de "Frenchies" ook geschikt voor een leven in de stad, mits je rekening houdt met hun bewegingsdrang. Helaas gaat de vraag naar populaire rassen vaak samen met nalatigheid bij het fokken, wat bij veel Franse bulldoggen tot kortademigheid heeft geleid. Lees hier interessante feiten over deze intelligente karakterhond.

Loading...

Oorsprong in de arbeidersklasse

Hun Engelse voorouders werden gefokt voor bloedige bijtgevechten tot deze in de 19e eeuw bij wet werden verboden. Als metgezellen van Britse gastarbeiders in de textiel kwamen bulldoggen naar Frankrijk en waren aanvankelijk typische werk-, koetsiers- en slagershonden, wier taak het was om ratten dood te bijten. Er waren kruisingen met Engelse mopshonden, spitsen (keeshonden) en terriërs. Het uiterlijk van de moderne Franse bulldog is gebaseerd op deze kleurrijke mix van rassen, waardoor de kleine krachtpatsers al snel populair werden in andere sociale klassen en in artistieke kringen. De eerste rasvereniging werd in 1880 in Parijs opgericht en er werd een systematische fokstandaard ontwikkeld. De kleuren van de Franse bulldog zijn gevarieerd: bont, met of zonder strepen, van effen fauve tot lichtbruine of rode tinten. Volgens de rasrichtlijnen zijn kleuren zoals zwart met rood, blauw en bruin niet gewenst.

Ein Französisches Bulldoggenbaby schaut direkt in die Kamera.

Karakter van de Franse bulldog

Karakteristieke vleermuisoren, gerimpeld voorhoofd en hangende lippen: de Franse versie van de bulldog ziet er een beetje grimmig uit. Maar deze indruk klopt niet. Het temperament van de Franse bulldog is evenwichtig en goedaardig, maar ook levendig en eigenwijs. De waakzame en trouwe Franse bulldog is een ideale gezelschapshond en wil altijd dicht bij zijn baasjes zijn. Hij is aanhankelijk, knuffelig en erg sociaal in de omgang met kinderen. Hij heeft absoluut een directe familieband nodig en is niet geschikt om in afgesloten ruimtes te houden. Hij slaapt het liefst naast het (of direct in) bed en snurkt. Franse bulldoggen zijn goede waakhonden, maar hebben weinig jachtinstinct.

Het opvoeden en houden van de Franse bulldog

Het houden van de Franse bulldog is ook voor nieuwe baasjes ongecompliceerd. Vanwege de grootte en gemakkelijke omgang is deze hond ook geschikt als binnenhond, maar overmatig traplopen moet worden vermeden. Toch heeft het dier voldoende beweging en spelletjes nodig. Je moet oppassen dat de hond zichzelf niet uitput met plotselinge uitbundigheid. Er zijn geen rasspecifieke problemen bij het opvoeden van de Franse bulldog – afgezien van het feit dat het moeilijk is om je niet door de charmes van de hond te laten inpakken. Een consequente opvoeding is essentieel voor de hond om je als baasje te accepteren. Franse bulldoggen zijn volgzaam en staan altijd te popelen om hun baasje te plezieren. Dus geef ze zoveel complimenten als je kunt!

Verzorgingstips voor de Franse bulldog

Het verzorgen van de kortharige hond is heel eenvoudig, maar de Franse bulldog is erg gevoelig voor kou en natheid. Net als bij andere honden met een gerimpelde huid, is het belangrijk om de kop zorgvuldig te verzorgen en de rimpels op het voorhoofd schoon en stevig te houden om ontstekingen te voorkomen. Een bekend gezondheidsprobleem: de Franse bulldog is vatbaar voor allergieën. Let daarom vooral op de voeding van je trouwe viervoeter en de ingrediënten van het voer. Koop je Franse bulldog absoluut bij een gerenommeerde fokker die ook oog heeft voor rasgerelateerde erfelijke aandoeningen.

Bij ons vind je de beste producten voor je Engelse bulldog!

Naar de hondenproducten

Profiel Franse bulldog

Ras
Franse bulldog
Oorsprong
Frankrijk
Classificatie
Gezelschaps- en hulphonden
Grootte
schouderhoogte tot 35 centimeter
Gewicht
8 tot 14 kilogram
Anatomie
compact, gespierd, lenig, "vierkant" hoofd met korte neus en snuit, gedraaide staart
Ogen
enigszins naar voren staand
Oren
rechtopstaande vleermuisoren
Vacht en kleur
fijn, kort, effen fauve in alle kleurgradaties, bont, gestreept; ongewenste kleuren: muisgrijs, bruin en zwart met rode vlek
Kenmerken
gevoelig voor hoge temperaturen en kou, bang voor water
Karakter
intelligent, speels, knuffelbaar, goedaardig, evenwichtig en moedig
Verzorging
Borstelen, speciale zorg voor oren, ogen en huidplooien noodzakelijk
Gezondheid
Gevoelige ogen en rimpels, neiging tot voedselallergie, kortademigheid

Vind de juiste producten voor je Franse bulldog

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren