Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Staffordshire-bullterriërs - krachtpatsers met een hechte band met de eigenaar

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Ein Staffordshire Bullterrier steht in einem Weizenfeld.

De Staffordshire-bullterriër - of Staffie, zoals hij vaak wordt genoemd door liefhebbers van het ras - is een Engels hondenras met een lange traditie als gezinshond. Als ze goed gesocialiseerd zijn, worden deze gespierde viervoeters, beschouwd als buitengewoon geduldig met grote en kleine familieleden. In Duitsland gelden er in veel deelstaten beperkingen voor de Staffordshire-bullterriërs, aangezien het een van de honden die op de lijst van gevaarlijke rassen staan.

Loading...

Van vechthond tot gezinshond

De uit het Engelse graafschap Staffordshire afkomstige bullterriër werd in de 19e eeuw gefokt om bij honden- en stierengevechten te winnen. De grondleggers van het ras hechtten veel waarde aan moed, vasthoudendheid en bereidheid om met mensen samen te werken. Voor dit doel werden bullterriërs gekruist met andere terriërs en collies. De Staffordshire-bullterriër wordt beschouwd als een hond die pijn buitengewoon goed verdraagt en sterk en loyaal is- een hond die voor zijn familie door het vuur gaat. Dit ras was en is een van de meest populaire familiehondenrassen in Groot-Brittannië.

Karakter van de Staffordshire-bullterriër

De Staffordshire-bullterriër heeft twee basiskenmerken: onvoorwaardelijke liefde voor zijn familie en de wil om als dat nodig is, tot de dood door te vechten. Hiervoor zijn ze gefokt en dat zie je ook terug in hun uiterlijk en karakter. De Staffie is eigenlijk een vriendelijke, aanhankelijke en liefdevolle hond die zijn mensenfamilie zoveel mogelijk wil plezieren. Een goed gesocialiseerde Staffordshire-bullterriër negeert eenvoudigweg de handjes van kleine kinderen die aan zijn oren trekken. Vroege en adequate socialisatie en een optimale genetische basis bij de fokselectie spelen een belangrijke rol als je een hond van dit ras kiest. Zonder geschikte ouders, door verkeerde opvoeding of gebrek aan opvoeding, ontwikkelen deze sterke dieren zich tot een gevaar, daarom is de Staffordshire-bullterriër een van de honden die staat op de lijst van gevaarlijke rassen.

Opvoeding en houden

Eigenzinnig, een beetje eigenwijs en met een beetje gekheid – zo omschrijven rasliefhebbers hun Staffordshire-bullterriër. Achter deze façade schuilt een intelligente, makkelijk te trainen en mensvriendelijke hond die er altijd en overal bij wil zijn. Veel Staffies vinden het moeilijk om langere tijd alleen blijven, en laten dat zien door schade aan te richten in hun leefruimte. Hoe charmant en aanhankelijk deze spierbundels ook mogen zijn – ze hebben duidelijk en consistent leiderschap nodig. Zorg ervoor dat vanaf de dag dat ze intrekken altijd dezelfde regels voor jouw Staffie gelden, zodat ze hun rol kunnen begrijpen en accepteren. Gebruik de eerste weken voor een goede socialisatie met alles wat je dagelijks leven te bieden heeft, ook met vreemde honden.

Verzorging van de Staffordshire-bullterriër

De Staffordshire-bullterriër stelt geen hoge eisen aan de zorg door zijn eigenaar. Het is goed voor de vacht en de band met je hond als je hem hebt één keer per week grondig borstelt. Regelmatige controle van de klauwen, oren en tanden wordt aanbevolen. Veel Staffordshire-bullterriërs hebben een gezonde eetlust. Let daarom vooral bij een oudere leeftijd op een gematigd dieet. Met goede zorg kan een sterke terriër wel 15 jaar oud worden.

Je vindt bij ons de beste producten voor jouw Staffordshire-bullterriër!

Naar de hondenproducten

Speciale kenmerken hond op de lijst van gevaarlijke rassen

De Staffordshire-bullterriër komt voor op de lijst met gevaarlijke honden. Dit kan betekenen  dat er een hoger tarief hondenbelasting wordt geheven en er speciale voorschriften en regels van toepassing zijn.

Profiel Staffordshire-bulterriër

Ras
Staffordshire-bulterriër
Oorsprong
Groot-Brittannië
Classificatie
Terriër
Grootte
33 tot 41 centimeter schouderhoogte
Gewicht
11 tot 17 kilogram
Anatomie
Robuuste spierbundel met een sterke borstkas en een brede kop
Ogen
Meestal donker en rond
Oren
Kleine oren, gedragen aan de zijkant van de kop, met gebogen uiteinden
Vacht en kleur
Glad, kort en dicht; breed scala van wit tot zwart, gestroomd of met witte vlekken
Kenmerken
Hond op de lijst van gevaarlijke rassen, mogelijk met speciale wettelijke vereisten
Karakter
Intelligent, moedig, vrolijk en loyaal aan zijn familie
Gezondheid
Incidentele aanleg voor oog- en gewrichtsaandoeningen
Verzorging
Zeer makkelijk te verzorgen (borstelen, nagels knippen en oren schoonmaken)

Vind de juiste producten voor jouw Staffordshire-terriër

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren