Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Duitse Pinscher - een leven in de hoogste versnelling

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een frontale opname van een Duitse Pinscher

Een Duitse pinscher kent geen verveling - hij heeft eindeloos veel energie en wil graag de hele dag op pad. Door zijn zelfvertrouwen en het sterke jachtinstinct is zijn opvoeding een ware uitdaging. Iedereen die dit aankan, krijgt een loyale, aanhankelijke en lieve metgezel die nooit "nee" zegt tegen een gezamenlijk avontuur.

Loading...

Duitse pinscher - van rattenjager tot gezelschapshond

De pinscher, officieel “Duitse Pinscher”, is een van de oudste Duitse hondenrassen. Hij is nauw verwant aan de schnauzer: voordat het doelbewuste fokken begon, verschilden beide rassen alleen in vacht. Zijn genen zijn te vinden in veel andere hondenrassen, zoals de dobermann. Oorspronkelijk was de Duitse pinscher een gewilde stalhond die als betrouwbare rattenjager zijn voedsel moest verdienen. In de 19e In de 19e eeuw breidde zijn werkterrein zich uit: Duitse pinschers werden populaire gezelschapshonden. In de periode rond de Tweede Wereldoorlog was de Duitse pinscher bijna uitgestorven. Tegenwoordig zijn er enkele stabiele foklijnen en sommige fokkers hebben zelfs wachtlijsten voor hun puppy’s.

Het karakter van de Duitse pinscher

De pinscher is een zeer actieve, oplettende en intelligente honddie makkelijk overactief kan worden. Een Duitse pinscher wil zijn tijd echt niet verspillen aan verveling en luiheid. Veel pinschers zoeken dan ook taken voor zichzelf. Intensief waken en melden van elke ongebruikelijke activiteit rond het appartement of huis zijn typerend voor dit waakzame hondenras. Deze middelgrote hond is zelfverzekerd tegenover vreemden en staat zelfs beschermend voor zijn mensenfamilie. Met evenveel passie beoefent de pinscher zijn tweede hobby: jagen. Hij heeft een sterk jachtinstinct en vergeet vaak om met zijn mensen samen te werken als hij naar zijn prooi kijkt.

Opvoeding en houden

Door zijn sterke jaag- en waakinstinct, het hoge activiteitenniveau en zijn slimheid is het grootbrengen van een Duitse pinscher een veeleisende taak. Voor beginnende hondenbezitters en gezinnen met kleine kinderen is het hondenras daarom alleen een goede keuze als ze zich van tevoren uitvoerig met het ras hebben beziggehouden en vervolgens naar een hondenschool gaan om hem een consistente opvoeding te geven. De Duitse pinscher heeft veel activiteiten en beweging nodig. Op lange wandelingen of door mee te rennen tijdens het fietsen of paardrijden kan deze sportieve viervoeter zich fysiek helemaal uitleven. Om dit mogelijk te maken, mag de Duitse pinscher niet jagen. Dummy’s of lekkernijen zoeken, hondensporten en andere taken die impulscontrole en frustratietolerantie vereisen, vormen de basis voor een evenwichtige, goed opgevoede Duitse pinscher. Op deze manier kan de gepassioneerde waakhond thuis de nodige innerlijke rust vinden zodat hij niet overdreven luid de wacht houdt of zich anderszins uit verveling met van alles gaat bezighouden.

Verzorging van de Duitse pinscher

De Duitse pinscher is buitengewoon makkelijk te verzorgen. Regelmatig borstelen evenals het controleren van de tanden, oren, ogen en klauwen behoren tot de routine, maar dat neemt slechts weinig tijd in beslag.

Bijzonderheden en gezondheid

Het is bekend dat het ras een aantal typische ziekten heeft, maar de meeste kunnen worden uitgesloten door gezondheidstests bij het fokken. Daaronder vallen o.a. cataracten, heupdysplasie (HD) en het von Willebrand-syndroom (VWS). Sommige lijnen hebben meer kans op ernstige allergische reacties op vaccinaties. Let bij het kiezen van een fokker daarom op zijn of haar fokregistratie bij de Nederlandse Vereniging van Hondenspecialisten of een andere erkende vereniging. Met goede zorg, geschikte voeding en op de leeftijd afgestemde lichaamsbeweging kan de middelgrote Duitse Pinscher 14 jaar worden.

Bij ons vind je de beste producten voor jouw Duitse pinscher!

Naar de hondenproducten

Profiel Duitse pinscher

Ras
Duitse pinscher
Oorsprong
Duitsland
Classificatie
Pinschers en schnauzers, molossers, Zwitserse sennenhonden
Grootte
45 tot 50 centimeter
Gewicht
14 tot 20 kilogram
Anatomie
Sportief, goed gespierd, slank en een trots postuur
Ogen
Amandelvormig, middelgroot en donker
Oren
Kleine, driehoekige oren die dicht op de kop zitten
Vacht en kleur
Korte, robuuste vacht met een duidelijk kleurenschema in zwart en bruin
Kenmerken
Geschikt voor ervaren (of leergierige) handen en gezinnen met oudere kinderen
Karakter
Alert, behendig, sterk jachtinstinct, blaft graag, zelfverzekerd
Gezondheid
Enkele rastypische ziekten zoals oog-, heup- of hartproblemen

Vind de juiste producten voor jouw Duitse pinscher

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren