Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Ierse setter - elegante speurneus met veel bewegingsdrang

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Irish Red Setter Hund läuft am Waldrand entlang

Intelligent, nieuwsgierig, vol actie en loyaal aan de eigenaar - de Ierse setter is een gepassioneerde jachthond, maar heeft absoluut een gezinsband nodig. Als hij niet als professionele speurder wordt gehouden, moet hij worden beziggehouden: sporen zoeken, veel apporteren en rennen - dit is het ideale dagelijkse programma voor de Ierse setter. Als hij zich lekker kan uitleven is hij thuis een evenwichtige en aanhankelijke gezinshond die ook trouw is aan kinderen.

Loading...

Gepassioneerde jager van het groene eiland

Zoals de naam al doet vermoeden, komt de Ierse setter uit Ierland: daar werd hij al sinds de 17e eeuw als jachthond gefokt. Zijn voorouders waren Ierse rood-witte setters, Spaanse pointers en Franse spaniëls. De Ierse Red Setter Club, die vandaag de dag nog steeds verantwoordelijk is voor de rasstandaarden, werd opgericht in 1882. Bij de jacht wordt de Ierse setter voornamelijk gebruikt om pluimvee op te sporen en te isoleren. Hij gaat met grote gevoeligheid te werk: in plaats van zijn gevederde prooi weg te jagen, spoort de setter hem op en toont hij hem aan zijn eigenaar door erbij te staan. Deze rustige houding, meestal met opgeheven voorpoot, wordt in het Engels aangeduid met de term “to set”, wat zoiets betekent als “verstarren” of “vastzetten”.

Karakter van de Ierse setter

De Ierse setter wil graag nieuwe dingen leren en is zeer ijverig. Met andere woorden: hij wil worden beziggehouden. Met zijn temperament en nieuwsgierigheid motiveert hij zijn eigenaren tot uitgebreide spelactiviteiten en lange wandelingen, waarvan hij evenwichtig en duidelijk tevreden terugkeert. Door zijn open karakter en ontvankelijke aard is hij een lieve gezinshond, maar geen waakhond. De Ierse setter is loyaal en buitengewoon toegewijd aan zijn mensenfamilie. De meeste honden van dit ras raken uit balans, nerveus of onzeker als ze zich niet kunnen uitleven.

Opvoeding en houden van de Ierse setter

Omdat de Ierse setter van nature een beetje eigenwijs en behoorlijk zelfverzekerd is, heeft hij vanaf het begin een consistente opvoeding nodig. De gevoelige speurneus is zeker niet geschikt voor een verblijf in een omheinde ruimte. Als de Ierse setter als gezinshond wordt gehouden, heeft hij veel beweging nodig: lange dagelijkse wandelingen en vaste speeltijden zijn een must voor dit ras. Heel populair bij Ierse setters is het apporteren. Zo zijn ze gek op de dummy-training en deinzen ze niet terug voor een sprong in het water. Met de juiste socialisatie en opvoeding kunnen de meeste setters goed overweg met hun soortgenoten en met kinderen.

Irish Setter

Verzorging van de Ierse setter

De Ierse setter heeft een dikke kastanjebruine, fijne vacht die je regelmatig moet borstelen. Hij besteedt geen aandacht aan zijn lange, glanzende vacht tijdens het ravotten in de buitenlucht en keert vaak helemaal vies naar huis terug. De eigenaar van een setter moet daarvoor niet te gevoelig zijn. Besteed naast de dagelijkse tot wekelijkse verzorging ook regelmatig aandacht aan de oren van je hond en bevrijd de lange slappe oren van vuil.

Bij ons vind je de beste producten voor je Ierse Setter!

Naar de hondenproducten

Profiel Ierse setter

Ras
Ierse setter
Oorsprong
Ierland
Classificatie
Wijzende honden
Grootte
58 tot 67 centimeter bij de schoft (reuen), 55 tot 62 centimeter bij de schoft (teven)
Gewicht
25 tot 31 kilogram
Anatomie
Atletisch, gespierd, slank, elegant, goed geproportioneerd, laag aangezette staart
Ogen
Donkerbruine of hazelnootbruine ogen
Oren
Lange, dik behaarde hangende oren
Vacht en kleur
Dichte, fijne, middellange vacht in kastanjebruin, hier en daar witte vlekken mogelijk
Kenmerken
Hoge bewegingsdrang
Karakter
Gretig, pittig, aanhankelijk en mensvriendelijk
Verzorging
Regelmatige verzorging van de vacht om te voorkomen dat het haar gaat klitten
Gezondheid
Genetische aanleg voor immuundeficiëntie CLAD (canine-leukocyten adhesiedeficiëntie) en de oogziekte PRA (progressieve retina-atrofie)

Vind de juiste producten voor je Ierse setters

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren