Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Bordeauxdog: ontzagwekkende reus met een groot hart

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Bordeaux Dogge steht vor einem Zaun

De bordeauxdog is een oud en krachtig ras dat oorspronkelijk werd gebruikt voor de jacht. Ondanks zijn uiterlijk is het een liefdevolle, zachtaardige hond met een hoge irritatiedrempel. Over het algemeen heeft de majestueuze mastiff een gezond zelfvertrouwen en heeft hij zijn kracht goed onder controle. Hij staat heel open voor mensen en houdt van niets zoveel als zijn familie.

Loading...

Van jachthond tot gezinshond

De voorouders van de bordeauxdog, de tot de molossers behorende ‘saupackers’, werden reeds in de veertiende eeuw vermeld in jachtboeken. Tot halverwege de negentiende eeuw werd de bordeauxdog vooral in Aquitaine in het zuiden van Frankrijk en in het noorden van Spanje aangetroffen. Vanwege zijn kracht en moed werd hij onder meer gebruikt bij de jacht op wilde zwijnen. Slagers gebruikten hem om hun waardevolle waren te beschermen tegen wilde dieren. Gedurende deze tijd werd de bordeauxdog ook misbruikt als vechthond. In 1863 werd de hond in Frankrijk voor het eerst tentoongesteld onder de naam Dogue de Bordeaux. In 1896 werd de eerste rasstandaard geïntroduceerd. Als gevolg van de twee wereldoorlogen stierf de bordeauxdog bijna uit. In de jaren vijftig werd in Frankrijk een nieuwe fokprocedure gestart met de dieren die er nog waren. In 1954 erkende de FCI (Fédération Cynologique Internationale) het ras.

Het karakter van de bordeauxdog

De bordeauxdog is een van nature goedaardig en zachtmoedig dier dat niet snel van zijn stuk gebracht wordt. Hij heeft een extreem hoge irritatiedrempel, wat betekent dat hij situaties correct kan interpreteren en alleen zichtzelf of zijn familie verdedigt als er echt gevaar is. Zijn sereniteit en geduld met kinderen maken hem tot een geweldige gezinshond. De grote Fransman is intelligent en een uitstekende waarnemer. Goed gesocialiseerd en opgevoed, is hij een geweldige en gemakkelijk te verzorgen metgezel.

Opvoeding en houden

Socialisatie en opvoeding zijn het allerbelangrijkste bij een krachtpatser als de bordeauxdog. Zodra de pup zich bij je heeft geïnstalleerd, moet je beginnen met de puppyles en de hondenschool. Het is belangrijk dat de soms eigenwijze mastiff de basiscommando’s beheerst. Omdat hij leergierig is en zijn baasje graag volgt wanneer ze een passende liefdevolle behandeling krijgt, is de opvoeding meestal vrij eenvoudig. De trotse schoonheid houdt niet van onrecht en vergeet ook niet. Hij merkt meteen inconsistenties in de opvoeding op en weet die voor zichzelf te gebruiken.

Vanwege de gevoeligheid voor gewrichtsdysplasie, mag dit ras geen trappen nemen en zou hij, aangezien de hond veel ruimte nodig heeft, in een groot huis met tuin moeten wonen. De zachtaardige hond houdt evenveel van wandelingen met zijn baasje(s) in de vrije natuur als geestelijk en fysiek stimulerende spelletjes. Daarnaast houdt hij ook van samen knuffelen.

Opvoeding en houden

Socialisatie en opvoeding zijn het allerbelangrijkste bij een krachtpatser als de bordeauxdog. Zodra de pup zich bij je heeft geïnstalleerd, moet je beginnen met de puppyles en de hondenschool. Het is belangrijk dat de soms eigenwijze mastiff de basiscommando’s beheerst. Omdat hij leergierig is en zijn baasje graag volgt wanneer hij een passende liefdevolle behandeling krijgt, is de opvoeding meestal vrij eenvoudig. De trotse schoonheid houdt niet van onrecht en vergeet het ook niet. hij merkt meteen inconsistenties in de opvoeding op en weet die voor zichzelf te gebruiken.

Vanwege de gevoeligheid voor gewrichtsdysplasie, mag dit ras geen trappen nemen en zou hij, aangezien de hond veel ruimte nodig heeft, in een groot huis met tuin moeten wonen. De zachtaardige hond houdt evenveel van wandelingen met zijn baasje(s) in de vrije natuur als geestelijk en fysiek stimulerende spelletjes. Daarnaast houdt hij ook van samen knuffelen.

Eine Bordeaux Dogge rennt über ein Feld

Bij ons vind je de beste producten voor je bordeauxdog!

Naar de hondenproducten

Kenmerken

De bordeauxdog is in sommige Duitse deelstaten geclassificeerd als een hond van niveau 2: vermoedelijk gevaarlijk. Dit betekent dat je hond een karaktertest moet afleggen als je hem zonder verdere beperkingen wilt houden wanneer je in een van deze deelstaten woont. De hondenbelasting kan in dit geval ook hoger zijn.

Profiel Bordeauxdog

Ras
Bordeauxdog
Oorsprong
Frankrijk
Classificatie
Duitse pinscher en schnauzer - molosser - Zwitserse sennenhonden; bescherm- en waakhond
Grootte
groot, schofthoogte 30 tot 67 centimeter
Gewicht
45 tot 60 kilogram
Anatomie
breed, gespierd, grote kop
Ogen
omlijst met plooien, ver uit elkaar geplaatst
Oren
niet-bijgesneden, naar voren gerichte klaporen
Vacht en kleur
kort; mahoniekleuren, enkele aftekeningen toegestaan
Kenmerken
geclassificeerd in Duitsland als ‘mogelijk gevaarlijk’
Karakter
zachtaardig, vriendelijk, loyaal, geduldig, onbevreesd, evenwichtig
Gezondheid
vatbaar voor verschillende ziektes, vooral aan de gewrichten, zoals gewrichtsdysplasie; relatief lage levensverwachting van slechts vijf tot zeven jaar

De bordeauxdog is een brachycefaal (kortkoppig) ras. Dit ras kan, als dit sterk geprononceerd is, last hebben van constante kortademigheid.

De ‚Qualzuchtgutachten’, opgesteld in 1999 namens de Duitse federale regering en met deelname van de Duitse dierenwelzijnsvereniging, beveelt een fokverbod aan voor haarloze, extreem kortharige rassen (zogenaamde brachycefale rassen) en andere rassen met extreme kenmerken wat betreft de lichaamsbouw (zeer lange rug, ernstig kromme benen, veranderingen in de wervelkolom, overmatige vachtgroei, enz.) die een gezond leven onmogelijk maken.

Verantwoordelijke baasjes die van nature veel belang hechten aan een gezond, ongeschonden leven van hun trouwe viervoeter, zouden deze aanbevelingen zeker in overweging moeten nemen bij het kiezen van een geschikt ras. Dit zou evengoed mee moeten wegen als de uitgesproken karaktereigenschappen van het ras.

Vind de juiste producten voor je bordeauxdog

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren