Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Dogo canario: goedaardige viervoeter die barst van de kracht

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Ein Portrait eines Dogo Canario.

De actieve Dogo canario is een trouwe viervoeter die sterke en liefdevolle begeleiding nodig heeft. Hij is absoluut loyaal aan zijn baasje en zijn mensenfamilie en ontwikkelt zich door constante training tot een goedmoedige en waakzame gezinshond. In Beieren en Brandenburg is de Dogo canario geclassificeerd als potentieel gevaarlijk.

Loading...

De mastiff van de Canarische eilanden

De oorsprong van deze statige hond is al af te leiden uit zijn naam: de voorouders van de Dogo canario zijn molossers die voornamelijk op Tenerife en Gran Canaria leefden. De “majojero” afkomstig van de eilanden werd waarschijnlijk gekruist met andere molossers van het vasteland. Al in de middeleeuwen, uiterlijk in de 16e en 17e eeuw kwamen deze honden veel voor in Spanje: ze werden voornamelijk gebruikt als waakhonden en veedrijvershonden.

Op de Canarische eilanden wordt dit ras altijd “Perro de Presa Canario” genoemd, wat kan worden vertaald als “Canarische prooihond”. Het werd in 2001 erkend door de FCI (Fédération Cynologique Internationale). Sinds 1 januari 2019 heten de honden officieel Presa Canario.

Karakter van de Dogo canario

Net als alle molossers wordt de Dogo canario gekenmerkt door een kalm en evenwichtig karakter. Hij is goedaardig, heeft sterke zenuwen en een hoge prikkeldrempel. Met een liefdevolle en consistente opvoeding en goede socialisatie, wordt een puppy van dit ras een tolerante, volgzame en gehoorzame gezinshond, die wel een sterk beschermend instinct heeft. Bij twijfel zal de zelfverzekerde Dogo canario onverschrokken en volhardend zijn familie en territorium verdedigen.

Het opvoeden en houden van de Dogo canario

Deze hond moet al in de eerste paar weken van zijn leven goed gesocialiseerd zijn. Het is daarom absoluut noodzakelijk dat je contact opneemt met een gerenommeerde fokker erkend door de NVH (Nederlandse Vereniging van Hondenspecialisten). Iedereen die ervaring met hondenbezit heeft of wil hebben, moet de Dogo canario na het overnemen van de fokker consequent en met natuurlijke autoriteit trainen, maar niet met hardheid!

De intelligente hond heeft sterk leiderschap en een taak nodig: zo is deze sterke viervoeter geschikt om mee te trainen als beschermings- of al assistentiehond. Idealiter leeft de Dogo canario op een terrein dat hij kan bewaken en waarop hij bewegingsvrijheid heeft. Hij heeft ook veel beweging nodig tijdens wandelingen.

De Presa Canario bouwt een intense band op met zijn eigenaar en diens gezin en is hen trouw.

Verzorging van de Dogo canario

Zijn korte haar moet je alleen af en toe borstelen.

De beste producten voor je Dogo canario vind je bij ons!

Naar de hondenproducten

Speciale kenmerken van de Dogo canario

Net als veel andere grote en zware hondenrassen, is de Dogo canario ook vatbaar voor heupdysplasie (HD). Gerenommeerde fokkers proberen dieren met een dergelijke ziekte uit te sluiten van de fokkerij. De gemiddelde levensverwachting van dit ras ligt tussen de tien en twaalf jaar.

Profiel Dogo canario

Ras
Dogo canario, sinds 01-01-2019: Presa Canario
Oorsprong
Spanje
Classificatie
Molossoïden, mastiff-achtige honden
Grootte
Schofthoogte 60 tot 66 centimeter (reuen), 56 tot 62 centimeter (teven)
Gewicht
40 tot 65 kilogram
Anatomie
sterk, vlezig, gespierd, goed geproportioneerd
Ogen
donkere tot midbruine ovale ogen
Oren
middelgrote hangende oren
Vacht en kleur
kort, ruw en nauwsluitend, gestroomd in alle tinten: van donkerbruin tot grijs en blond
Kenmerken
in Beieren en Brandenburg op de lijst van gevaarlijke hondenrassen
Karakter
kalm, zelfverzekerd, goedaardig, actief, intelligent
Verzorging
af en toe borstelen
Gezondheid
Aanleg voor HD

Vind de juiste producten voor je Dogo canario

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren