Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Mastino napoletano - ontspannen kerel met een sterk beschermend instinct

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Mastino Napoletano Hund an der Hundeleine

Niets kan deze hond storen: De mastino napoletano is bijna stoïcijns en lijkt zich terdege bewust van zijn imposante uiterlijk. Zijn macht en kracht hebben soeverein leiderschap nodig. Als dat het geval is, wordt de goedaardige viervoeter een loyaal familielid.

Loading...

Ontspannen Italiaan met antieke voorouders

De mastino napoletano wordt beschouwd als een afstammeling van de Romeinse molossiaanse honden die de oude legioenen vergezelden op hun veldtochten en vochten tegen wilde dieren en gladiatoren in de arena’s. In Zuid-Italië diende hij eeuwenlang als een trouwe waakhond op boerderijen. Zelfs vandaag de dag is de mastino napoletano wijdverspreid in de regio rond Napels.

In 1947 begon het gecontroleerd fokken in Italië. In 1956 werd het ras officieel erkend door de FCI (Fédération Cynologique Internationale). In Nederland is deze imposante, goedaardige viervoeter een zeldzaam hondenras. In sommige Duitse deelstaten is hij opgenomen in de “lijst van gevaarlijke hondenrassen”.

Het karakter van de mastino napoletano

De mastino napoletano is een uiterst ontspannen, rustige en vriendelijke vertegenwoordiger ondanks zijn “strijdlustige” voorouders. Hij houdt meer van zijn familie dan van wat dan ook en is loyaal aan zijn baasje. Hij beschermt zijn territorium dan ook onverbiddelijk en vastberaden.

Intelligent, waakzaam en goedmoedig – zo gedraagt zich een consequent opgevoede mastino napoletano zich in het dagelijks leven. Tegenwoordig wordt hij voornamelijk gehouden als familie- en gezelschapshond: hij is aardig en geduldig met kinderen. Toch moet je je kinderen nooit alleen laten met een hond die zo groot en sterk is. Hij kijkt vreemden afstandelijk en met wantrouwen aan. Ontmoetingen met soortgenoten zijn vaak inspannend, omdat met name mannetjes erg dominant kunnen zijn.

De mastino napoletano opvoeden en houden

Honden zoals de mastino napoletano hebben een enorme kracht die de eigenaar door middel van een consequente opvoeding in goede banen moet leiden. De hond moet jouw bevelen absoluut gehoorzamen, want de mastino zal altijd als overwinnaar uit de strijd komen bij een krachtmeting aan de riem.

Bij het opvoeden van dit soms wat eigenwijze hondenras moet je van tevoren specialistische kennis vergaren of naar een ervaren hondentrainer gaan. Behandel je mastino met respect en eerlijkheid, en absoluut niet hard of onrechtvaardig. Een verkeerde behandeling kan, zoals bij veel andere hondenrassen, leiden tot agressiviteit. Een vroege socialisatie met soortgenoten en mensen is van enorm belang voor het dagelijks leven met de mastino.

Het favoriete tijdverdrijf van de mastino napoletano is het bewaken van zijn territorium. Daarom woont hij het liefst op een omheind terrein. Lange wandelingen en trektochten in een rustig tempo zijn zeer geschikt voor deze ontspannen hond – hij is zeker geen duursporter!

Verzorging van de mastino napoletano

Het onderhouden van de korte vacht is eenvoudig; één keer per week borstelen is voldoende. Besteed meer aandacht aan de vele huidplooien: die moet je regelmatig op ontstekingen controleren.

Bij ons vind je de beste producten voor jouw mastino napoletano!

Naar de hondenproducten

Bijzonderheden van de mastino napoletano

In sommige Duitse deelstaten mag de mastino napoletano alleen onder bepaalde voorwaarden worden gehouden.

Voor zogenaamde lijsthonden geldt daar ook een hoger belastingtarief.

Door dubieuze fokmethoden zijn er de afgelopen decennia veel ongewenste ontwikkelingen geweest, zoals een overvloed aan huid en rimpels, een te grote kop en hangende oogleden. Onverantwoord fokken verminderde ook de levensverwachting: tegenwoordig is deze meestal tussen de zes en negen jaar. Vroeger bereikten deze honden een leeftijd van twaalf jaar. Neem dus absoluut contact op met een gerenommeerde fokker. Adressen vind je bij de Nederlandse Vereniging van Hondenspecialisten.

Profiel Mastino napoletano

Ras
Mastino napoletano
Oorsprong
Italië
Classificatie
Molossoïden, mastiff-achtige honden
Grootte
Schofthoogte 65 tot 75 centimeter (reu), 60 tot 68 centimeter (teef)
Gewicht
50 tot 70 kilogram
Anatomie
Massief, stevig, robuust
Ogen
Ronde, meestal donkere ogen die niet door huidplooien mogen worden bedekt
Oren
Klein, driehoekig, plat liggend
Vacht en kleur
Korte, ruwe, dichte vacht, kleurvariëteiten: grijs, loodgrijs, zwart, bruin, hertachtig rood
Kenmerken
Wordt in sommige deelstaten als gevaarlijk geclassificeerd, je moet je beslist tot een gerenommeerde fokker wenden.
Karakter
Beschermend, waakzaam, kalm, vriendelijk
Gezondheid
Neiging tot huidontsteking

Belangrijke opmerking over de fokkerij

De mastino napoletano is een brachycefaal (kortkoppig) ras dat – als dit zich duidelijk voordoet – kan leiden tot constante kortademigheid.

De ‚Qualzuchtgutachten’, opgesteld in 1999 namens de federale regering en met deelname van de Duitse dierenwelzijnsvereniging, beveelt een fokverbod aan voor haarloze, extreem kortharige rassen (zogenaamde brachycefale rassen) en andere rassen met extreme kenmerken wat betreft de lichaamsbouw (zeer lange rug, ernstig kromme benen, veranderingen in de wervelkolom, overmatige vachtgroei, enz.) die een gezond leven onmogelijk maken.

Verantwoordelijke huisdierenbezitters die van nature veel belang hecht aan een gezond, ongeschonden leven van hun trouwe viervoeter, zouden deze aanbevelingen zeker in overweging moeten nemen bij het kiezen van een geschikt ras. Dit zou evengoed mee moeten wegen als de uitgesproken karaktereigenschappen van het ras.

Vind de juiste producten voor jouw mastino napoletano

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren