Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Bloedhond: vriendelijke reus met een fijne neus

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Verschillende bloedhonden snuffelen aan het gras in de weide

De Bloodhound - ook wel bekend als de bloedhond - is een gevoelige hond met een uitstekende neus. Er wordt zelfs gezegd dat hij het beste reukvermogen heeft van alle hondenrassen. Deze goedaardige Belg is een geliefde jachthond vanwege zijn goede neus en doorzettingsvermogen. Hij wordt ook gebruikt als speurhond bij het jagen op criminelen. Omdat de vriendelijke reus met de juiste socialisatie en opvoeding kinderen liefdevol behandelt, is hij ook geschikt als gezinshond.

Loading...

Een speurneus met een lange geschiedenis

De bloedhond is een van de oudste hondenrassen. Al vanaf de 2e eeuw zouden zijn voorouders mensen hebben geholpen bij het jagen. Tot de 16e eeuw fokten de monniken van het Sint-Hubertusklooster in de Ardennen de honden onder de naam “Hubertushond” voor de koninklijke jacht. In de 11e eeuw kwamen de eerste honden naar Engeland, waar ze de naam “Bloodhound” kregen, vermoedelijk omdat ze als jachthonden zo goed zijn in het opsporen van het geurspoor van prooien.

Het karakter van de bloedhond

Honden van dit ras worden als goedaardig en vriendelijk beschouwd. Ze stralen veel rust uit, wat een positief effect heeft op hun omgeving. Het zachte en opgewekte karakter van deze forse Belg maakt hem in alle situaties tot een geweldige metgezel. Hij is erg betrokken bij zijn mensenroedel en met een goede socialisatie en opvoeding een uiterst geduldige speelpartner voor kinderen. Bloedhonden stralen een buitengewone waardigheid uit en raken niet zo snel van streek – tenzij ze een spoor hebben opgepikt. Ze volgen dit onvermoeibaar en resoluut. De gevoelige hond kan soms behoorlijk eigenwijs zijn, maar dit is een deel van zijn charme.

De bloedhond opvoeden en houden

De bloedhond heeft een liefdevolle en consequente opvoeding nodig omdat hij buitengewoon gevoelig is voor zowel lof als kritiek. Een goede socialisatie, het volgen van puppylessen en de hondenschool vormen de basis voor een geweldige gezinshond. Omdat hij vriendelijk en leergierig is, laat hij zich graag leiden door een zelfverzekerde eigenaar. De intelligente bloedhond merkt snel inconsistenties in de opvoeding op en weet hoe hij die voor zichzelf moet gebruiken. Zijn charmante koppigheid zal hij nooit helemaal verliezen, het maakt deel uit van zijn wezen. Als eigenaar zou je dit moeten accepteren, maar tegelijkertijd proberen zo consistent mogelijk te zijn in het leiden van het dier. Deze grote hond is geen type voor een woning in de stad. Het liefst woont hij in een groot huis met een tuin. De “beste neus ter wereld” heeft voldoende fysieke en mentale activiteit nodig in de vorm van lange wandelingen en speurwerk zoals tracking. Heeft hij een goede vertrouwensband met zijn mensenroedel, dan is de bloedhond een waardevolle metgezel voor het hele gezin.

Ein Bloodhound am Strand

Verzorging van de bloedhond

Deze beminnelijke Belg is heel gemakkelijk te verzorgen. Af en toe de korte vacht borstelen is voldoende. Vanwege zijn lange oren en hangende oogleden is hij vatbaar voor ontstekingen in deze gebieden. Controleer dus regelmatige ogen en oren.

Speciale kenmerken van de bloedhond

De bloedhond eet veel en snel. Dit verhoogt het risico op een maagkramp. Houd je hond hierbij goed in de gaten. Bij afwijkingen zoals rusteloosheid of mislukte pogingen tot braken, is het beter om hem direct naar de dierenarts te brengen. Rasafhankelijk is de bloedhond vatbaar voor oor- en oogaandoeningen. Omdat het ras zeldzaam is, bestaat er ook een risico op inteelt. Bij het kopen van een puppy moet je contact opnemen met gerenommeerde fokkers en hen vragen het stamboek te laten zien. Neem je zoektocht naar een gerenommeerde fokker serieus!

Bij ons vind je de beste producten voor je bloedhond!

Naar de hondenproducten

Profiel Bloedhond

Ras
Bloedhond
Oorsprong
België
Classificatie
Lopende honden en zweethonden/jachthonden
Grootte
groot, schofthoogte 58 tot 72 centimeter
Gewicht
40 tot 54 kilogram
Anatomie
krachtig, gespierd, rechthoekig formaat, harmonieuze lichaamsbouw
Ogen
ovaal en donkerbruin
Oren
lang, hangend
Vacht en kleur
nauwsluitend, kort, kleuren: bruin/chocolade/leverkleurig, zwart, rood/lichtbruin
Kenmerken
heeft de neiging om snel te eten, waardoor het risico op maagklachten toeneemt
Karakter
gevoelig, zachtaardig, aanhankelijk, gelukkig, kalm, koppig, volhardend
Gezondheid
vatbaar voor oog- en ooraandoeningen; risico op inteelt

Vind de juiste producten voor je bloedhond

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren