Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Cane corso: trouwe bewaker van het gezin

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een Cane Corso hond liggend op een bloemenweide

Met een goede socialisatie en opvoeding is de Cane corso een uitstekende metgezel en gezinshond. Zijn vriendelijke en attente manier van doen maakt hem tot een perfecte beschermer van roedel, huis en tuin. De grote Italiaan is dapper, maar tegenover vreemden geneigd afstandelijk of afwijzend te zijn. Hij houdt echter zielsveel van zijn familie en het is een zaak die hem nauw aan het hart ligt om hen te bewaken en te beschermen.

Loading...

Van oorlogs- en jachthond tot trouwe gezinshond

De Cane corso stamt oorspronkelijk af van de Italiaanse mastiff. In het Romeinse rijk werd de hond gebruikt als vechter tegen wilde dieren in de arena’s en als trouwe helper in oorlog. In de middeleeuwen werd de Italiaan vooral gebruikt voor de jacht, later ook als waak- en herdershond. De moedige viervoeter beschermde huis en haard tegen indringers, zowel mensen als dieren. Het ras werd in 1996 door de FCI erkend. De Cane corso is tegenwoordig een toegewijde gezinshond, mits goed opgeleid.

Het karakter van de Cane corso

Deze stoere Italiaan heeft natuurlijk veel positieve eigenschappen die hem tot een geweldige metgezel maken. In essentie is hij loyaal, vriendelijk, dol op kinderen en speels. Hij heeft een uitgesproken beschermend en waakzaam instinct, dat gevoelig en consequent moet worden begeleid. Voor deze aanhankelijke hond is het normaal om zijn dierbaren, evenals zijn huis en tuin te verdedigen in geval van dreigend gevaar. Buiten zijn territorium is de Cane corso gereserveerd tegenover vreemden of hij negeert ze. Het belangrijkste bij dit ras is een optimale socialisatie en opvoeding, wat ervoor zorgt dat deze volgzame hond zich kan ontwikkelen en zijn positieve karaktereigenschappen kan tonen.

De Cane corso opvoeden en houden

De Cane corso moet bij de fokker al een goede socialisatie hebben gehad. Voor jou, als baasje, is het belangrijk om hiermee consequent verder te gaan. Het volgen van puppyles en hondenschool wordt aanbevolen zodat de hond leert omgaan met soortgenoten en de basiscommando’s kent. Als je de opvoeding met geduld voortzet, zal deze waakzame Italiaan een geweldige metgezel voor je worden. De Cane corso heeft de gelegenheid nodig om zijn natuurlijke beschermingsinstinct en bewegingsdrang uit te leven. Als je hem niet als werkhond hebt, zul je hem dus op een andere manier moeten bezighouden, met dagelijkse wandelingen, samen joggen of met hondensport zoals obedience. Door zijn formaat hoort de Cane corso niet thuis in een klein stadsappartement, maar het liefst op een boerderij of in een huis met een tuin en een stevig hek.

Verzorging van de Cane corso

De verzorging van de Cane corso is niet veeleisend en beperkt tot af en toe borstelen. Tijdens de rui doe je hem een plezier als je dagelijks borstelt om oude haren en vachtresten te verwijderen.

Bij ons vind je de beste producten voor je Cane corso!

Naar de hondenproducten

Bijzonderheden van de Cane corso

Net als vele andere grote hondenrassen, is de Cane corso vatbaar voor gewrichtsdysplasie. Hart- en oogaandoeningen kunnen ook voorkomen bij dit robuuste ras.

De Cane corso staat in sommige landen op een lijst van gevaarlijke hondenrassen. Dit betekent dat je hem alleen onder bepaalde voorwaarden mag houden – zo is bv. een karaktertest van de hond nodig of het bezit van een bekwaamheidsbewijs van de eigenaar. Neem bij aankoop van een dier van dit ras altijd contact op met erkende fokkers.

Profiel Cane corso

Ras
Cane corso
Oorsprong
Italië
Classificatie
Duitse pinschers en schnauzers - molossers - Zwitserse sennenhonden
Grootte
groot, schofthoogte 60 tot 68 centimeter
Gewicht
40 tot 50 kilogram
Anatomie
sterk, atletisch, brede kop, sterk gespierd, elegant
Ogen
passend bij de vachtkleur, zo donker mogelijk
Oren
driehoekig, afhangend, brede basis
Vacht en kleur
kort; verschillende tinten grijs, zwart, rood-bruin, vaalgeel, gestroomd, deels met masker
Kenmerken
in bepaalde landen op de lijst met gevaarlijke honden
Karakter
aanhankelijk, volgzaam, waakzaam, dol op kinderen, loyaal
Gezondheid
vatbaar voor gewrichtsdysplasie, hartaandoeningen en oogaandoeningen; robuust ras

Vind de juiste producten voor je Cane corso

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren