Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

De bullmastiff: een vriendelijke reus met hart en karakter

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Ein Bullmanstiff rennt.

Deze dieren, die oorspronkelijk als waakhond werden gehouden, zijn echte krachtpatsers, maar weten zich goed te beheersen en hebben een hoge prikkeldrempel. Bullmastiffs zijn van nature vreedzame honden die vriendelijk zijn tegenover mensen. De grote viervoeters tonen zich buitengewoon meegaand met kinderen, waardoor ze met de juiste socialisatie en opvoeding geweldige gezinshonden zijn.

Loading...

Van beschermhond tot gezinshond

De bullmastiff is nog een vrij jong ras. In de negentiende eeuw ontstond het ras uit de kruising tussen de Engelse bulldog en de Engelse mastiff. De honden zijn gefokt om boswachters te helpen bij het jagen op stropers. De sterke dieren moesten de dieven vangen, maar niet doden. Oorspronkelijk heetten ze “Gamekeeper’s Night Dog”, pas later werden ze omgedoopt tot bullmastiff. In 1924 accepteerde de FCI (Fédération Cynologique Internationale) het ras publiekelijk, tegenwoordig wordt het wereldwijd erkend.

Het karakter van de bullmastiff

Ook al kan de sterke hond er eng uitzien, hij is toch vriendelijk voor mensen en heeft zichzelf meestal onder controle. Om de bullmastiff zijn uitstekende karaktereigenschappen te laten tentoonspreiden, heeft hij de juiste socialisatie en een liefdevolle en consistente opvoeding nodig. Dan blijkt hij een toegewijde metgezel te zijn die waakzaam is in onbekende situaties, maar nooit agressief. De goedaardige viervoeters hebben een hoge prikkeldrempel en zijn aanvankelijk wantrouwend tegenover vreemden. Ze onderkennen echter snel wie vriend of vijand is. De zelfverzekerde Brit stelt af en toe commando’s ter discussie en kan koppig zijn, aangezien hij zichzelf niet of nauwelijks ondergeschikt maakt.

Het opvoeden en houden van de bullmastiff

Voor een vreedzaam samenleven tussen mens en hond moet de bullmastiff vanaf de puppyleeftijd worden gesocialiseerd en opgevoed. Het volgen puppyles en hondenschool wordt sterk aanbevolen. Je moet de sterke Brit met veel liefde maar consequent opvoeden. Hij kan gemakkelijk via de stem worden gemotiveerd, en met traktaties als beloning leert hij commando’s snel en betrouwbaar. De op de mens georiënteerde viervoeter houdt van zijn gezin en heeft nauw contact nodig. Hij is blij met elke vorm van aandacht van zijn mensen in de vorm van genegenheid en spel. Het ras heeft een sterke drang om te bewegen en wil fysiek en mentaal voldoende bezig gehouden worden. Stimuleer je trouwe viervoeter fysiek door lange wandelingen met hem in de natuur te maken, met hem te joggen of hondensport te bedrijven. De bullmastiff past zich makkelijk aan, maar leeft idealiter in een huis met tuin.

Verzorging van de bullmastiff

De korte vacht van de Brit hoeft alleen maar regelmatig geborsteld te worden. Buiten dat zijn de dieren heel gemakkelijk te verzorgen.

Bij ons vind je de beste producten voor je bullmastiff!

Naar de hondenproducten

Gezondheid en bijzonderheden

Het ras is vatbaar voor heupdysplasie en andere musculoskeletale aandoeningen. Entropium en melkkliertumoren komen ook vrij vaak voor. Verder lijdt de Brit af en toe aan een hartkwaal.

De bullmastiffs staan in sommige Duitse deelstaten op de lijst van “vermoedelijk gevaarlijke” honden. Ze mogen daar alleen onder bepaalde voorwaarden worden gehouden. Hierbij is bijvoorbeeld te denken aan een karaktertest van het dier of een hondenattest voor de eigenaar. De hondenbelasting is ook hoger. Schaf een pup uitsluitend aan bij een gerenommeerde fokker. Een dergelijke fokker fokt dieren met een goede gezondheid en een vriendelijk karakter.

Profiel Bullmastiff

Ras
Bullmastiff
Oorsprong
Groot-Brittannië
Classificatie
Duitse pinschers en schnauzers - molossers - Zwitserse sennenhonden
Grootte
Schofthoogte 61 tot 69 centimeter
Gewicht
41 tot 59 kilogram
Anatomie
groot, massief, gedrongen, niet log, gespierd, vierkant hoofd
Ogen
donker gekleurd of hazelnootbruin
Oren
hoog aangezet, V-vormig, teruggevouwen
Vacht en kleur
kort, hard, dicht tegen het lichaam liggend; rood/lichtbruin, reebruin, crème
Kenmerken
op de lijst met gevaarlijke honden
Karakter
loyaal, moedig, zelfverzekerd, aanhankelijk, speels, pittig, ontspannen, actief, betrouwbaar
Gezondheid
vatbaar voor heupdysplasie, musculoskeletale aandoeningen, melkkliertumoren, entropium, hartspieraandoeningen

Vind de juiste producten voor je bullmastiff

Loading...