Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Australian kelpie: gefocuste specialist van ‘down under’

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Australische Kelpie hond liggend op de grond

De Australian cattle dog (Australische veedrijvershond) is door en door een „werker”. De serieuze herdershonden hebben een echte taak nodig en zijn niet gemaakt voor een leven als gezelschapshond. Wanneer ze echter een herdersbaan hebben en het druk hebben, staan Australian cattle dogs (Australische veedrijvershonden) bekend als aanhankelijke gezinshonden die van kinderen houden en perfect passen bij het actieve leven op een boerderij.

Loading...

Werkhonden uit Australië

De Australian cattle dog (Australische veedrijvershond) gaat terug naar de collies die vanuit Schotland in Australië zijn geïmporteerd. Het was bovenal een zwart en geelbruine teef genaamd „Kelpie” die de basis was voor het hele ras. Bij het selecteren van de fokdieren is vanaf het begin gelet op een donkere kleur en uitstekende werkprestaties.

De Australische herdershonden zijn echte specialisten in hun vak en kunnen ongelooflijk lang rennen. De eisen van de Australische outback hebben geleid tot een hond met een extreme taaiheid en productiviteit. De Australian cattle dogs (Australische veedrijvershonden) die in dit land worden gefokt, zijn ook robuust, gemotiveerd en klaar om te presteren.

Australian cattle dogs

De Australian cattle dog (Australische veedrijvershond) is zeer intelligent en leert razendsnel nieuwe dingen – zowel gewenste als ongewenste. Hij heeft een zeer lage prikkeldrempel, let altijd goed op en is met al zijn zintuigen bij zijn omgeving betrokken. De Australian cattle dog (Australische veedrijvershond) moet zijn sterke herdersinstinct uitleven. Als hij geen echte herderstaak heeft, zal hij fietsen, auto’s, joggers of zelfs de kinderen van zijn menselijke familie als de te hoeden objecten beschouwen.

De Australian cattle dog (Australische veedrijvershond) staat bekend om zijn hoge mate van loyaliteit en leervermogen. Ze hebben echter wel een heel speciale aard, wat het houden en opvoeden moeilijk maakt voor eigenaars zonder ervaring met herdershonden. De Australian cattle dog is erg actief en beweegt graag. Wanneer zijn werkdruk passend is, wordt hij in zijn vrije tijd graag een knuffelhond. Dankzij de nauwe banden met de mens is het voor de middelgrote werkhond meestal erg moeilijk om alleen te blijven.

Opvoeding en het houden van de Australian cattle dogs (Australische veedrijvershonden)

Het aansprekende uiterlijk met de alerte, oplettende blik en de duidelijke focus op zijn mensen heeft de Australian cattle dog (Australische veedrijvershond) de afgelopen jaren veel aandacht opgeleverd. De hond is echter zeker niet geschikt om in de stad te houden of als pure gezelschapshond te dienen.

De Australian cattle dog (Australische veedrijvershond) is een herdershond die regelmatig de kans moet krijgen om “met de schapen te werken”. Een mogelijk alternatief kan treibball zijn. Dit is niet voor elke Australian cattle dog (Australische veedrijvershond) een goed genoeg alternatief voor het werken met levende dieren. Ook agility en obedience zijn hondensporten die de Australian cattle dog (Australische veedrijvershond) leuk vindt. Of ze op de lange termijn voldoende zijn om het enthousiasme van de Australiër voor werk en hoeden te bevredigen, hangt af van de individuele hond.

Zonder een passende werklast, veel beweging en hersenwerk, ontwikkelt de Australian cattle dog snel slechte gewoonten en creatief gedrag. Dit kan dominant of zelfs agressief gedrag zijn, het vernielen van meubels en voorwerpen, of springgedrag zoals het achterna zitten van de eigen staart.

Verzorging van Australian cattle dogs (Australische veedrijvershonden

De Australian cattle dog (Australische veedrijvershond) heeft een relatief korte, dichte vacht die bestaat uit robuust dekhaar en een warme ondervacht. Borstel de hond twee keer per week en dagelijks tijdens de rui. Daarnaast wordt aanbevolen om de oren, ogen en klauwen te controleren.

Bijzonderheden van Australian cattle dogs (Australische veedrijvershonden)

Het ras, geselecteerd op robuustheid, kent slechts enkele erfelijke ziekten waarop tijdens het fokken moet worden getest. Daartoe behoren bepaalde heupgewrichtsaandoeningen en abnormale veranderingen van de ogen. Neem voordat je tot aankoop overgaat contact op met de Nederlandse Vereniging van Hondenspecialisten, die adressen van verantwoorde fokkers publiceert.

Australian cattle dogs (Australische veedrijvershonden) kunnen 15 jaar oud worden als ze goed worden verzorgd en op de juiste manier worden gevoed en bezig gehouden.

Bij ons vind je de beste producten voor je Australian cattle dog (Australische veedrijvershond)!

Naar de hondenproducten

Profiel Australian cattle dog (Australische veedrijvershond)

Ras
Australian cattle dog (Australische veedrijvershond)
Oorsprong
Australië
Classificatie
Herdershonden
Grootte
39 tot 51 centimeter schouderhoogte
Gewicht
14 tot 20 kilogram
Anatomie
taai, slank en gespierd
Ogen
middelgroot, in bruin of zwart, met een alerte blik
Oren
kleine tot gemiddelde lengte, hangend
Vacht en kleur
kort, robuust in donkere kleuren zoals bruin, zwart en black en tan
Kenmerken
gespecialiseerd, zeer veeleisend herdershondenras
Karakter
serieus, actief, attent, gefocust en volgzaam
Gezondheid
wordt beschouwd als een robuust ras met weinig aanleg voor oog- en gewrichtsaandoeningen

Vind de juiste producten voor je Australian cattle dog (Australische veedrijvershond)

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren