• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Verlanglijst
  • Winkelmandje
  • Gratis verzending vanaf € 49
  • Gratis retour binnen 30 dagen

Dobermann - een loyale metgezel met eisen

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Ein Dobermann rennt über eine Wiese.

De Dobermann is een opzichtige hond die indruk maakt met zijn elegantie, sportiviteit en trots. De veelzijdige viervoeter heeft tal van talenten: of het nu gaat om een beschermings-, werk- of gezinshond - een consistente opvoeding is cruciaal voor een harmonieus samenleven. De Dobermann wordt niet voor niets als een veeleisende hond beschouwd, maar is wel aanhankelijk en over het algemeen vriendelijk binnen het gezin.

Loading...

Dobermann - bewogen verleden

De Dobermann is het enige Duitse hondenras dat naar zijn fokker is vernoemd. Dobermann wilde halverwege de 19e eeuw om een sterke, zelfverzekerde en levendige hond creëren die zowel als waak- en beschermingshond als voor de jacht op ratten kon worden gebruikt. Historici debatteren tot op de dag van vandaag welke rassen de Dobermann bevat. Over de Duitse pinscher, de Weimaraner en de Duitse herder is men het eens. Andere vermoedelijk betrokken hondenrassen zijn: Deense dog, Rottweiler, Beauceron, Windhond en terriërrassen. Wat er ook nog in schuilt: de Dobermann is een erkend werkhondenras dat in veel landen zelfs lange tijd bij de politie heeft gediend.

Het karakter van de Dobermann

Zelfs als de rasstandaard een uitgebalanceerde hond vereist die gemakkelijk te leiden en betrouwbaar is in zijn werk, en het fokdoel een vriendelijk karakter beschrijft dat evenwichtig, nieuwsgierig en ruimdenkend lijkt in de aanwezigheid van zijn mensen, met een sterke ontdekkingsdrang, is de Dobermann in de eerste plaats geen gezinshond: het ras is gefokt om als bewakings- en beschermingshond ingezet te worden – als zodanig moet hij onbevreesd zijn en prestatie en moed tonen. Hij is daarom aanvankelijk wantrouwend tegenover vreemden. Als het erop aankomt, verdedigt de Dobermann als werkhond zijn familie en het territorium dat hij bewaakt. Hij heeft een zeker instinct voor “goed” en “fout” en grijpt zelfstandig in wanneer de situatie dat vereist.

Opvoeding en houden

Een volwassen Dobermann is een krachtpatser met een onstuitbaar ego. Zoals bij elk ras is het daarom uitermate belangrijk om te beginnen met een consistente en rustige opvoeding vanaf puppyleeftijd. Duidelijke structuren, weinig maar verstaanbare bevelen en vaste rusttijden maken de jonge Dobermann duidelijk dat zijn mensenfamilie altijd alles onder controle heeft. Voor hondenliefhebbers die nog onervaren zijn, zijn de tips en adviezen van een ervaren hondentrainer essentieel bij het trainen.

Voldoende lichaamsbeweging en mentale inspanning moeten centraal staan. Veel hondensporten zijn geschikt. Daarbij staan gehoorzaamheidstraining en behendigheidssport, speurwerk zoals mantrailing evenals ondergeschiktheidsoefeningen en waakhondtraining bovenaan. Een altijd drukke Dobermann die zijn rol in het gezin kent, is een loyale, waakzame en vreedzame metgezel.

Verzorging van de Dobermann

De korte, slanke vacht van de Dobermann maakt het verzorgen ervan een gemakkelijke taak. Regelmatig borstelen is goed voor je trouwe viervoeter en versterkt jullie band. Het vermindert ook de hoeveelheid haar die de “Dobi” door het huis verspreidt. Tanden, oren, ogen en klauwen één keer per week controleren moet een routinematig onderdeel van de wekelijkse gezondheidscontrole worden.

Bijzonderheden en gezondheid

De Dobermann was van tijd tot tijd populair en werd vaak gefokt. Een nadeel voor het ras, aangezien daardoor het aantal kenmerkende ziekten van het ras zoals hartaandoeningen, epilepsie, doofheid en het Von Willebrand-syndroom (VWS) aanzienlijk is toegenomen. Het is des te belangrijker om een gerenommeerde fokker te kiezen. Voordat je een puppy koopt, moet je het dier tijdens het fokproces meermaals inspecteren. Met goede zorg en voeding kan een Dobermann tot twaalf jaar oud worden.

Bij ons vind je de beste producten voor je Dobermann!

Naar de hondenproducten

Profiel Dobermann

Ras
Dobermann
Oorsprong
Duitsland
Classificatie
Pinschers en schnauzers, molossers, Zwitserse sennenhonden
Grootte
63 tot 72 centimeter
Gewicht
32 tot 45 kilogram
Anatomie
slank, sportief, goed gespierd, trotse houding
Ogen
middelgroot, amandelvormig en donker
Oren
kleine, driehoekige geknikte of rechtopstaande oren die dicht tegen het hoofd zitten
Vacht en kleur
korte, stevige vacht met duidelijk gedefinieerde kleurstructuren in zwart of bruin
Kenmerken
sterke, gezonde pups zijn moeilijk te vinden
Karakter
levendig, alert en beschermend, behendig en intelligent
Gezondheid
vatbaar ras met talrijke ziekten die kenmerkend zijn voor het ras, van hartproblemen tot narcolepsie

Vind de juiste producten voor je Dobermann

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren