Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Basenji - het kleine, wilde dier uit de bush

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Basenji hond met strakke houding en aandachtige blik

De basenji komt uit Afrika. Het harde leven in de bush heeft het karakter van de hond gevormd. Hij kenmerkt zich door intelligentie, zelfvertrouwen en onafhankelijkheid. De basenji is niet onderdanig. Hoewel hij een nauwe band heeft met zijn mensenfamilie, is de basenji niet gemakkelijk op te voeden.

Loading...

Geen hond als alle andere

De basenji is in elk opzicht een opmerkelijke hond. Alleen al het uiterlijk is ongewoon. Zijn denkersvoorhoofd is gerimpeld en zijn staart is over zijn rug gekruld. Zijn blik is ondoorgrondelijk. Sommige nomaden in Afrika noemen de basenji ook wel ‘pratende hond’: zijn communicatie is niet blaffen, de geluiden doen denken aan jodelen, snuiven of lachen. De basenji is buitengewoon schoon en hoe hij zich verzorgt doet je denken aan een kat – en dat geldt ook voor zijn drang om onafhankelijk te zijn. Net als wolven worden teven maar één keer per jaar loops.

Het ras leeft waarschijnlijk al duizenden jaren met de mensen in Afrika. Er wordt aangenomen dat hij afstamt van de Egyptische tesem. Deze windhondachtige hond met gekrulde staart en rechtopstaande oren was al in de 4e eeuw voor Christus bekend. In 1870 werd de basenji ontdekt door de Engelsen in Afrika. De naam betekent zoiets als “klein, wild ding uit de bush”.

De officiële erkenning door de Fédération Cynologique Internationale vond plaats in 1964. In Duitsland is het ras uiterst zeldzaam. Er zijn niet meer dan 20 fokkers in de Duitse Basenji Club, die sinds 1977 is gewijd aan dit ras in Duitsland. De hond is tussen de 40 en 43 centimeter lang, het lichaam is slank en bijna vierkant. De basenji wordt in verschillende kleurvarianten gefokt.

Eigenschappen en karakter van de basenji

Het harde leven in Afrika heeft het karakter van het dier bepaald. Daar moest het grotendeels zelfvoorzienend zijn, wat hem tot een behendige jager heeft gemaakt. Hoewel hij heel dicht bij zijn mensenfamilie staat, kent hij geen onderdanigheid en onderwerping. Hij is sterk en zowel mentaal als fysiek robuust. Basenji’s rennen enorm graag. Deze intelligente honden hebben een adequate psychische belasting nodig. In huis is hij kalm en ontspannen, maar hij houdt zijn omgeving altijd nauwlettend in de gaten.

Opvoeding en houden

Heb je al ervaring met honden en ben je op zoek naar een echte uitdaging? Dan ben je bij de basenji aan het juiste adres. Het ras wordt als niet gemakkelijk te trainen beschouwd, omdat de hond heel zelfstandig is en veel zelfvertrouwen heeft. Je moet consequent, geduldig, listig, gevoelig, begripvol en resoluut te werk gaan. Hij is levendig en heeft voldoende beweging nodig.

Leuk om te weten: Basenji’s mogen op renbanen en coursing fields deelnemen aan hondenraces.

Verzorging van de basenji

De vacht is kort, glanzend en fijn en zeer gemakkelijk te verzorgen. En het beste daaraan: de basenji doet een deel van het werk voor je, vermijdt open water en je ruikt hem nauwelijks.

Gezondheid

De basenji wordt beschouwd als een robuuste hond. Genetisch bepaald zijn maag-darmaandoeningen, lies- en navelbreuken, cataracten (grijze staar) en colobomen (gatvorming bij de ogen), evenals het Fanconi-syndroom (urinewegaandoeningen). Zoek dus een gerenommeerde fokker voor je basenji-nakomelingen.

Bij ons vind je de beste producten voor jouw basenji!

Naar de hondenproducten

Profiel Basenji

Ras
Basenji, Congoterriër
Oorsprong
Centraal-Afrika
Classificatie
Spitsen en honden van het oertype
Grootte
43 centimeter (reuen), 40 centimeter (teven)
Gewicht
11 kilogram (reuen), 9,5 kilogram (teven)
Anatomie
Elegant, geblokt en gespierd; de staart wordt gekruld over de ruggengraat gedragen
Ogen
Donker, amandelvormig
Oren
Klein, puntig en rechtop gedragen, ver naar voren op de kop aangezet
Vacht en kleur
Kortharig, fijn en glanzend; veel kleurvariaties: zwart en wit, rood en wit, roodbruin en wit, zwart, gestroomd
Kenmerken
Raszuivere hond die nauwelijks blaft en zich verzorgt als een kat
Karakter
Onafhankelijk, intelligent en zelfverzekerd
Gezondheid
Genetisch bepaalde maag-darmaandoeningen, lies- en navelbreuken, cataracten (grijze staar) en colobomen (gatvorming bij de ogen), syndroom van Fanconi (urinewegaandoeningen)
Verzorging
Gemakkelijk te verzorgen, zeer schoon

Vind de juiste producten voor jouw basenji

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren