Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

De Australische veedrijvershond - workaholic op vier poten

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Australische veehond liggend in de wei

De Australische veedrijvershond is alles behalve een bankhanger. Altijd op zoek naar activiteit en beweging, verwacht de charmante herdershond van zijn baasjes dat ze sportief zijn. Je nieuwe personal trainer van Down Under bedankt je met loyaliteit en gehoorzaamheid.

Loading...

Australische veedrijvershond: zijn originaliteit is zijn aard

Midden 19e De triomfantelijke opmars van de Australische veedrijvershond (Australian cattle dog) begon als een moedige metgezel van Australiërs die op jacht waren en als bewaker van hun kuddes. Tijdens de kolonisatie van het continent door schaapherders en veetelers stond de compacte kanjers aan hun zijde. Als herder en drijver tegelijk had hij zelden een commando nodig om zijn werk met succes uit te voeren. Kruising met de inheemse dingo, de collie en de dalmatiër veranderde de Britse importhond genaamd Smithfield in een herdershond die perfect was aangepast aan de hitte en de barre omgeving.

Het karakter van de Australische veedrijvershond

Het dingobloed stroomt nog steeds door zijn aderen en wil getemd worden. Hij is slim, kijkt vooruit en accepteert alleen dominante roedelleiders. De hond heeft altijd een onmiskenbaar gevoel gehad voor de omgang met kuddedieren. Hij weet hoe hij ze bedachtzaam moet opdrijven, maar ook hoe hij moet ophouden en kalmte moet overbrengen. Zelfs na een lange dag werken in de wei lijkt de hond nauwelijks moe. Het vervangen van deze taak – fysiek en mentaal – is in het dagelijks leven zonder vee en dergelijke een veeleisende taak voor de eigenaar.

Opvoeding en het houden van de Australische veedrijvershond

De nauwe relatie met de Australische dingo geeft deze hond een vleugje ongetemdheid. Maar op de eerste plaats heeft de ‚heeler’ – het Australische woord voor herdershond – een enorme intelligentie. En het is precies deze intelligentie die geestelijke voeding nodig heeft om de hond op een manier die past bij zijn soort te kunnen houden. Lekker wandelen in de zon en bij ijzige temperaturen lekker op de bank liggen? Dat past niet bij de aard van dit levendige, super intelligente dier. Wanneer je echter actief bent en graag dagelijks met honden werkt, vind je de perfecte partner voor elk avontuur in de Australische veedrijvershond. Een op jonge leeftijd begonnen, consistente en dagelijks bevestigde opvoeding is essentieel. De veedrijvershond heeft een roedelleider nodig om tegen op te kijken.
De zelfverzekerde Australische veedrijvershond wordt niet graag lid van een gezin met kinderen en toont duidelijk zijn tegenzin.

Het verzorgen van de Australische veedrijvershond

De „duizendpoot” houdt van snelle beweging en is een onvermoeibare werker. Zijn compacte lichaam ondersteunt deze passie perfect. De powerdog is niet te groot en relatief licht, maakt  krappe bochten, beweegt bliksemsnel en valt als een blok op de grond als het nodig is om aan de rem te trekken. Het is dus geen wonder dat de Australische veedrijvershond de mens-hondensport agility verovert. In deze sport vindt hij een waardevol alternatief voor zijn vroegere taak. Daarbij hoort vanaf het begin hoogwaardig voedsel.

Bijzonderheden van de Australische veedrijvershond

Wanneer je kiest voor een ervaren fokker voorkom je daarmee hoogstwaarschijnlijk erfelijke ziekten die kenmerkend zijn voor het ras, zoals blindheid of doofheid. Dankzij genetische test is het de laatste jaren gelukt deze aanleg met verantwoord fokken te onderdrukken.

Bij ons vind je de beste producten voor je Australische veedrijvershond!

Naar de hondenproducten

Profiel Australische veedrijvershond

Ras
Australische veedrijvershond
Oorsprong
Australië
Classificatie
Herdershond
Grootte
43 tot 51 centimeter
Gewicht
18 tot 20 kilogram
Anatomie
Middelgroot, gespierd en rechthoekig lichaam en dito kop, sterke nek, brede borst
Ogen
Middelgroot en overwegend donker
Oren
Wijd uit elkaar, rechtop als hij alert is
Vacht en kleur
Toplaag kort, grof en glad; kleuren blauw gespikkeld met zwart en blauw, of rood gespikkeld met donkerrode aftekeningen op het hoofd
Kenmerken
Door de genen van de dalmatiër worden puppy's volledig wit geboren en tonen ze pas later hun definitieve vachtkleur. Een intensieve opvoeding vanaf het begin temt de wildheid van de tomeloze puppy's.
Karakter
Intelligent, attent, bereid om te werken, alert, moedig, behendig
Verzorging
Belangrijk: hoogwaardige voeding, vergelijkbaar met die van een wedstrijdsporter; minimaal twee lange en snelle wandelingen per dag, vachtverzorging: eenmaal per week grondig borstelen
Gezondheid
Aanleg voor erfelijke ziekten van de ogen en oren

Vind de juiste producten voor je Australische veedrijvershond

Loading...

Meer opwindende hondenonderwerpen en rasprofielen