Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Tibetaanse mastiff: "coole" hond met waakinstinct uit het hooggebergte

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Do Khyi Hund steht im Schnee

Een reusachtige hond als partner en beschermer: in zijn thuisland, de Himalaya, is de Do Khyi, ook wel bekend als Tibetaanse mastiff, altijd een gewaardeerde viervoeter geweest, en in het huidige China is het een van de begeerde prestigieuze huisdieren voor de hogere klasse. De goedaardige, maar altijd waakzame Do Khyi is ook ideaal als gezins- en assistentiehond. Dan manifesteert hij zich als een zachtaardige, empathische partner en bewaker van zijn gezin, die elke bedreiging kan weerstaan.

Loading...

De rasgeschiedenis van de Do Khyi

De Do Khyi is een van de oudste hondenrassen in Azië en is van oudsher een bewaker en beschermer. Zo bewaakte hij Tibetaanse kloosters in de hoogtes van de Himalaya en hielp hij de herders met het zware werk in de hoge bergen. In de westerse wereld werd de hond onder meer bekend door de reisverslagen van Marco Polo; de eerste levende exemplaren kwamen pas in de 19e eeuw naar Europa.

Het karakter van Do Khyi

Als bewaker en beschermer heeft de Do Khyi een buitengewoon sterke band met zijn mensenfamilie en zijn territorium. Hij ontwikkelt voor beide een enorm beschermend instinct en laat zien dat hij loyaal en betrouwbaar is. De Tibetaanse mastiff is een slimme hond die heel snel nieuwe dingen leert, maar zich ook snel verveelt. Hij heeft daarom taken nodig waaraan hij zich permanent kan wijden, en waar hij helemaal in kan opgaan. Van nature is hij achterdochtig en terughoudend tegenover vreemden. Hij wordt echter zelden agressief. In de regel is zijn imposante uiterlijk voldoende om het nodige respect te krijgen. De Do Khyi is niet gehoorzaam wanneer instructies zijn eigen beslissingen of prioriteiten tegenspreken. Onafhankelijk denken en besluiten, is een belangrijk kenmerk van herders. Maar dit kan problemen veroorzaken als je ze houdt als gezelschapshond, wanneer de persoon die bij hen hoort geen duidelijke tegenmaatregelen neemt.

Het opvoeden en houden van Do Khyi

Het ras heeft de neiging zich dominant te gedragen tegenover andere honden. Jonge honden moeten daarom zeker naar een puppyschool gaan om te leren vreedzaam met andere honden om te gaan. De Do Khyi is een hond die een empathische eigenaar met alfa-kwaliteiten nodig heeft, die zich kan laten gelden tegen de eigengereide “meningen” van zijn viervoeter. Reageren als hij geroepen wordt en gehoorzaamheid zijn elementaire opvoedkundige doelen bij het houden van de Tibetaanse mastiff, zodat de hond geen gevaar voor anderen wordt, simpelweg vanwege zijn grootte. Een regelmatig bezoek aan de hondenschool wordt daarom sterk aangeraden, zodat je je hond – en hij jou – leert begrijpen. In huis is de Do Khyi ontspannen en evenwichtig, buitenshuis komt zijn speelse en behendige kant naar voren. Voldoende beweging op lange wandelingen samen met zijn mensenfamilie zijn een must; extra krachtsport is echter niet vereist. De Do Khyi is geen ideale hond voor stadsbewoners. De hectische omgeving biedt te veel externe prikkels en kans op territoriale misverstanden. Je kunt hem het best houden in een huis met een grote tuin in een rustige, liefst landelijke omgeving.

Speciale kenmerken van de Do Khyi

Zijn oorspronkelijke karakter dankt de Tibetaanse mastiff aan de geïsoleerde ligging van de regio van herkomst. Omdat paren met andere hondenrassen praktisch onmogelijk was, is het uiterlijk van de dieren door de eeuwen heen bewaard gebleven. Pas onlangs hebben Amerikaanse en Chinese fokkers hem gekruist met andere rassen om zijn postuur nog indrukwekkender te maken. Qua gezondheid wordt de Do Khyi beschouwd als een robuust ras. De dieren ontwikkelen zich echter laat: teven zijn volgroeid als ze twee tot drie jaar oud zijn, reuen pas op vierjarige leeftijd.

De beste producten voor je Do Khyi vind je bij ons!

Naar de hondenproducten

Profiel Do-Khyi

Ras
Do-Khyi
Oorsprong
Tibet
Classificatie
Metgezel, waak- en beschermingshond
Grootte
meer dan 66 centimeter (reuen), meer dan 61 centimeter (teven)
Gewicht
64 tot 78 kg (reuen), 34 tot 59 kg (teven)
Anatomie
zwaar, imposant, goed gebouwd; grote schedel met brede snuit, diepe borst, vierkante schouders, breed kruis, middellange staart gedragen over de rug
Ogen
bruin, ver uit elkaar staand, beetje schuin, strakke oogleden
Oren
driehoekig, middelgroot, hangend
Vacht en kleur
harde, fijne buitenvacht; afhankelijk van het seizoen, dunne of dichte ondervacht, manen bij de nek en schouders; kleur zwart of blauw met of zonder aftekening in rood-bruin, goud en sable; witte aftekeningen op borst en poten mogelijk
Kenmerken
pas volgroeid op de leeftijd van twee tot vier jaar
Karakter
loyaal, betrouwbaar, territoriaal, zelfstandig, beschermend instinct
Verzorging
zorgvuldige verzorging, sterk verharend in de rui
Gezondheid
robuuste aard

Vind de juiste producten voor je Do Khyi

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren