Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Oudduitse herdershond: betrouwbare speurneus met veel power

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een close up van een Duitse herder

Politiehond, blindengeleidehond, reddingshond, therapiehond - er is nauwelijks een taak die de Oudduitse herdershond niet met vlag en wimpel beheerst. Geen wonder, want deze betrouwbare, goedaardige en gehoorzame viervoeter is een echte allrounder. Hij leeft graag bij een gezin, heeft veel beweging nodig en toont ambitie en talent in de hondensport.

Langharige variant van de Duitse herdershond

De Oudduitse herder is geen onafhankelijk hondenras erkend door de FCI (Fédération Cynologique Internationale), maar de langharige variant van de Duitse herder. Zijn voorouders waren herdershonden uit Zuid- en Midden Duitsland. In 1899 is een start gemaakt met het fokken van de Duitse herdershond met als doel een veelzijdige werkhond te creëren. Vanaf het begin was de Vereniging voor Duitse Herdershonden (VDH) verantwoordelijk voor de rasstandaarden. Na verloop van tijd sloot de vereniging steeds meer fokvarianten uit – waaronder de langharige hond in 1930. Bij veel liefhebbers stuitte dit op onbegrip. Ze organiseerden zich in hun eigen clubs en begonnen met het fokken van de Oudduitse herdershond, die alleen qua vacht verschilt van de Duitse herdershond. Pas in 2010 liet de VDH de langharige variëteit weer toe in de rasstandaarden.

Karakter van de Oudduitse herdershond

De Duitse herder is een van de meest populaire en veelzijdige rashonden vanwege zijn vele positieve karaktereigenschappen. Zijn onverschrokken, waakzame en betrouwbare karakter maken hem tot een perfecte dienst- en reddingshond. Als gezinshond is hij dol op kinderen, goedaardig en speels: als het erop aankomt, verdedigt hij zijn mensenroedel met passie. Als therapie- en geleidehond bewijst hij zijn vriendelijke, open karakter, zijn gehoorzaamheid en zijn geduld. Duitse herders hebben sterke zenuwen en zijn veerkrachtig, leergierig en gevoelig. De Oudduitse herder wordt over het algemeen als wat rustiger en zelfs evenwichtiger beschouwd dan de Duitse herder.

De Oudduitse herdershond opvoeden en houden

De soevereiniteit en karaktersterkte van dit hondenras hangt af van een liefdevolle, consistente opvoeding en vroege socialisatie. Het bijwonen van een hondenschool en/of puppy-speelgroep kan daarbij een grote hulp zijn.

De Oudduitse herder heeft veel beweging nodig en moet ook mentaal worden uitgedaagd. Lange wandelingen, trektochten en fietstochten passen helemaal bij je sportieve metgezel. Deze viervoeter is ook gemaakt voor hondensporten: zijn goede speurneus kan hij met speuropdrachten bewijzen, terwijl hij zich bij de agility heerlijk kan uitleven. De band tussen de Duitse herder en zijn baasje wordt versterkt door Obedience: gehoorzaamheidsoefeningen bevorderen de concentratie en zelfbeheersing en daarmee een optimaal sociaal gedrag van je hond.

Idealiter leeft de Oudduitse herdershond op een groot stuk land waarop hij veel kan bewegen en dat hij kan bewaken. Als je hond veel beweging krijgt, kun je dit ras ook binnen houden.

Verzorging van de Oudduitse herdershond

Het lange haar van de Oudduitse herder heeft iets meer verzorging nodig dan het korte haar van de Duitse herder. In de regel is het echter voldoende om de vacht één of twee keer per week door te borstelen en vaker tijdens het wisselen van de vacht.

Bijzonderheden van de Oudduitse herdershond

Zoals veel grote hondenrassen, hebben Oudduitse herdershonden vaak last van gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie (HD) of elleboogdysplasie (ED). Er wordt ook een cumulatie van degeneratieve lumbosacrale stenose (verlammingsverschijnselen) waargenomen. Daarom is het bij het zoeken naar een puppy van enorm belang dat je je tot een verantwoordelijke fokker wendt die de gezondheid van de hond voorop stelt. Neem je zoektocht naar een gerenommeerde fokker zeer serieus.

De beste producten voor je Oudduitse herder vind je bij ons!

Naar de hondenproducten

ProfielOudduitse herder

Ras
Oudduitse herder
Oorsprong
Duitsland
Classificatie
Herdershonden en drijfhonden
Grootte
Schofthoogte 60 tot 65 centimeter (reu), 55 tot 60 centimeter (teef)
Gewicht
22 tot 40 kilogram
Anatomie
sterk, gespierd, licht gestrekt
Ogen
amandelvormig, licht aflopend, donker van kleur
Oren
kleine tot gemiddelde lengte, hangend
Vacht en kleur
lang, zacht bovenhaar met weelderige ondervacht, "manen" rond de nek, kleurvariëteiten: zwart-beige, zwart-bruin, zwart, wolfsgrijs
Kenmerken
heeft taken nodig
Karakter
goedaardig, waakzaam, betrouwbaar, leergierig, gehoorzaam
Verzorging
regelmatige vachtverzorging
Gezondheid
vatbaar voor gewrichtsproblemen en degeneratieve lumbale sacrale stenose

Vind de juiste producten voor je Oudduitse herder

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren