Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Kaukasische owcharka - een hond in schaapskleren

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Ein kaukasischer Owtscharka.

De Kaukasische owcharka werd gefokt om kuddes schapen en herders te beschermen tegen wolven en beren. Geen klus voor bangeriken: de hond heeft een natuurlijke scherpte en is onverschrokken. Binnen zijn mensenfamilie onthult hij echter zijn tweede inborst: hier is hij aanhankelijk en evenwichtig.

Loading...

Geboren om te beschermen

Eenzame uitgestrektheid, gevaarlijke dieren: de Kaukasische owcharka werd gefokt om de kudde en herders te beschermen tegen wolven en beren. In de Kaukasus, Armenië, Azerbeidzjan en Dagestan bestaat de onverschrokken kuddebeschermingshond al meer dan 600 jaar. De Kaukasische owcharka is een grote, krachtige en imposante hond: de rasstandaard betreft een minimale hoogte van 62 centimeter voor teven en 65 centimeter voor reuen. Er zijn twee soorten. In de Transkaukasische gebieden hebben de honden meestal een enorm postuur. De steppevariant is lichter en heeft langere poten. Volgens de huidige rasstandaard wordt er echter geen onderscheid gemaakt tussen de soorten. De Kaukasische owcharka is persistent, taai en niet veeleisend. Hij kan zich aanpassen aan alle klimatologische omstandigheden.

Eigenschappen en karakter van de Kaukasische owcharka’s

Binnen hun mensenfamilie zijn de honden buitengewoon aanhankelijk en gevoelig. Het zijn kalme en evenwichtige dieren. Ze zijn achterdochtig en terughoudend tegenover vreemden. Ze reageren verdedigend op bedreigingen en zijn van nature scherp. Ze zijn attente bewakers van het huis en de tuin.

Het opvoeden en houden van Kaukasische owcharka’s

De Kaukasische owcharka is een onafhankelijke hond. Hij heeft de neiging om onafhankelijk te handelen, is eigenwijs en zelfverzekerd. Dat maakt van de opvoeding een uitdaging. Deze honden hebben lof, liefde en geduld, consistentie en absolute autoriteit nodig. Socialiseer je puppy goed en wijs hem een plaats toe in zijn “familieroedel” om van hem een prettige metgezel te maken. Een beschermingstraining is contraproductief, omdat dan het waak- en beschermingsinstinct uit de hand kan lopen. Owcharka’s zijn graag bij hun mensenfamilie, maar ze hebben er vrij weinig drang om te bewegen. Wat absoluut noodzakelijk is, is een huis met een stevig omheinde tuin. Ook schermen zijn aan te raden.

Verzorging van de Kaukasische owcharka

De vacht vereist niet al te veel werk; regelmatig borstelen is al genoeg. Slechts bij de haarwisseling moet je vaker naar de borstel grijpen.

Specifieke kenmerken van de Kaukasische owcharka

In Hamburg worden de Kaukasische owcharka’s en kruisingen van dit ras als gevaarlijk beschouwd. Een vrijstelling is op grond van de Hondenwet van Hamburg mogelijk als het dier een karaktertest heeft doorstaan. In Hessen kun je alleen een Kaukasische owcharka houden als hij goedgekeurd is door de autoriteiten. Hiervoor moet je aan tal van eisen voldoen, waaronder een bekwaamheidsattest en karaktertesten. Houd er rekening mee dat er bij de classificatie als hond op de lijst van gevaarlijke rassen meer hondenbelasting moet worden betaald.

Bij ons vind je de beste producten voor je Kaukasische owcharka!

Naar de hondenproducten

Profiel Kaukasische owcharka

Ras
Kaukasische owcharka; Russische herdershond
Oorsprong
Rusland
Classificatie
Duitse pinscher en schnauzer - molosser - Zwitserse berghonden en andere
Grootte
niet minder dan 65 centimeter (reuen), niet minder dan 62 centimeter (vrouwen)
Gewicht
meer dan 50 kilogram (mannen), meer dan 45 kilogram (teven)
Anatomie
sterk tot grof sterk
Ogen
donker, middelgroot, ovaal
Oren
hangend, hoog geplaatst
Vacht en kleur
eenvoudige, grove, dichte en lichte ondervacht; drie varianten: langharig met langwerpig buitenhaar, kortharig, overgangsvariëteit met langer haar maar zonder manen; grijs in verschillende tinten, geel, beige
Kenmerken
Herder, waakhond; geclassificeerd als gevaarlijk ras in Hamburg en Hessen
Karakter
gevoelig en aanhankelijk in zijn familie, onverschrokken en niet bang voor vreemden, natuurlijke scherpte
Verzorging
makkelijk te verzorgen, regelmatig borstelen
Gezondheid
relatief originele en robuuste honden

Vind de juiste producten voor je Kaukasische owcharka

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren