Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

De Leonberger - een vriendelijke leeuw

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een foto van een Leonberger hond aan zee

Kalm en sereen, indrukwekkend alleen al vanwege zijn grootte - zo presenteert het Leonberger hondenras zich. De hond, een van de reuzen in zijn soort, is een echte familiefan, dol op kinderen en beschermend. Hij heeft geen constante actie nodig, maar wel altijd aandacht. Hij voelt zich het prettigst in zijn vervangende roedel, altijd in nauw contact met zijn dierbaren.

Loading...

De stadshond uit het Zwabische Leonberg

De oorsprong van de Leonberger, hoe kan het ook anders, ligt in het kleine Zwabische stadje Leonberg. Het gemeenteraadslid Heinrich Essig wilde daar rond 1840 een hondenras creëren dat leek op het heraldische dier van de stad: de leeuw. Om deze reden kruiste hij een Newfoundlandse teef met een St. Bernard-reu van het beroemde klooster Hospiz Sankt Bernhard.

Later werden deze zeer grote honden gekruist met een Pyrenese berghond.
In 1846 werden de eerste “echte” Leonbergers geboren: het waren enorme honden met een goedaardig karakter, die werden gekenmerkt door waakzaamheid en betrouwbaarheid.

Karakter van de Leonberger

In wezen heeft de Leonberger absoluut niets van een leeuw: hij is misschien onverschrokken, maar hij heeft een vriendelijk en evenwichtig karakter. De Leonberger is een kindvriendelijke gezinshond die er altijd en overal bij wil zijn. Hij wil graag veel geaaid worden en werpt zichzelf vaak met al zijn gewicht op zijn roedel.

Zijn soevereine gelatenheid en zachte aard hebben een kalmerende uitwerking op de meeste mensen. In zijn gezelschap voel je je zeker veilig. Terecht, want de Leonberger is nog steeds een uitstekende waakhond en alleen al vanwege zijn kracht en omvang heeft hij een behoorlijk afschrikwekkend potentieel. Als het erop aankomt, verdedigt hij zijn roedel en territorium met grote ijver.

Opvoeden en houden van de Leonberger

De Leonberger is een gehoorzame hond: met een consistente opvoeding laat hij zich gemakkelijk leiden. Zijn incidentele koppigheid wordt het best met geduld beantwoord. Aangezien deze hond veel kracht heeft, moet hij goed getraind worden, aangezien de riem eigenlijk alleen een symbolische waarde heeft: zelfs een sterke volwassene zal moeite hebben om een Leonberger vast te houden als hij dat niet wil.

Voordat je een Leonberger aanschaft, moet je controleren of je een hond van deze omvang kunt houden en verzorgen. Hij heeft weliswaar niet veel beweging nodig, maar voelt zich het prettigst in een tuin. Regelmatig de trap nemen, kan gewrichtsongemakken veroorzaken bij een hond met een gewicht tot 75 kilogram.
De Leonberger houdt niet van warmte: midden in de zomer ligt hij meestal op een koele plek lekker te dommelen in de koelere namiddaguren. Hij houdt trouwens van water net als zijn voorouder, de Newfoundlander, en springt om af te koelen graag in het koude water.

Al met al is hij een gezellige gezinshond die graag gaat wandelen, maar geen extreme sporter is.

Verzorging van de Leonberger

De vachtverzorging is vrij complex: bij voorkeur borstel je je langharige metgezel een keer per dag, om vuil van de vacht te verwijderen en te beschermen tegen vervilting. Laat je Leonberger al als puppy aan dit ritueel wennen; dan kent hij het en laat hij het gelaten over zich heen komen.

Bijzonderheden van de Leonberger

Zoals veel grote hondenrassen, lijden Leonbergers vaak aan heup- of elleboogdysplasie, ondanks de intensieve inspanningen van veel fokkers. Neem contact op met een gerenommeerde en verantwoordelijke fokker wanneer je een puppy koopt. Adressen kun je opvragen bij de NVH (Nederlandse Vereniging van Hondenspecialisten).

Bij ons vind je de beste producten voor je Leonberger!

Naar de hondenproducten

Profiel Leonberger

Ras
Leonberger
Oorsprong
Duitsland
Classificatie
Bewaker, metgezel en gezinshond
Grootte
72 tot 80 centimeter schofthoogte (reu), 65 tot 75 centimeter schofthoogte (teef)
Gewicht
50 tot 75 kilogram (reu), 45 tot 60 kilogram (teef)
Anatomie
sterk, harmonieus en gespierd
Ogen
amandelvormig, donkerbruin
Oren
hangende oren
Vacht en kleur
lang, licht golvend, nauwsluitend haar, kleurvarianten: kastanjebruin, leeuwgeel, zand, rood
Kenmerken
heeft nauw fysiek contact met zijn mensen nodig
Karakter
loyaal, goedaardig, knuffelbaar
Verzorging
regelmatig borstelen van de vacht
Gezondheid
neiging tot heup- en elleboogdysplasie

Vind de juiste producten voor je Leonberger

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren