• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Verlanglijst
  • Winkelmandje

Newfoundlander - de grote hond en de zee

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Ein Neufundländer liegt auf einer Wiese

Imposant, gezellig en ongelooflijk zachtaardig: de Newfoundlander, die visueel aan een beer doet denken, is een lieve mensenvriend. Om hem een geschikt thuis te geven, heb je veel ruimte nodig en moet je voldoende aandacht besteden aan deze knuffelige Canadees. Als je ook aan zee woont of in ieder geval in de buurt van water, heb je misschien de ideale hond ontdekt in de Newfoundlander.

Loading...

Vikingschepen en vissersboten

Het is ongeveer duizend jaar geleden dat de vikingen op de kust van Newfoundland landden. Ze namen grote berenhonden mee, waarvan sommige op het eiland bleven nadat de Noordse zeevaarders vertrokken en de honden van de inheemse bevolking ontmoetten. De volgende kolonisten verschenen in de 17e eeuw en hadden op hun beurt dieren bij zich. Het mengen van deze honden met de nakomelingen van de vikinghonden resulteerde in een beerachtige hond – een krachtpatser die geweldige dingen deed als sledehond en als werkhond op vissersboten. Water bleef zijn element. Volgens de legende heeft een hond uit Newfoundland Napoleon gered van de verdrinkingsdood terwijl hij probeerde te ontsnappen van Elba. Dankzij zijn liefde voor water en zijn kracht is de Newfoundlander een reddend zwemmer bij uitstek – onder andere als zeer officieel lid van de Franse kustwacht.

Karakter van de Newfoundlander

Een Newfoundlander heeft het karakter van een echte engel op vier poten, die om zijn goedmoedigheid, vreedzaamheid en geduld bekend staat. De intelligente en hardwerkende hond heeft ook een kalm en evenwichtig karakter, is kindvriendelijk en heeft een uitgesproken reddingsinstinct. Niet voor niets zijn Newfoundlanders gewilde gebruikshonden als water- en reddingshonden. Bovendien is de Newfoundlander buitengewoon aanhankelijk en heeft hij liefde nodig. Hij is een knuffelbeer die zich hecht aan zijn mensen en overal bij wil zijn.

Het opvoeden en houden van de Newfoundlander

De enorme Newfoundlander voelt zich in een appartement niet op zijn gemak. De grootte van een reu is gemiddeld 71 centimeter op schouderhoogte, teven zijn ongeveer 66 centimeter groot – een imposant formaat. Om een Newfoundlander te houden op een manier die hem recht doet, heb je veel ruimte en tijd nodig om het dier voldoende beweging en activiteit te geven. De opvoeding van een Newfoundlander lukt zelfs beginnende hondeneigenaren, uitgaande van een beetje consistentie en veel empathie. Voldoende activiteit is echter essentieel: Newfoundlanders willen in alle weersomstandigheden zowel lichamelijk als intellectueel worden uitgedaagd. Verwaarlozing en daarmee samenhangend gedrag kunnen tot problemen leiden. Door zijn dikke vacht is de Newfoundlander zeer gevoelig voor warmte. Zorg er op warme dagen voor dat de hond altijd de beschikking heeft over een schaduwrijke plek en de gelegenheid heeft om af te koelen.

Nahaufnahme eines Neufundländer.

Verzorging van de Newfoundlander

Je hebt het geraden: Vanwege zijn bijzondere, weelderige vacht is de verzorging van de Newfoundlander erg tijdrovend. Aandachtige verzorging is ook belangrijk omdat een verwaarloosde vacht bij de Newfoundlander een onaangename geur ontwikkelt. De hond moet regelmatig worden gekamd en geborsteldom niet te gaan klitten. Besteed bijzondere aandacht aan de borst, oren en de binnenkant van de ellebogen. Je moet de Newfoundlander echter alleen in uitzonderlijke gevallen baden en voor het reinigen moet absoluut een niet in water oplosbare shampoo worden gebruikt, om de beschermende film die kenmerkend is voor het ras niet te beschadigen. Bij jonge dieren moet je ervoor zorgen dat het voer geen groeiversneller wordt. De speciaalzaken bieden speciaal puppyvoer voor grote honden. Door hun grootte en snelle groei zijn de dieren vatbaar voor heup- en elleboogdysplasie. Hartproblemen kunnen ook voorkomen. De gemiddelde levensverwachting van een gezonde Newfoundlander is tien jaar.

Bij ons vind je de beste producten voor je Newfoundlander!

Naar de hondenproducten

Profiel Newfoundlander

Ras
Newfoundlander
Oorsprong
Canada
Classificatie
Molossoïden, Duitse pinschers en schnauzers
Grootte
Reu 69 tot 74 centimeter – teef 63 tot 69 centimeter
Gewicht
Reu 60 tot 70 kilogram – teef 45 tot 55 kilogram
Anatomie
Groot, sterk, beerachtig, massief lichaam met een hangende lange staart
Ogen
Amandelvormig, donkerbruin
Oren
Driehoekig en nauwsluitend, relatief klein, afgerond uiteinde
Vacht en kleur
Matig lange, dikke vacht met een zachte ondervacht; kleur zwart-wit, bruin of zwart
Kenmerken
Waterafstotende vetfilm in de vacht
Karakter
Intelligent, goedaardig, dol op kinderen, instinct om te beschermen en te redden, aanhankelijk en behoefte aan liefde
Verzorging
Vaak kammen en borstelen, zelden baden
Gezondheid
Aanleg voor heup- en elleboogdysplasie, gevoeligheid voor warmte, aanleg voor botkanker en hartproblemen

Vind de juiste producten voor je Newfoundlander

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren