Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

De Komondor of Hongaarse herdershond: moedige beschermer met dreadlocks

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Eine Aufnahme eines Komondors.

Op het eerste gezicht lijkt de Hongaarse komondor op een groot knuffeldier. Maar laat je niet misleiden: in de hond schuilt een onomkoopbare beschermer van zijn territorium. Tegelijkertijd zul je erachter komen dat de komondor een aanhankelijke, trouwe gezinshond is. Met de juiste opvoeding wordt de pup een geweldige en actieve metgezel in weer en wind.

Loading...

Zo oud als zijn vaderland.

De herdershond met de buitengewone vacht maakt al meer dan duizend jaar deel uit van het beeld dat we van Hongarije hebben, net als de poesta en de csárdás. Als een sterke, onverschrokken beschermer waakt hij over de kuddes van zijn mensen en valt hij alle dieren aan die zijn territorium binnenkomen. Aangenomen wordt dat de wortels van het ras in Azië liggen. Vermoedelijk leverden de aftscharka van de Zuid-Russische steppen en de Tibetaanse mastiff de genetische basis van de onmiskenbare komondor. Ook vandaag de dag wordt hij vooral nog gebruikt als herdershond.

Karakter van de komondor

De ontzagwekkende komondor is territoriaal. Hij bewaakt en verdedigt constant zijn huis. Hij is dapper, wantrouwend tegenover alles wat vreemd is en de perfecte waakhond. Hierop zijn er nauwelijks uitzonderingen omdat het doel van het fokken altijd de bescherming (van de kudde) geweest is. Binnen zijn grenzen is de Hongaar een prettige gezinshond. Voor een uitgebalanceerd karakter is veel fysieke en mentale stimulatie van deze actieve reus en de directe nabijheid van zijn mensen belangrijk.

Het opvoeden en houden van de komondor

De toegewijde herdershond heeft een consequente, maar liefdevolle opvoeding nodig. Zelfs als hij lief is tegenover zijn eigen mensen en hen beschermt, moet je ervoor zorgen dat hij niet agressief optreedt tegen vreemden. Zijn voor het ras typische neiging tot het uitvoeren van een geluidloze aanval zonder waarschuwing vooraf mag niet plotseling bovenkomen. Een komondor-puppy moet vanaf het begin leren dat hij wordt aangeraakt. Dat maakt de zorg bij de hondentrimmer en het bezoek aan de dierenarts een stuk relaxter. Een regelmatig bezoek aan een goede puppyschool is uitermate nuttig om het team van hond en mens op weg te helpen.

De komondor houdt van intensieve wandelingen, waarbij hij zo af een toe een sprint mag trekken. Maak je geen zorgen, hij blijft in de buurt en omcirkelt zijn ‘roedel’. Hij blijft in huis altijd waakzaam en is soms in het kader van zijn beschermende functie ook ‘s nachts actief. Het is ideaal om hem in een rustige omgeving met huis en tuin te houden. Een stadsappartement met direct contact met buren is minder geschikt.

Verzorging van de komondor

De komondor neemt je het werk en de beslissing over de huidverzorging uit handen. Zijn buitengewone vacht mag nooit worden geborsteld of gekamd. Daarom hoort de vachtverzorging thuis in de ervaren handen van een professionele hondentrimmer. Zoals veel originele hondenrassen heeft de komondor de wolfsklauw, ook wel de hubertusklauw genoemd. Deze moet worden meegenomen bij de verzorging van de klauwen. Door de dikke vacht verdient de dagelijkse verzorging van de ogen speciale aandacht.

Kenmerken van de komodor

De pups zijn donzig en krijgen pas na enkele weken hun typische vacht. Deze beschermt de komondor trouwens niet alleen tegen ijzige kou, maar ook tegen een hitte tot 30 °C. De hangende oren, die nauwelijks herkenbaar zijn onder de dikke krullende vacht, spitsen zich nooit, ook niet wanneer hij extra alert is.

Gebruik de ervaring van een geregistreerde fokker om een gezonde en goed gesocialiseerde puppy te krijgen. Een gerenommeerde fokker helpt je graag verder.

Bij ons vind je de beste producten voor je komondor!

Naar de hondenproducten

Profiel Komondor

Ras
Komondor
Oorsprong
Hongarije
Classificatie
Herdershonden en drijfhonden
Grootte
Schofthoogte minimaal 70 centimeter (reu), minimaal 65 centimeter (teef)
Gewicht
50 tot 60 kg (reu), 40 tot 50 kg (teef)
Anatomie
groot; krachtig; gespierd; waardige houding
Ogen
donkerbruin, amandelvormig
Oren
middelhoog geplaatste, hangende oren
Vacht en kleur
lange vacht met grove, vervilte dreadlocks als bovenvacht, ook over de ogen, en een zachte ondervacht; ivoorkleurig
Kenmerken
grijs gepigmenteerde huid onder de ivoorkleurige vacht
Karakter
onverschrokken en dapper; trouw en gehoorzaam binnen het gezin; wantrouwend tegenover vreemden; intelligent, bereid om te werken
Gezondheid
geen rastypische ziekten bekend

Vind de juiste producten voor je briard

Loading...

Meer opwindende hondenonderwerpen en rasprofielen