Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Duitse dog - vriendelijke reus met een gouden hart

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Eine Deutsche Dogge sitzt vor einem Picknick-Platz.

Imposant en elegant tegelijk: de Duitse dog ziet er indrukwekkend en ontzagwekkend uit met zijn omvang en waardige karakter. Deze gigantische hond wil mensen niet intimideren, want de Duitse dog is een ras vol zachtaardigheid en gevoeligheid.

Loading...

Van Assyrië naar Duitsland

De voorouders van de Duitse dog waren grote aanvalshonden die 4000 jaar geleden in het oude Assyrië werden gehouden. Deze dieren kwamen later met de Romeinen naar Europa, waar ze aanvankelijk opzien baarden bij circusevenementen. De honden waren zo populair bij de veroveraars dat ze tijdens de campagnes in Groot-Brittannië en Ierland terechtkwamen. Daar kwam het tot een kruising met windhonden en Ierse wolfshonden. Het resultaat: gigantische honden die voornamelijk aan koninklijke hoven werden gehouden voor representatieve doeleinden en die ook optraden als jachthonden en waakhonden. In 1878 werd voor het eerst een “Duitse dog” gepresenteerd op een tentoonstelling in Duitsland.

Essentie en karakter van de Duitse Dog

De essentie van de Duitse dog kan in één woord worden samengevat: liefdevol. Het is een altijd vriendelijke en trouwe hond die een hechte band heeft met zijn baasje. Maar denk niet dat de majestueuze reus geen levendige kant heeft. De Duitse Dog heeft veel temperament, heeft een sterke drang om te bewegen en een groot uithoudingsvermogen. Hij is alleen vatbaar voor agressie als hij slecht is opgevoed en onvoldoende gesocialiseerd. Als de Duitse dog zijn energie niet kwijt kan, kan het ook frustrerend zijn. Als de Duitse dog in balans is, heb je een goedaardige hond die laat zien dat hij een empathische metgezel is: Duitse doggen interpreteren zorgvuldig de lichaamstaal van hun baasje.

Het opvoeden en houden van de Duitse dog

Duitse doggen zijn loyale metgezellen in het gezin. “Werkende” honden zijn meestal actief als waakhond en beschermhond. Onthoud dat het houden van de Duitse dog niet alleen veel tijd vereist, maar ook voldoende ruimte: de reus voelt zich benauwd op de vloer onder de salontafel. Naast een groot appartement heeft het dier zoveel mogelijk beweging in de buitenlucht nodig, idealiter met toegang tot een tuin of vrije uitloop op een terrein. Duitse doggen zouden geen trappen moeten beklimmen, omdat hun gewrichten gemakkelijk kunnen beschadigen. Het is een voordeel als je zelf voldoende fysieke kracht en uithoudingsvermogen hebt in de omgang met de hond: als een reu van 90 kilo absoluut een interessant geurspoor wil volgen, is hij anders nauwelijks aan de lijn te houden.

Eine Schwarz-Weiß-Aufnahme einer deutschen Dogge im Winter.

Verzorging van de Duitse dog

De grootte van de Duitse dog begint bij een schouderhoogte van 72 centimeter, mannetjes kunnen gemakkelijk meer dan 80 centimeter hoog worden. Met 50 tot 95 kilo, afhankelijk van grootte en geslacht, is de Duitse dog extreem groot en zwaar. Door de trage stofwisseling hebben de dieren de neiging tot overgewicht. Let dus op de dosering van het voer en voldoende beweging. Bij jonge honden mag het voer niet te eiwitrijk zijn. Vanwege hun aanzienlijke gewicht hebben Duitse doggen een zacht gevoerd oppervlak nodig om op te liggen zodat de botten worden ontzien. De vachtverzorging is heel eenvoudig: regelmatig borstelen met een zachte borstel is voldoende om de vacht glanzend te houden. De levensverwachting van de Duitse dog is helaas lager dan die van andere hondenrassen, met een gemiddelde van acht jaar. Vanwege de manier van fokken en hun grootte hebben Duitse doggen vaak problemen met hun botten, cardiovasculaire problemen en maagrotaties.

Verzorging van de Duitse dog

Bij ons vind je de beste producten voor je Duitse dog!

Naar de hondenproducten

Profiel Duitse dog

Ras
Duitse dog
Oorsprong
Duitsland
Classificatie
Molossoïden, mastiff-achtige honden
Grootte
Reu vanaf 80 centimeter schouderhoogte - teef vanaf 72 centimeter schouderhoogte
Gewicht
Reu 80 tot 95 kilogram - teef 50 tot 65 kilogram
Anatomie
“Vierkante” snuit, gespierd met een sterke borst, zeer grote, lange staart
Ogen
Middelgroot, donker, amandelvormig
Oren
Platte hangoren
Vacht en kleur
Structuur glad, glanzend, kort; kleuren zwart, blauw, geel gestreept, gevlekt
Kenmerken
Hechte band met mensen, blijft niet graag alleen
Karakter
Pittig, goedaardig, liefdevol, houdt van knuffelen
Verzorging
Borstel regelmatig met een zachte borstel
Gezondheid
Neiging tot maagtorsie, aanleg voor cardiovasculaire problemen, conjunctivitis, heupdysplasie en botkanker
Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren