• Winkels
 • Mijn bestellingen
 • Verlanglijst
 • Winkelmandje
 • Gratis verzending vanaf € 39
 • Gratis retour binnen 30 dagen
Zwei Fila Brasileiro Hunde stehen im Wald

Fila Brasileiro: een echt werkpaard met een goed karakter

De Brazilianen zijn trots op hun nationale hond: de fila brasileiro is een heel bijzondere hond met een markant uiterlijk. De naam ‘fila’ is afgeleid van het Portugese ‘filar’, wat ‘grijpen’ of ‘vasthouden’ betekent en verwijst naar de krachtige bek van deze viervoeter.

Loading...

Het mysterie van hun oorsprong

De raciale geschiedenis van de fila is net zo ondoordringbaar als het Braziliaanse regenwoud. Als ras verscheen het officieel voor het eerst in 1947. Dit werd voorafgegaan door eeuwen van ontwikkeling waarin hondenrassen zoals bloedhonden, doggen, bulldogs en mastiffs uit de entourage van de Spaanse en Portugese koloniale meesters hebben bijgedragen aan de genenpool. De eerste exemplaren kwamen in de jaren vijftig naar Nederland en in 1960 werd het ras erkend door de FCI (Fédération Cynologique Internationale). De fokkerij kwam in de jaren zeventig op gang.

Het karakter van de fila brasileiro

De fila verovert de harten van hondenliefhebbers met zijn spreekwoordelijke loyaliteit. De hond hecht zich sterk aan ‘zijn’ mens en volgt hem gehoorzaam bij elke stap. De reus knuffelt graag en is zachtaardig. Hij is wantrouwend tegenover vreemden en dwingt tegelijkertijd respect af. Zijn irritatiedrempel is hoog.

 

Het bescherm– en jachtinstinct zit de fila in het bloed. Om deze natuurlijke talenten te kanaliseren, moeten de dieren een echte taak krijgen.

Het opvoeden en houden van de fila brasileiro

De fila brasileiro is een allround werkhond. Hij blinkt uit in het beschermen van objecten en als jacht- en herdershond, want ongeacht zijn gewicht is het een zeer sportief dier. Wanneer je dit ras houdt, moet je voldoende beweging, ook in de vorm van lange wandelingen, inplannen. Een afstand van 20 kilometer is geen uitdaging voor de trouwe viervoeter. Het is een voordeel als je over voldoende fysieke kracht beschikt voor het geval de spoorzoeker toch een keertje aan de riem trekt.

 

Als de fila brasileiro al gesocialiseerd is bij de fokker en gewend is om met mensen om te gaan, verschillen de eisen voor training nauwelijks van die voor andere honden met een neiging tot eigenwijsheid. Behandel het dier met respect en liefdevolle consistentie. Obedience is de perfecte hondensport voor de fila.

 

Een kennel is uitgesloten voor de fila: het dier heeft absoluut een hechte familieband nodig. Kinderen mogen echter nooit zonder toezicht met hun trouwe viervoeters samen zijn.

Verzorging van de fila brasileiro

Het verzorgen van de fila brasileiro is gemakkelijk dankzij de korte vacht; regelmatig borstelen volstaat. De diepliggende ogen en zware hangoren hebben wat meer aandacht nodig. Je zou deze dagelijks moeten controleren en indien nodig reinigen met een warme, vochtige doek.

Bij ons vind je de beste producten voor je fila brasileiro!

Naar de hondenproducten

Bijzonderheden van de fila brasileiro

In deze deelstaten zijn aan het houden van de fila brasileiro speciale eisen verbonden, zoals een bewijs van bekwaamheid van de eigenaar, karaktertesten voor de hond, hogere hondenbelasting en dergelijke. Een andere uitdaging voor eigenaars van honden die op de lijst met gevaarlijke honden staan, is dat het moeilijker is met de hond binnen Duitsland en in het buitenland te reizen. Lees de regels die in jouw geval van toepassing zijn voordat je een fila brasileiro koopt. Zorg ervoor dat je je hond bij een gerenommeerde fokker koopt.

Profiel Fila brasileiro

 • Ras
  Fila brasileiro
 • Oorsprong
  Brazilië
 • Classificatie
  Duitse pinscher en schnauzer - molosser - Zwitserse berghonden en andere rassen
 • Grootte
  65 tot 75 centimeter (reuen), 60 tot 70 cm (teven)
 • Gewicht
  minimaal 50 kilogram (reuen), minimaal 40 kilogram (teven)
 • Anatomie
  krachtig en zwaar met een rechthoekige bouw, grote, massieve kop met weinig stop, krachtige snuit en hangende lippen, brede staart, taps toelopend; dikke losse huid met veel wammen
 • Ogen
  ver uit elkaar staand, amandelvormig, gemiddeld tot diep ingebed; donkerbruin tot geel van kleur
 • Oren
  dikke, V-vormige hangoren met een afgeronde punt
 • Vacht en kleur
  kort en glad, nauwsluitend; gestreept, geelachtig en zwart, met of zonder masker. Wit, lichtgrijs, merle en gevlekt zijn ongewenst, hoewel kleine witte aftekeningen zijn toegestaan
 • Kenmerken
  staat in sommige deelstaten op de lijst met gevaarlijke honden
 • Karakter
  moedig, loyaal, tolerant, gehoorzaam
 • Gezondheid
  geen rasspecifieke aanleg voor bepaalde ziekten bekend

Vind de juiste producten voor je fila brasileiro

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren