Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Boerboel: een loyale reus met intelligentie en beschermend instinct

15.05.2023 - Leestijd: 2 minuten

Boerboel hond zittend in het bos kijkend naar links

De boerboel is een waakzame, intelligente werkhond uit Zuid-Afrika met een sterk beschermend instinct. Ook wel bekend als een "boerenhond" of "boerderijhond", voelt hij zich op zijn gemak op een gebied dat hij mag bewaken. Hij is een goede en rustige leerling, is evenwichtig van aard en durft gevaarlijke situaties het hoofd te bieden.

Loading...

Een waakzame boerderijhond

De boerboel wordt al sinds de 17e eeuw in Zuid-Afrika als boerderijhond gehouden. Groot, gespierd, onverschrokken en met een enorm beschermend instinct, houdt hij aandachtig elke verandering in zijn omgeving in de gaten. Sinds de jaren ’80 wordt de boerboel door de Zuid-Afrikaanse fokvereniging KUSA erkend als een apart ras met de classificatie “Werkgroep”. De boerboel wordt echter niet erkend door de kynologische koepelorganisatie Fédération Cynologique Internationale (FCI), die in Zuid-Afrika wordt vertegenwoordigd door de KUSA.

Het karakter van de boerboel

De boerboel, gefokt als waakhond, neemt deze taak zeer serieus. Onder veilige begeleiding ontwikkelt hij zich tot een leergierige waakhond die loyaal is aan zijn familie en die tegelijkertijd door zijn stabiele, kalme karakter charmeert.

De boerboel opvoeden en houden

Met een boerboel schaf je een hond aan met een uitgesproken zelfvertrouwen die ook in gevaarlijke situaties zelfstandig beslissingen neemt. Als hij goed gesocialiseerd is als puppy, groeit hij uit tot een evenwichtige familiehond die liefdevol met kinderen omgaat. Het bijwonen van een hondenschool is essentieel. Daarmee kun je deze oplettende beschermer een dominante en veilige begeleiding van jouw kant bieden. Een boerboel houdt er niet van om alleen te zijn en voelt zich thuis in een huis met een tuin om te bewaken en wil graag betrokken worden bij gezinsactiviteiten.

Verzorging van de boerboel

De korte, dikke vacht van de boerboel heeft weinig verzorging nodig. Je moet hem wekelijks borstelen om zijn glans te behouden.

Bijzonderheden van de boerboel

Zoals alle grote hondenrassen, heeft de boerboel aanleg voor de ontwikkeling van heup- en elleboogdysplasie (HD en ED). Je kunt dit risico minimaliseren door je fokker te vragen om certificaten die aangeven dat de ouders van je puppy HD- en ED-vrij zijn. De Boerboelclub van Nederland en België helpt je graag verder met adressen van gerenommeerde fokkers.

Bij ons vind je de beste producten voor jouw boerboel!

Naar de hondenproducten

Profiel Boerboel

Ras
Boerboel
Oorsprong
Zuid-Afrika
Classificatie
volgens KUSA-standaard "Werkgroep" (werkhond)
Grootte
Schofthoogte 60 tot 72 centimeter (reuen), 55 tot 69 centimeter (teven)
Gewicht
55 tot 70 kilogram (reuen), 45 tot 60 kilogram (teven)
Anatomie
groot, symmetrisch en evenwichtig; uitgesproken gespierd met stevige botten; sterke, gespierde en middellange nek die overgaat in de schuine schoft; groot, breed hoofd met platte bovenkant en goed gespierd; brede, platte punt met een hoge, dikke en harige staart
Ogen
middelgroot, rond, ver uit elkaar geplaatst; intelligente uitdrukking; zwart gepigmenteerde, stevige oogleden; donkerbruin, ook andere tinten bruin, bij voorkeur donkerder dan de vacht
Oren
breed, hoog aangezet; V-vormig, met een afgeronde punt en brede basis; dichtbij het hoofd; eindigen op mondhoogte
Vacht en kleur
kort, dicht, glad, glanzend; toegestaan: Brindle, Pierbald en Iers (laatste ongewenst); met of zonder masker; alle nuances van geel, rood en bruin zijn toegestaan; over het algemeen goede pigmentatie, alleen geaccepteerd in zwart
Kenmerken
erkend door de Kennel Union of Southern Africa (KUSA)
Karakter
kalm en stabiel; zeer waakzaam zonder agressief te zijn; moedig; loyaal aan zijn mensenroedel; intelligent en leergierig
Gezondheid
Neiging naar HD en ED; gemiddelde levensverwachting 12 jaar

Vind de juiste producten voor je boerboel

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren