Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

De briard - charmante Fransman met Beatles-kapsel

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Briard Hund sitzt im Feld

C'est la vie - de ongedwongen Franse manier van leven is kenmerkend voor de vrolijke briard. Tegelijkertijd werkt hij als dit van hem wordt gevraagd attent en plichtbewust als bewaker van een kudde. Tijdens de wereldoorlogen werden zijn vaardigheden als waakhond en bij het zoeken naar vermiste personen op waarde geschat. Tegenwoordig geniet de briard meestal van een zorgeloos leven als een geliefd familielid. Als voormalig herdershond heeft hij echter veel beweging nodig en wil hij ook mentaal uitgedaagd worden.

Loading...

Elegante Fransoos met traditie

De briard – ook bekend onder de naam Berger de Brie – uit Frankrijk kijkt terug op een lange geschiedenis. De eerste beschrijving op schrift dateert uit 1809. Plichtbewuste boerderijhonden werden gekruist met de waterminnende barbets. Moedige herdershond, waardevolle politiehond, leergierige hondensportliefhebber – de vrij zeldzame briard heeft veel talenten.

Karakter van de briard

De briard heeft een lange transformatie ondergaan, een transformatie die zijn diverse eigenschappen onderstreept. De familiehond van vandaag de dag was vroeger een betrouwbare vrachthond in het leger, beschermde als attente herdershond zijn kudde tegen wolven en stropers en leverde goed werk bij de politie. Op deze werkterreinen was onafhankelijk optreden belangrijk. Bij je gezinshond moet je deze karaktereigenschap met een op tijd begonnen opvoeding in de juiste banen leiden.

Opvoeding en houden van de briard

Je nieuwe gezinslid moet goed zijn gesocialiseerd bij de fokker en gewend zijn aan mensen. Ga daar naadloos mee door en plan speeluurtjes met andere honden. De briard houdt van zijn „roedel” en wil onderdeel van het gezin zijn, het onderdeel dat verantwoordelijk is voor de bescherming. Hij is aanhankelijk en volgzaam, maar brengt ook eigenzinnigheid met zich mee. Voed je hond dus consequent, maar altijd liefdevol en empathisch op.

Bovendien heeft de Fransman een actief leven nodig. Hij is dol op agility en dog dancing en is zelfs geschikt voor de reddings- en opsporingsdienst. Zijn hoge intelligentieniveau vereist uitdagingen en zijn gespierde lichaam vereist ruim voldoende beweging. ‘s Avonds laat de statige briard zich ook graag knuffelen.

Verzorgen van de briard

De lange vacht van de briard moet regelmatig worden verzorgd. Gelukkig kost dit niet meer moeite dan bij andere langharige honden. Kam de vacht elke één tot twee weken grondig en verwijder de losse ondervacht. De geitenhaarachtige structuur van de vacht voorkomt meestal dat deze snel vervilt – maar dit geldt alleen als tijdens de fokkerij aan de standaardspecificaties van de FCI (Fédération Cynologique Internationale) is voldaan. Trouwens: De briard heeft een dubbele wolfsklauw, die je bij het knippen van de nagels indien nodig ook mee moet nemen.

Bijzonderheden van de briard

Zoals veel grote rassen, is de briard ook vatbaar voor heupdysplasie. Het is daarom des te belangrijker om je tot een verantwoordelijke fokker te wenden. De Nederlandse Vereniging Hondenspecialisten (NVH) heeft adressen van gerenommeerde fokkers voor je klaarliggen.

Bij ons vind je de beste producten voor je briard!

Naar de hondenproducten

Profiel Briard

Ras
Briard
Oorsprong
Frankrijk
Classificatie
Herdershonden en drijfhonden
Grootte
Groot, schofthoogte 60 tot 68 centimeter
Gewicht
34 tot 40 kilogram
Anatomie
Goed geproportioneerd en gespierd
Ogen
Horizontaal ovaal, zeer groot, donker met lichte vacht, lichter met blauwe tint
Oren
Hoog aangezet, kort en niet op de kop liggend, plat en bedekt met lang haar
Vacht en kleur
Vachtstructuur vergelijkbaar met geitenhaar, soepel en lang, weinig ondervacht; Kleuren: zwart, fauve (roestbruin), fauve met zwart bedekt, grijs of blauw
Kenmerken
Heeft de voor herdershonden typische dubbele hubertusklauw, ook wel wolfsklauw genoemd, aan de binnenkant van de achterpoten
Karakter
Levendig en opgewekt, intelligent, aanhankelijk en leergierig, maar ook eigenwijs
Gezondheid
Aanleg voor heupdysplasie

Vind de juiste producten voor je briard

Loading...

Meer opwindende hondenonderwerpen en rasprofielen