• Winkels
 • Mijn bestellingen
 • Verlanglijst
 • Winkelmandje
 • Gratis verzending vanaf € 39
 • Gratis retour binnen 30 dagen
Ein Broholmer Welpe schaut über eine Mauer.

Broholmer: een elegante reus en zo mak als een lammetje

De Broholmer is een groot hondenras met een statige uitstraling. Hoewel de Denen vanwege hun gestalte misschien angstaanjagend lijken, is hun aard vreedzaam en vriendelijk. Met de juiste socialisatie en opvoeding zijn de krachtige honden buitengewoon ontspannen en zeer geschikt als gezinshond.

Loading...

Van jager op groot wild tot gezinshond

De voorouders van de machtige Denen in de Middeleeuwen waren mastiffs van vergelijkbare grootte, die bijvoorbeeld werden gebruikt voor de jacht op wilde zwijnen. De honden dienden ook als waakhonden voor huis en erf. De graaf waaraan het ras zijn naam te danken heeft, Sehested von Broholm, begon in 1850 met het gericht fokken van het onverschrokken ras. Toen geweren steeds geavanceerder werden, werd de vraag naar deze dieren echter steeds kleiner; het was nu immers mogelijk om van op grotere afstand op wild te schieten. Bovendien overtrof de Duitse Dog de grote Deen in populariteit. In de loop van de wereldoorlogen werd de Broholmer als bijna uitgestorven beschouwd. Met de hulp van enkele van de laatste leden van het Sehested-ras was het mogelijk om een nieuwe foklijn op te zetten, die in 1982 door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) als ras werd erkend.

 

 

Het karakter van de Broholmer

Bij het fokken van de grote Deen wordt veel belang gehecht aan een ontspannen en vreedzaam karakter. Om deze reden zijn de dieren buitengewoon rustig en vriendelijk. De zelfverzekerde honden zijn waakzaam en laten zich door niets uit hun evenwicht brengen. Alleen wanneer zijzelf of hun mensen worden bedreigd, reageren ze op gepaste wijze, maar op geen enkele manier impulsief of agressief. Hun karakter, ze zijn zo mak als lammetje, en hun geduld met kinderen maakt hen tot geweldige gezinshonden. De Broholmer is een toegewijde metgezel die zijn gezin liefheeft en beschermt.

 

 

Opvoeden en houden van de Broholmer

Wanneer je een Broholmer als gezelschapsdier wil, is het belangrijk om te bedenken dat de dieren vanaf puppyleeftijd goed gesocialiseerd en opgevoed moeten worden. We raden aan om naar puppyles te gaan en daarna naar de hondenschool om de basiscommando’s te leren. Een gevoelige, geduldige en consistente hand is vereist. De opvoeding van de vriendelijke reus blijkt echter ongecompliceerd. Zodra er een vertrouwensband is opgebouwd, luisteren de honden bereidwillig naar hun mensen. Af en toe zijn de grote Denen een beetje eigenzinnig, wat met liefdevolle consistentie moet worden tegengegaan.

 

Voor het houden van deze vreedzame honden gelden geen speciale vereisten. Vanwege hun grootte mogen ze echter niet te vaak trappen beklimmen en ze wonen het liefst in een huis met tuin waar ze kunnen ravotten en de wacht houden. Met dagelijkse wandelingen en steeds weer nieuwe spelletjes en taken zoals spoorzoeken doe je de dieren een groot plezier en stimuleer je ze. Ook als kameraad om mee te gaan joggen, fietsen of hondensport mee te beoefenen, slaat de charmante viervoeter een goed figuur. Alles wat hij leuk vindt en samen met zijn mensen kan beleven, bevordert de band tussen deze geweldige hond en zijn baasje.

 

 

Verzorging van de Broholmer

Het vreedzame hondenras heeft geen speciale vachtverzorging nodig; af en toe uitborstelen is voldoende.

 

 

Kenmerken van de Broholmer

Hoewel de Broholmer maar een vrij kleine kweekbasis heeft, wordt het ras gezien als een wat gezondheid betreft stabiel ras omdat de kweeklijnen erg streng zijn. Net als de meeste grote honden, is hij vatbaar voor gewrichtsdysplasie. Bovendien komen oog- en hartaandoeningen iets vaker voor bij dit ras. Als je voor de vriendelijke Deen kiest, haal je pup dan uitsluitend bij een gerenommeerde fokker die zich ook daadwerkelijk aan de voorgeschreven regels houdt.

 

Bij ons vind je de beste producten voor je Broholmer!

Naar de hondenproducten

 

Profiel Broholmer

 • Ras
  Broholmer
 • Oorsprong
  Denemarken
 • Classificatie
  Duitse pinscher en schnauzer - molosser - Zwitserse berghonden en andere rassen
 • Grootte
  schouderhoogte reuen ongeveer 75 centimeter, teven ongeveer 70 centimeter
 • Gewicht
  reuen 50 tot 70 kilogram, teven 40 tot 60 kilogram
 • Anatomie
  brede voorhand, brede lichaamsvorm, groot hoofd
 • Ogen
  ronde, amberkleurige ogen met een donkere omlijsting
 • Oren
  slappe oren, hoog aangezet, liggend op de wangen
 • Vacht en kleur
  korte vacht, kleuren: geel, rood, zwart
 • Kenmerken
  afhankelijk van de manier van fokken een uitermate vriendelijke hond
 • Karakter
  vreedzaam, vriendelijk, waakzaam, kalm, zelfverzekerd
 • Gezondheid
  vatbaar voor gewrichtsdysplasie en oog- en hartaandoeningen

Vind de juiste producten voor je Broholmer

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren