Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Zwitserse sennenhond - goedaardig gezinslid met een sterk beschermingsinstinct

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een imposante verschijning - zo zou je de tot 72 centimeter grote Zwitserse sennenhond kunnen omschrijven. Door zijn grootte en kracht was hij in het verleden een populaire werkhond. Tegenwoordig wordt hij echter voornamelijk als gezins- en waakhond gehouden. En hij zou zijn mensenfamilie nooit willen verlaten: kalm, goedaardig en loyaal, hij houdt zijn roedel bij elkaar en verdedigt die wanneer het ertoe doet.

Loading...

Sterke voorouders

De voorouders van de grote Zwitserse sennenhond waren sterke “slagerij- en slagershonden” die werden gehouden door ambachtslieden en boeren in heel Centraal-Europa: ze trokken karren, dreven het vee en bewaakten het terrein. De grote Zwitserse sennenhond verscheen voor het eerst in 1908 op een hondenshow. Slechts een jaar later werd het ras officieel erkend door zijn inschrijving in het Zwitserse hondenstamboek. Tegenwoordig is de Zwitserse sennenhond populair in heel Europa en wordt hij voornamelijk als gezinshond gehouden.

Karakter van de Zwitserse sennenhond

De sterke hond uit de Alpen is zelfverzekerd, alert en onverschrokken en daarom voorbestemd om een eigendom te bewaken. Door zijn grootte en gespierde bouw is hij nog steeds bij uitstek geschikt om ongenodigde gasten af te schrikken. De sterke viervoeter gedraagt zich echter buitengewoon toegewijd aan zijn gezin: hij is altijd beschikbaar voor een streling en hij is speels, ontspannen en geduldig met kinderen. De grote Zwitserse sennenhond heeft het contact en de aandacht van zijn mensenfamilie nodig en is absoluut geen hond voor afgesloten ruimtes.

Het opvoeden en houden van de Zwitserse sennenhond

Van de Zwitserse sennenhond wordt gezegd dat hij vrij eigenwijs is, waar je vaak om moet lachen, maar ook af en toe wanhopig van kunt worden. Een consequente, liefdevolle opvoeding is vooral belangrijk voor een hond van dit ras en deze grootte. Hij is bereid om te leren en probeert zijn baasje een plezier te doen. We raden aan om naar een hondenschool te gaan om met je trouwe viervoeter te werken aan commando’s en regels voor het dagelijks leven.

De grote Zwitserse sennenhond is geen extreme atleet, maar houdt van lange wandelingen door de natuur en heeft een groot uithoudingsvermogen. Hij is geen geschikte metgezel voor joggers of fietsers. Ontspannen slenteren door velden en weilanden sluit beter aan bij zijn voorkeuren. Omdat hij geen sterk jachtinstinct heeft, is aan de lijn lopen voor een goed getrainde Zwitserse sennenhond meestal geen probleem. Een groot stuk grond met een erf of tuin is ideaal om deze honden te houden. Het is echter ook mogelijk om hem in een appartement te houden met voldoende beweging en voor de soort geschikte taken.

Verzorging van de Zwitserse sennenhond

Dankzij het korte haar is de vachtverzorging niet tijdrovend: één of twee keer per week borstelen, is voldoende.

Bijzonderheden van de Zwitserse sennenhond

Zoals veel grote hondenrassen, is de Zwitserse sennenhond vatbaar voor gewrichtsmisvormingen zoals heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED). Als je je puppy bij een gerenommeerde fokker wilt kopen, zal de Nederlandse Vereniging van Hondenspecialisten (NVH) je aan de juiste adressen helpen. Want verantwoordelijke fokkers doen er alles aan om deze misvormingen tegen te gaan door HD- en ED-vrije ouders te paren. Deze ziekten kunnen echter niet volledig worden uitgesloten, omdat ze genetisch bepaald zijn.

Bij ons vind je de beste producten voor je Zwitserse sennenhond!

Naar de hondenproducten

Profiel Schweizer sennenhond

Ras
Schweizer sennenhond
Oorsprong
Zwitserland
Classificatie
Metgezel, beschermende hond en gezinshond
Grootte
65 tot 72 centimeter bij de schoft (reuen), 60 tot 68 centimeter bij de schoft (teven)
Gewicht
40 tot 70 kilogram
Anatomie
stevig gebouwd, sterk en gespierd
Ogen
amandelvormige, hazelnoot- tot kastanjekleurige ogen
Oren
plat liggend, driehoekig van vorm, overvloedig behaard
Vacht en kleur
Stokhaar met halflang bovenhaar en dikke ondervacht, kleuren: zwart, rood-bruin en wit
Kenmerken
staat in sommige landen op de lijst van gevaarlijke soorten
Karakter
goedaardig, waakzaam, evenwichtig, aanhankelijk
Verzorging
wekelijks borstelen
Gezondheid
vatbaar voor gewrichtsaandoeningen

Vind de juiste producten voor je Zwitserse sennenhond

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren