Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Berner sennenhond - liefhebbende knuffelbeer in groot formaat

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een Berner Sennenhond ligt in de tuin

De Berner sennenhond is voor jou de juiste kameraad als je een ras wil met een rustiger temperament. De oorspronkelijke rasnaam Dürrbächler, naar een dorp in het kanton Bern, is niet aangeslagen. Zou de Berner sennenhond onder deze naam dezelfde carrière hebben gemaakt als waar hij vandaag de dag op terugkijkt?

Een ding is zeker: zijn kalmte en zelfvertrouwen kwalificeren hem als een nuchtere reddings- en zoekhond. Als rustige en mensgerichte vrijetijdsgenoot maakt de indrukwekkende Zwitser een ideaal figuur.

Van boerderij tot favoriete scène

De Berner sennenhond was wijdverspreid op het platteland van Zwitserland. Daar bewaakte hij kuddes, huis en erf, maar zijn kracht werd ook gebruikt als trekhond voor melkkarren. Het ras wordt sinds 1892 systematisch gefokt. In 1910 kwam de Berner sennenhond naar Duitsland en wekte de interesse van hondenliefhebbers op een hondenshow in Burgdorf, Nedersaksen.

Karakter van de Berner sennenhond

Het karakter van de Berner sennenhond heeft een gezellige uitstraling, wat ook tot uiting komt in zijn goedmoedige karakter. Berner sennenhonden worden over het algemeen als liefdevol beschouwd, maar soms zijn ze mokkig. Als gezinshond die opgroeit met kinderen, wordt het ras niet echt aanbevolen. Wees in ieder geval niet zuinig bij het aaien van de donzige reus en laat hem niet lang alleen. De Berner sennenhond kan ook eigenwijs zijn en verrassen met zijn eigen ideeën. Aan de andere kant wordt het karakter van een goed opgeleide Berner sennenhond gekenmerkt door anticiperende gehoorzaamheid: het dier denkt voor zichzelf en neemt instinctief de juiste beslissingen. Je leven aan de zijde van een Berner sennenhond zal zeker niet saai zijn.

Het opvoeden en houden van de Berner sennenhond

De Berner sennenhond is geen levendige sportman, maar beweegt graag en heeft veel beweging nodig. Lange wandelingen zijn meer zijn ding dan onvermoeibaar ravotten. Ideaal als begeleider voor langere wandelingen, maar niet als een sportieve jogging- of fietspartner. Zijn jachtinstinct is slechts matig ontwikkeld, behendigheidssport (agility) is niets voor hem. Maar zodra hij sneeuw ziet, is de Berner sennenhond niet meer te stoppen: Hij houdt van dartelen in de winter.

Hij weet ook precies wat hij wil. Als hij even geen zin heeft, schakelt hij zijn hangende oren even uit en legt hij een voorliefde voor onzin aan de dag. Bij het opvoeden van de Berner sennenhond moet je consistentie, empathie en geduld tonen, zelfs als de vriendelijke reus zich gedraagt als een charmante chaoot. Je woonsituatie is belangrijk voor het houden van een Berner sennenhond: het grote dier heeft veel ruimte nodig. Een woning met toegang tot de tuin is ideaal.

Een Berner Sennenhond pup ligt in het gras

Verzorging van de Berner sennenhond

In de kou voelt hij zich op zijn gemak, in de hitte heeft hij last van zijn dikke vacht. Om de vacht van de Berner sennenhond in orde te houden, moet je deze minstens om de twee dagen borstelen. Dagelijkse verzorging wordt aanbevolen tijdens de rui. Alleen in uitzonderlijke gevallen heeft de Berner sennenhond een bad nodig. Let vooral bij jonge honden op de samenstelling van het voer: net als bij andere grote hondenrassen, mag het voer niet te rijk zijn aan eiwitten, aangezien dit ziekten kan bevorderen in de groeifase. Vanwege zijn grootte is de Berner sennenhond vatbaar voor heup- en elleboogdysplasie. Maagtorsies, nierfalen en een verhoogd risico op kanker (histiocytose, lymfosarcoom) zijn andere typische ziekten van het ras.

ProfielBerner sennenhond

Ras
Berner sennenhond
Oorsprong
Zwitserland
Classificatie
Molossoïden, pinschers en schnauzers, Zwitserse sennenhonden
Grootte
Reu 64 tot 70 centimeter schouderhoogte - teef 59 tot 66 centimeter schouderhoogte
Gewicht
Reu 45 tot 50 kilogram - teef 35 tot 40 kilogram
Anatomie
Gedrongen ledematen, sterke spieren
Ogen
Amandelvormig, donkerbruin
Oren
Grote, hoog aangezet hangende oren
Vacht en kleur
Vacht weelderig, lang, golvend, zacht, glanzend; kleur zwart, bruinrode gloed, witte aftekeningen op kop en borst, witte poten en staartpunt wenselijk
Kenmerken
Houdt van sneeuw
Karakter
Loyaal, goedaardig, knuffelbaar
Verzorging
Borstel om de twee dagen, verzorg dagelijks tijdens de rui
Gezondheid
Aanleg voor maagtorsie, kanker, nierfalen, opgerold oog, dysplasie van de elleboog en heup

Vind de juiste producten voor je Berner sennenhond

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren