Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Weimaraners - intelligente jachthonden met nauwe familiebanden

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Weimaraner Hund liegt auf einer Blumenwiese

Glanzende zilveren vacht, heldere, intens glanzende ogen - een Weimaraner is een mooie, elegante viervoeter. Dit hondenras heeft een lange jachtgeschiedenis en tot op de dag van vandaag is er nog steeds hoofd- en speurwerk nodig. Als Weimaraners door ervaren mensen goed opgevoed worden, zijn ze ook zeer loyale, kindvriendelijke gezinshonden. Een hond die visueel indrukwekkend is, maar behoorlijk veeleisend in het houden.

Loading...

Jachthonden met een lange traditie

Zoals de naam al doet vermoeden, is dit jachthondenras ontstaan in Weimar in Thüringen. Al in de 16e eeuw werden afbeeldingen gemaakt van honden die op de Weimaraner van vandaag lijken. De gespierde honden werden gebruikt om op groot wild te jagen. Ze snuffelden en joegen op wolven, beren en herten. Toen die waren uitgestorven, nam het aantal Weimaraners af. Gelukkig is het ras behouden en is er een gecertificeerde fokkerij opgericht. Tegenwoordig worden deze zilveren, gespierde honden wereldwijd gebruikt bij de jacht, bij de politie of als speurhonden bij de douane.

Karakter van de Weimaraner

De Weimaraner is een sterke, onafhankelijke en intelligente hond die liefdevolle, maar zeer duidelijke en consistente begeleiding nodig heeft. De meeste vertegenwoordigers van dit ras hebben een sterk jachtinstinct en nemen daarom zelf de beslissing om het wild te volgen in plaats van naar de eigenaar te luisteren. Moed, vastberadenheid en assertiviteit zijn inherent aan de Weimaraner. Veel fokkers verkopen hun puppy’s daarom alleen aan potentiële hondenkopers die hun Weimaraner echte taken kunnen geven.

Jagen, hondensport of een taak als zoekhond zijn activiteiten die bij deze grijze jachthond passen en hem lichamelijk en mentaal uitdagen. Als hij druk genoeg beziggehouden wordt, kan hij thuis zijn zachte kant laten zien. Hij wordt beschouwd als een liefdevolle en zeer loyale werkhond die veel baat heeft bij een hechte familieband. Weimaraners houden er niet van om alleen te zijn en kunnen dit duidelijk maken door te blaffen of het interieur te beschadigen.

De Weimaraner opvoeden en houden

Niet alleen vanwege zijn grootte, maar ook vanwege zijn hoge activiteitsniveau en zijn behoefte aan beweging is de Weimaraner niet erg geschikt voor een stadsappartement. Een huis met een grote tuin en actieve eigenaars, die hij de hele dag mag begeleiden, zijn duidelijk een betere omgeving voor deze elegante jachthond.
Weimaraners groeien mentaal en fysiek snel, daarom moet hun training beginnen op de dag dat ze intrekken. Hoewel ze een merkbare wil hebben om te behagen, zijn ze ook niet bang om hun begeleider te vragen naar het waarom van een bepaald commando. Een duidelijke lijn is essentieel bij het opvoeden van een Weimaraner. Deze zeer intelligente honden leren snel – zelfs dingen die ze niet zouden moeten leren. In het geval ze onervaren baasjes hebben, kunnen ze gemakkelijk slechte gewoonten ontwikkelen en agressie vertonen.

Verzorging van de Weimaraner

De fluweelzachte, grijze vacht is gemakkelijk te verzorgen. Was hem indien nodig met wat shampoo. Regelmatig borstelen heeft twee voordelen: het versterkt de band tussen hond en baasje en zorgt tevens voor een glanzende vacht. Naast de kortharige Weimaraner is er ook een zeldzamere, langharige variant; deze honden hebben wat meer verzorging nodig. Behalve het knippen van de klauwen en het controleren en schoonmaken van de hangoren, is verder onderhoud niet nodig. Met goede zorg kan een Weimaraner tot 14 jaar leven.

Bij ons vind je de beste producten voor je Weimaraner!

Naar de hondenproducten

Profiel Weimaraner

Ras
Weimaraner
Oorsprong
Duitsland
Classificatie
Wijzende honden
Grootte
57 tot 70 centimeter schouderhoogte
Gewicht
25 tot 40 kilogram
Anatomie
uitgesproken vormen, goed gespierd, slank
Ogen
amber of blauwgrijs tot grijs
Oren
Hangoren die aandachtig meedraaien
Vacht en kleur
Korthaar en langhaar; kleuren: grijs en zilver in vele variaties
Kenmerken
stabiele en hardwerkende jachthond met een uitstekende neus
Karakter
zeer intelligent, volgzaam, sterk karakter en loyaal aan zijn familie
Verzorging
zeer makkelijk te verzorgen (borstelen, nagels knippen en oren schoonmaken)
Gezondheid
vatbaar voor oog-, elleboog- of heupgewrichtsaandoeningen

Vind de juiste producten voor je Weimaraner

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren