Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Engelse setter: uitzonderlijk (en) mooi in elk opzicht

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

English Setter Hund liegt auf einer Treppe

Hij lijkt zich bewust te zijn van zijn traditie en bewaart aanvankelijk een waardige afstand. Als hij eenmaal vertrouwen heeft gewonnen, inspireert de Engelse setter met zijn vriendelijkheid voor mens en dier. Tijdens de jacht laat hij zien dat hij een professional is en als een pure gezinshond dringt hij aan op lange wandelingen met apporteerspelletjes.

Loading...

Engelse setter: de aristocraat onder de jachthonden

Vier eeuwen van veredelde fokkerij hebben de Engelse setter niet alleen uiterlijk tot een sieraad van zijn ras gemaakt. Er wordt gezegd dat hij nauw verwant is aan de pointer, de Engelse spaniël en de waterspaniël. De edelen zwoeren bij zijn talent als vogelhond. Alle hedendaagse Engelse setters gaan terug naar Lord Edward Laverack, die zich in de 19e eeuw met hart en ziel heeft ingezet voor het fokken van deze vriendelijke jachthond. Hij bedacht de kleurnaam belton, waarmee de setterkleuren worden vastgelegd. Iedereen die bereid is de Engelse setter de beweging en aandacht te bieden die hij nodig heeft, zal jarenlang een trouwe en meegaande gezinshond in huis hebben.

Karakter: prima zoals zijn uiterlijk

Als je hem goed opvoedt, blijkt de Engelse setter een echte schat te zijn. Er leven twee lieve zielen in zijn borst: de ene keer de aanvankelijk verre, gereserveerde, met een bijna aristocratische inslag. En het volgende moment verschijnt het kind in de setter: dartelend en bijna uitbundig knuffelbaar. In zijn opvoeding begrijpt hij snel wat er van hem wordt verwacht. Hij bouwt ook graag een sterke relatie met zijn (grote en kleine) mensen op.

Opvoeding en houden: hier komt je personal trainer

Eén ding moet je duidelijk zijn: met een Engelse setter haal je een zeer gemotiveerde jachthond in het huis. 400 jaar apporteren zit in elk gen van deze prachtige hond. Minder actieve mensen moeten zorgvuldig overwegen of ze dit levendige en krachtige dier wel moeten schaffen. Omdat hij ook heel geschikt is als appartementshond, blijft zijn aard alleen vriendelijk zolang zijn temperament en intelligentie volledig worden benut. Dat betekent lange wandelingen in de natuur in alle weersomstandigheden en idealiter een omheind, groot terrein waar deze jager veilig zijn activiteiten kan ‘najagen’. De opvoeding van de pup is dankzij zijn karakter vrij gemakkelijk.

Verzorging van de Engelse setter: deze schoonheid vraagt om je zorg

Veld, bos, weide, water, modder – de pracht van de fijne vacht is in feite in tegenspraak met het plezier van door de natuur te trekken. Daarom is het belangrijk dat naast de dagelijkse borstelafspraak ook de vacht wordt ontward en bladeren en vuil worden verwijderd. Kortom, het is geen wonder dat een Engelse setter gemakkelijk 15 jaar oud kan worden. Zijn genetische constitutie is stabiel. Lees meer over de adressen van gerenommeerde fokkers van onafhankelijke instellingen zoals de NVH (Nederlandse Vereniging van Hondenspecialisten). Zo kan je je pup in alle rust leren kennen en het fokken met rastypische aanleg zoals gewrichtsproblemen uitsluiten.

Ein Hund läuft durchs Wasser.

Bij ons vind je de beste producten voor je Engelse setter!

Naar de hondenproducten

Profiel Engelse setter

Ras
Engelse setter
Oorsprong
Groot-Brittannië
Classificatie
Wijzende honden
Grootte
Teven 61 tot 65 centimeter, reuen 65 tot 68 centimeter
Gewicht
Teven rond de 29 kilogram, reuen rond de 32 kilogram
Anatomie
Kop hoog gehouden, elegante gestalte en beweging, duidelijk silhouet, smalle kop
Ogen
donkerbruin
Oren
middelgrote slappe oren ver naar achteren ter hoogte van de wangen; hangend dicht bij het hoofd
Vacht en kleur
zijdeachtige vacht, licht golvend over langere gebieden; lange veerachtige beharing op de buik, staart, borst, achterkant van benen en oren; altijd witte basiskleur, plus zwart (blauw-belton), leverkleurig (lever-belton), oranjekleurige (oranje-belton) vlekken en de drie-kleur. Belton is een kleurnaam voor een gevlekte kleur of een samenvloeiing van verschillende kleuren.
Kenmerken
Pups worden puur wit geboren; bij onweer ligt de Engelse setter plat op de grond
Karakter
uiterst vriendelijk en goedmoedig, uitgesproken jachtgevoel
Gezondheid
lichte aanleg voor heup- en elleboogdysplasie, oog- en huidaandoeningen, doofheid mogelijk vanaf de geboorte

Vind de juiste producten voor je Engelse setter

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren