Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Barzoi - een pijlsnelle jager uit het immense Rusland

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Grote borzoi windhond staand in het bos

De barzoi is een van de snelste landdieren op aarde. De Russische adel gebruikte hem voor de jacht. Tegenwoordig wordt de barzoi als gezelschapshond gehouden, maar er moet rekening worden gehouden met zijn bewegingsdrang. Windhondenrennen of “coursing” zijn ideale werkterreinen voor windhonden. Om een barzoi op de juiste manier te houden, moet je toegang hebben tot een buitenruimte of een grote tuin.

Loading...

Sneller dan de wind

Bij de barzoi geldt dat de naam al genoeg zegt, omdat het is afgeleid van het Russische woord “Psovaja borzaja”, in het Nederlands “snelle hond”. En het is waar, het is één van de snelste landdieren op aarde. Al in de 15e eeuw werd de barzoi door Russische edelen gefokt voor de jacht. Niet alleen vossen, konijnen en groot wild stonden op het schietplan, maar ook wolven. Veel van de tsaren en groothertogen hielden enorme roedels barzoi met wel 500 dieren.

De barzoi is een van de honden die zijn weg naar de kunst heeft gevonden. Hij is te zien op tal van hedendaagse schilderijen of is vereeuwigd als bronzen sculptuur. Tolstoj plaatste een monument voor hem in “Oorlog en vrede”.

Barzois zijn van gracieuze schoonheid. De rasstandaard voorziet in een maat tot 85 centimeter. De vacht is zijdeachtig of licht gekruld. Alle kleuren kunnen monochroom of gevlekt zijn, alleen bruin, chocoladebruin en blauw zijn niet gewenst.

Eigenschappen en karakter van de barzoi

Barzoi zijn kalm en rustig rond het huis. Ze vinden het heerlijk om in contact met hun mensenfamilie te zijn. Door te veel eenzaamheid of verblijf in een kooi kunnen deze gevoelige honden langzaam wegkwijnen. Ten opzichte van vreemden zijn ze vaak afwachtend en gereserveerd. Deze windhonden houden ervan om snel te bewegen, ze hebben een uitgesproken jachtinstinct. Daarom zijn hondensporten zoals coursing (lokaas) of hondenrennen ideaal voor ze. Om te voldoen aan de behoefte van je huisdier om te rennen, kan je hem laten meegaan met het joggen, fietsen of inline-skaten. Laat hem maar uitrazen, de barzoi zal verrukt zijn.

Het opleiden en houden van de barzoi

Om van de barzoi een plezierig gezinslid te maken, heb je eerst kennis van dit specifieke ras nodig. Je kunt geen onderwerping en blinde gehoorzaamheid verwachten van deze aristocratische Rus. Desalniettemin kan de vriendelijke reus gemakkelijk worden opgevoed en ook worden aangeroepen. Bezoek aan een goede hondenschool is aan te raden. Je moet ook op het platteland wonen en een huis met tuin hebben, of als alternatief een groot openluchtgedeelte in de buurt waar je hond kan ravotten met zijn hondenmaatjes.

Verzorging van de barzoi

De lange en soepele vacht is makkelijk te verzorgen en bijna “zelfreinigend”. Eén keer per week zou je de barzoi moeten kammen en borstelen.

Gezondheid

Het ras wordt als relatief robuust beschouwd. Vanwege hun grootte zijn barzois echter vatbaar voor maagtorsies. Geef de hond daarom meerdere keren per dag kleine porties en laat hem na het eten rusten.

Bij ons vind je de beste producten voor je barzoi!

Naar de hondenproducten

Profiel Barzoi

Ras
Barzoi, Russische windhond
Oorsprong
Rusland
Classificatie
Windhonden
Grootte
75 tot 85 centimeter (reuen), 68 tot 78 centimeter (teven)
Gewicht
35 tot 45 kilogram
Anatomie
aristocratisch, wat langwerpig
Ogen
groot, amandelvormig, donkerbruin tot bruin met zwarte oogrand
Oren
klein, dun, beweeglijk, puntig toelopend, bedekt met kort haar, meestal naar achteren gericht
Vacht en kleur
lang, glad, zijdeachtig, licht, golvend of met grote krullen; alle kleuren behalve bruin, chocoladebruin en blauw zijn toegestaan, zowel eenkleurig als gevlekt
Kenmerken
één van de snelste landdieren op aarde
Karakter
thuis ontspannen, buiten energiek, gereserveerd naar vreemden
Gezondheid
robuust ras, maar vanwege zijn grootte vatbaar voor maagtorsies

Vind de juiste producten voor je barzoi

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren