Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

De Afghaanse windhond: uitstekende jager en trouwe metgezel

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Afghaanse windhond met een rode halsband kijkt je aan met één oog

De Afghaanse windhond was in zijn thuisland Afghanistan als gebruiks- en gezinshond verantwoordelijk voor de jacht. De dieren voerden deze taak onafhankelijk uit in hogere berggebieden - hun vrij onafhankelijke karakter getuigt hier nog steeds van. Omdat het extreem snelle en aanhoudende hardlopers zijn, hebben ze veel beweging nodig. In de regel zijn ze mensgericht en vriendelijk.

Loading...

Elegante jagers met een lange geschiedenis

Afghaanse windhonden begeleiden de mens al meer dan 10.000 jaar als jacht- en waakhonden. Het vermogen om zelfstandig te jagen, maakte hen tot waardevolle voedselverzorgers van de mensen in de dorpen. De trouwe viervoeters, ook wel liefkozend ‚Tazi’ genoemd, zijn uitstekende hardlopers en bijzonder taai bij de drijfjacht. De eerste Afghaanse windhonden kwamen in 1890 naar Groot-Brittannië, waar ze sinds de jaren 1920 specifiek worden gefokt. Dankzij hun mooie lange vacht werden de eigenzinnige windhonden al snel de sterren van de rastentoonstellingen. Als gevolg hiervan werd de fokkerij van de dieren opgesplitst in pure showhonden met een extreem lange vacht, en sportieve gezelschapshonden met een kortere vacht die hun elegantie en snelheid demonstreren bij hondensportevenementen.

Het karakter van de Afghaanse windhond

Vertegenwoordigers van het ras zijn van nature gefocust op de jacht. Deze eigenschap levert problemen op wanneer de baasjes van deze slanke viervoeters in dichtbevolkte gebieden wonen. De dieren willen namelijk vooral twee dingen: rennen en jagen. Omdat ze tijdens de jacht vroeger alleen op pad waren, kun je ze slechts gedeeltelijk leren te luisteren naar commando’s. Dit maakt het nog lastiger ze los te laten lopen. Als het jachtinstinct van de Afghaan eenmaal gewekt is, komt hij pas terug wanneer hij vindt dat het het juiste moment is. In huis daarentegen vinden de vriendelijke dieren het prettig om zich op de bank te nestelen en zich uitgebreid door hun mensen te laten knuffelen. Deze trouwe viervoeters zijn erg voorzichtig met kinderen.

Opvoeding en het houden van de Afghaanse windhond

Afghaanse windhonden zijn tegelijkertijd eigenwijs en vreedzaam, wat dit ras zo speciaal maakt. Let bij het houden van dit mensgerelateerde ras op de fysieke belasting. Sommige windhondenclubs bieden coursings of wedrennen aan waarbij de dieren zich kunnen uitleven. Het opvoeden van deze oosterse schoonheden blijkt vaak niet zo eenvoudig te zijn omdat de dieren zich van nature niet graag ondergeschikt maken. Met hondenervaring en veel geduld is het echter heel goed mogelijk om de Afghanen de basiscommando’s te leren.

De verzorging van de Afghaanse windhond

Als je een Afghaan kiest als gezinshond of gezelschapshond, kost de verzorging van de vacht meestal niet al te veel moeite. In deze gevallen volstaat het de trotse windhond regelmatig te borstelen. Showhonden daarentegen hebben een veeleisender verzorging nodig.

Bijzondere kenmerken van de Afghaanse windhond

Qua gezondheid is de Afghaanse windhond een ras dat niet erg vatbaar is voor ziekten, vooral als het om sporthonden gaat. Rashonden voor hondenshows lopen meer kans op inteeltgerelateerde ziekten. Heupdysplasie en cataract komen af en toe voor bij Afghanen. Een kenmerkende ziekte van het ras, een ziekte die kan worden voorkomen door op de juiste manier te fokken, is Afghaanse myelopathie. Deze ziekte leidt in het eerste levensjaar binnen enkele weken tot volledige verlamming van de ledematen. Niet in de laatste plaats om deze reden is het raadzaam om een dier uit te kiezen bij een gerenommeerde fokkerij die lid is van de VBK (Vereniging Beroepsmatige Kennelhouders). De levensverwachting van de Afghaanse windhond is ongeveer 12 tot 14 jaar.

Bij ons vind je de beste producten voor je Afghaanse windhond!

Naar de hondenproducten

Profiel Afghaanse windhond

Ras
Afghaanse windhond
Oorsprong
Afghanistan/Groot-Brittannië
Classificatie
Windhonden
Grootte
middelgroot tot groot; schofthoogte van de teef circa 63 tot 69 centimeter, schofthoogte van de reu circa 68 tot 74 centimeter
Gewicht
15 tot 34 kilogram
Anatomie
slank, gespierd, atletisch
Ogen
donkere kleur
Oren
lange hangende oren met langer haar
Vacht en kleur
lange en zijdeachtige vacht; populaire kleuren: blauw, rood, zwart, crème, zilver, domino en ivoor
Kenmerken
zeer goed geheugen, heel actief
Karakter
eigenzinnig, gevoelig, trots, mensgericht
Gezondheid
risico op inteelt bij showhonden; in het algemeen vatbaar voor heupdysplasie en cataracten; rasgerelateerde ziekte: Afghaanse myelopathie; de sporthonden worden echter juist als een robuust hondenras beschouwd

Vind de juiste producten voor je Afghaanse windhond

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren