Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Greyhound - snelle viervoeter met een gevoelig karakter

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Ein Greyhound steht in mitten einer Blumenwiese.

Een greyhound kan met een snelheid van wel 80 kilometer per uur over het terrein rennen. Als de kampioen op de korte afstand echt uitgeput is, wordt hij thuis een echte couch-potato, die het liefst dicht bij zijn familie dommelt. De trotse en gevoelige viervoeter blijkt een aanhankelijke gezinshond te zijn, die je met hondensporten moet uitdagen.

Loading...

Trotse jachthond met historische voorouders

De exacte oorsprong van de greyhound kon tot op de dag van vandaag niet volledig worden opgehelderd. Het is zeker dat zijn eerste voorouders heel lang geleden leefden: in graven uit het oude Egypte zijn afbeeldingen gevonden van honden die erg lijken op de huidige greyhound. Waarschijnlijk brachten de Kelten de greyhound rond 374 voor Christus van het vasteland van Europa naar de Britse eilanden. In de 16e en 17e eeuw bereikten ook Spaanse windhonden met hun eigenaren Groot-Brittannië – en begon met met dit ras te fokken.

De Engelse aristocratie gebruikte de greyhound vooral als jacht- en renhond. Tot 2004 namen greyhounds in Groot-Brittannië deel aan zogenaamde drijfjachten op levend wild. Gelukkig is dat vandaag verboden.

Karakter van de greyhound

De greyhound is een aanhankelijke en trouwe gezins- en gezelschapshond. Als hij voldoende beweging krijgt, is hij heel evenwichtig en houdt hij ervan langdurig geaaid te worden. De intelligente viervoeter heeft constant contact met zijn gezin nodig en geldt ook als kindvriendelijk. Omdat hij kalm is en zich makkelijk aanpast, kun je hem overal mee naartoe nemen. Agressiviteit en luid geblaf zijn de greyhound vreemd.

Zijn karakter wordt echter ook gekenmerkt door een sterke drang om te bewegen en een heel uitgesproken jachtinstinct. Je moet hier zeker rekening mee houden voordat je dit hondenras koopt.

Opvoeding en houden van de greyhound

De greyhound is een uiterst gevoelige tijdgenoot die geen onbeschoftheid of luide woorden kan uitstaan. Hij heeft dus een lieve, empathische opvoeding nodig. Met veel geduld en liefde kun je veel bereiken met deze hond.

Normale wandelingen zijn niet genoeg voor deze Engelse windhond, en de windhond moet altijd aangelijnd blijven vanwege zijn sterke jachtinstinct. Hij wordt gekenmerkt door de behoefte heel veel te rennen. Je kunt hierin voorzien door de hond naast de fiets te laten rennen of door  naar speciale voorzieningen voor windhonden met hem te gaan. Windhondenclubs bieden zulke hobby-renbanen aan. Tot de twee hondensportdisciplines voor windhonden behoren baanrennen en coursing in het open veld.

Deze hondensport moet niet worden verward met professionele hondenraces, die in Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland verboden zijn, maar in de VS, Groot-Brittannië en Ierland niet. Voor informatie over windhondensport en gerenommeerde clubs kun je contact opnemen met de verschillende lokale windhondenverenigingen.

Verzorging van de greyhound

De greyhound is wat de vacht betreft buitengewoon gemakkelijk te verzorgen: de korte vacht ruikt niet naar hond en je hoeft deze alleen maar af en toe te borstelen met een noppenhandschoen.

Kenmerken van de greyhound

Tot de typische ziekten van het ras behoren lumbago, elleboog- en heupdysplasie en oogproblemen. Dankzij verantwoordelijke fokkers zijn deze ziekten in Nederland echter zeer zeldzaam. Kies bij het kopen van een puppy een fokker die geeft om de gezondheid van zijn honden. Adressen kun je opvragen bij de VBK.

Bij ons vind je de beste producten voor je greyhound!

Naar de hondenproducten

Profiel Greyhounden

Ras
Greyhounden
Oorsprong
Groot-Brittannië
Classificatie
Windhond
Grootte
Schofthoogte: 71 tot 76 centimeter (reu), 68 tot 71 centimeter (teef)
Gewicht
23 tot 33 kilogram
Anatomie
sterk, hoogbenig, slank, gespierd
Ogen
ovaal, schuin, meestal donker
Oren
klein, roosvormig
Vacht en kleur
kort, fijn, nauw aansluitend, kleurvariaties: zwart, wit, rood, blauw, bruinachtig roodgeel, zandkleurig, gestreept of een van deze kleuren met wit
Kenmerken
erg gevoelig, sterke drang om te bewegen
Karakter
gezinsgericht, aanhankelijk, trouw, intelligent
Gezondheid
lumbago, elleboog- en heupdysplasie, oogproblemen

Vind de juiste producten voor je greyhound

Loading...