Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Saluki (Perzische windhond) - Zoals de wind in het woestijnzand

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Saluki Hund steht auf einer Wiese

De saluki (Perzische windhond) betovert je met zijn elegantie en schoonheid al bij de eerste aanblik. De saluki (Perzische windhond) is een van de oudste gedomesticeerde hondenrassen - en een van de snelste: in 1996 vestigde een saluki een record met een snelheid van 68,8 kilometer per uur. De lange, slanke windhond stelt echter enkele eisen aan zijn mensenfamilie. Als eigenaar van een saluki (Perzische windhond) moet je ook met empathie de subtiele nuances in het gedrag van de gevoelige viervoeter kunnen lezen.

Loading...

De oorsprong van de saluki (Perzische windhond)

De saluki (Perziche windhond) is een oud ras dat is ontstaan in de woestijngebieden van het Midden-Oosten. Daar werd hij door bedoeïenen gefokt als jachthond. In vergelijking met andere hondenrassen was en wordt de saluki (Perzische windhond) hoog aangeschreven in het Oosten: als metgezel in de jacht op gazellen of konijnen, leverde hij een bijdrage aan het voortbestaan van de woestijnvolkeren en werd hij daarom een “geschenk van Allah” genoemd. Systematisch fokken in Europa begon in 1895 toen de Britse Florence Amherst een paar meebracht van zijn reis naar Egypte. Nadat officieren die in het Midden-Oosten waren gestationeerd hun huisdieren ruim dertig jaar later mee naar huis hadden genomen, groeide de populariteit van de elegante jachthond. In 1923 werd de eerste Europese fokstandaard gedefinieerd.

Het karakter van de saluki (Perzische windhond)

Saluki’s worden beschouwd als alert en gevoelig tegelijk. Ze zijn slim en leren snel, maar vervelen zich ook snel en hebben altijd weer nieuwe afleiding nodig. In de gezinsroedel hecht de saluki (Perzische windhond) zich sterk aan een zelfgekozen alfa-mens. Hij is terughoudend tegenover vreemden, maar zelden agressief. Met voldoende contact en activiteit is de saluki (Perzische windhond) een evenwichtige en vriendelijke huisgenoot die goed overweg kan met honden die hij kent. Hij ziet er op zijn manier waardig en soeverein uit en toont niets wat lijkt op “willen behagen”.

Opvoeding en het houden van de saluki (Perzische windhond)

Saluki’s zijn windhonden – dat betekent dat ze veel beweging nodig hebben om ze bezig te houden. Ze zijn slechts onder bepaalde voorwaarden geschikt om te houden in een appartement (afgezien van hun lichaamsgrootte). Een verblijf in een omheinde ruimte is uitgesloten. Voldoende beweging is essentieel, waarbij de saluki (Perzische windhond) de mogelijkheid moet hebben om langere afstanden te rennen. Ook voor hondensporten zoals Agility en als metgezel voor joggers, skaters of ruiters is het ras geschikt. Het typische jagersinstinct maakt het moeilijk om ze samen te houden met kleinere huisdieren. Reuen vechten ook graag met concurrenten.

Consequente empathie en geduld zijn belangrijk bij het trainen van je hond. De saluki moet zijn grenzen leren kennen om zonder lijn niet te gaan jagen op klein wild of om andere honden lastig te vallen. Om dit te voorkomen, moet je met je harige vriend een puppygroep bezoeken en vervolgens naar de hondenschool gaan. Deze gezamenlijke uren versterken ook de mens-hondrelatie. Goed gesocialiseerd en liefdevol begeleid, is de saluki (Perzische windhond) een vriendelijke en loyale viervoeter.

Verzorging van de saluki (Perzische windhond)

Overeenkomstig zijn oorsprong uit hete woestijngebieden is de vacht van de saluki (Perzische windhond) relatief dun met weinig ondervacht. Bij koud, nat weer of sneeuw moet hij zijn een hondenjas krijgen. Met name lichtgekleurde dieren kunnen in de zomer in de zon verbranden en moeten daarom altijd een schaduwplek kunnen vinden. De verzorging van de saluki (Perzische windhond) is ongecompliceerd, vooral in vergelijking met langharige windhondenrassen. Het is voldoende om af en toe te borstelen met een zachte vachtkam – en als de gelegenheid zich voordoet, op parasieten te controleren.

Bijzonderheden van de saluki (Perzische windhond)

Zoals de meeste windhonden heeft de saluki (Perzische windhond) weinig lichaamsvet. Dit maakt het moeilijk om spot-ons of producten tegen vlooien te doseren. Vraag bij twijfel je dierenarts om advies over het juiste gebruik. Zorg er ook voor dat de hond een extra zachte hondenmand of kussen heeft. Anders kan eelt op de ellebogen en borst ontstaan. De saluki heeft een opvallend lange staart, die in rust meestal naar beneden is gericht tussen de achterpoten en bij het bewegen op de ruglijn wordt gehouden.

Bij ons vind je de beste producten voor je saluki (Perzische windhond)!

Naar de hondenproducten

Profiel Saluki (Perzische windhond)

Ras
Saluki (Perzische windhond)
Oorsprong
Midden-Oosten
Classificatie
Windhonden, jachthonden
Grootte
58 tot 71 centimeter
Gewicht
14 tot 25 kilogram
Anatomie
gespierd, slank, geblokte schouders, lange nek en langwerpige snuit
Ogen
donker met een zachte uitdrukking
Oren
lange hangende oren
Vacht en kleur
veervormig patroon of (minder vaak) uniform kortharig; alle kleuren met en zonder aftekening; gestroomde vacht is ongewenst
Kenmerken
lange staart in rust tussen achterpoten - geen signaal voor angst
Karakter
gereserveerd, intelligent, nogal kalm
Verzorging
ongecompliceerd; af en toe borstelen
Gezondheid
geen expliciete rastypische aanleg voor ziektes

Vind de juiste producten voor je saluki (Perzische windhond)

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren